Deliciile tradiționale sunt nelipsite de pe masa de Paște și dau un farmec aparte Sărbătorilor, chiar și în timpul pandemiei. După cele 40 de zile de post sever, mesele de Sfintele Paști trebuie să înceapă cu consumarea prescurii care vine odată cu vestea Învierii Domnului. În timpul zilei, mesele vor fi pline cu preparate din carne de miel (drob, ciorbă, friptură, stufat), ouă roșii, pască și cozonac. Iată câteva rețete din care ne putem inspira să gătim bunătățile Pascale!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 495, ediția print

Nu luăm coronavirus de la alimente

Având în vedere faptul că ne aflăm în plină criză de infecție cu noul tip de coronavirus, trebuie întâi să facem câteva precizări cu privire la protecția în bucătărie. Potrivit Ministerului Sănătății, coronavirusul rezistă până la 2-3 zile pe suprafețele din plastic sau inox, până la 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru. Spre deosebire de alte epidemii (cum ar fi cea de hepatită A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. Totuși, pentru a exclude orice posibilitate de a contracta virusul în bucătărie, este indicat ca atunci când ajungem acasă cu produsele ambalate în sau din plastic sau carton, să ne spălăm pe mâini. De asemenea, produsele ambalate le putem șterge bine cu substanțe obișnuite de curățat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou.

 

Miel la cuptor 

Ingrediente:

 50 de ml de ulei;

 1 pulpă de miel;

 1 legătură de pătrunjel verde;

 usturoi verde, după gust,

bulion;

 sare, cimbru și piper, tot după gust.

Mod de preparare: Primul lucru căruia trebuie să-i acordăm atenţie este dezosarea cărnii. Bucăţile desprinse de pe oase le spălăm bine și le tăiem cât de mari vrem. Pentru ca mirosul specific cărnii de miel să nu se mai simtă atât de tare, lăsăm carnea în frigider, la marinat, în vin alb, puţin ulei, usturoi verde, pătrunjel verde, boia de ardei dulce, sare, piper, cimbru și foi de dafin, bine omogenizate, cu o noapte înainte să o băgăm la cuptor.  Dimineaţa, luăm o tavă termorezistentă și așezăm carnea de miel, peste care adăugăm usturoi, condimente (după gust), baiţul (marinata) și apă, dacă este cazul. Dacă vrem
să-i conferim frăgezime și o savoare aparte, punem și o lingură sau două de bulion și puţin pătrunjel verde. Introducem friptura la cuptor, iar când este gata, presărăm, din nou, pătrunjel verde.

 

Borș de miel 

Ingrediente:

 3 morcovi medii;

 2 linguri de ulei;

 1 kg de carne de miel;

 1 ardei gras;

 1 păstârnac mediu;

 1 ţelină;

 1 legătură de leuștean verde;

 1 legătură de pătrunjel;

 puţin orez;

 câteva fire de ceapă verde;

 borș proaspăt, după gust;

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem pregătirea cu o seară înainte de a prepara ciorba. Așadar, seara spălăm bine carnea de miel și o lăsăm peste noapte în apă rece cu oţet, pentru a-i scoate mirosul puternic de oaie. În ziua următoare, înainte să o punem la fiert, o mai spălăm odată și o curăţăm de piele. Luăm un vas încăpător, turnăm uleiul și călim legumele și o parte din verdeţurile tocate mărunt, cu sarea, piperul (după gust) și bucățile de miel. Când s-au îmbinat bine aromele legumelor și zarzavaturilor cu carnea, adăugăm apă și lăsăm toate ingredientele să fiarbă. Când sunt gata, punem borșul proaspăt și orezul bine spălat. Mai lăsăm puţin la fiert, iar la final asezonăm cu o ploaie de pătrunjel și leuștean verde, pentru un plus de savoare.

 

Stufat de miel 

Ingrediente:

 750 de gr de carne de miel cu os;

 7 legături de ceapă verde;

 3-4 legături de usturoi verde, după gust;

 2 linguri de bulion;

 100 de ml de ulei;

 1 linguriţă de condiment pentru miel.

Mod de preparare: Spălăm bine carnea de miel. Tot așa, ar fi bine să o ţinem în apă cu oţet încă din seara precedentă. Tăiem carnea în bucăţi potrivite și o prăjim în uleiul încins în prealabil. Scoatem bucăţile, iar în uleiul rămas călim ceapa și usturoiul tocate mărunt. Apoi presărăm condimentele pentru miel și adăugăm bulionul. Amestecăm bine ca să pătrundă noile arome în res­tul ingredientelor și completăm cu atâta apă cât sos vrem să obţinem în final. Lăsăm să dea în clocot. Într-o cratiţă încăpătoare, așezăm carnea de miel, turnăm sosul peste ea și băgăm stufatul la cuptor.