Agricultura s-a mutat în mediul online. Și o duce tare bine și acolo. O dovedesc elevii Liceului Tehnologicaz”Cezar Nicolau”, din Brănești. De când s-au suspendat cursurile în școli, profesorii și elevii încearcă să suplinească orele de practică și pe cele de tehnologie prin lecții și probe practice filmate și prezentate online. Iar metodă s-a dovedit a fi un real succes.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 503

Cum funcționează? Profesorii fac filmări în care le arată elevilor cum se plantează legumele, de exemplu. La rândul lor, elevii fac video-uri cu lucrările pe care le efectuează în propriile grădini. Profesorii le evaluează și astfel este acoperită o parte importantă a procesului de învățare în acest tip de licee: practica! Printre lecțiile predate online se numără tehnica plantării răsadurilor de tomate (și a răsadurilor de orice fel) în grădină, înființarea culturii de cartof în zona de munte, lucrări de întreținere a pomilor, îngrijirea plantelor de căpșuni, plantarea semințelor de salată verde, lecții de apicultură, medicină și tehnică veterinară. “Am fost plăcut surprinsă să constat entuziasmul cu care elevii noștri au răspuns acestei provocări. Sigur că și noi, ca profesori, suntem amatori la capitolul filmări, dar am reușit să ne facem înțeleși. Ba mai mult, pot spune că noi i-am învățat agricultură, iar elevii noștri ne-au învățat cum stau lucrurile cu tehnologia modernă. Sunt tare mândră de colectivul Liceului Tehnologic «Cezar Nicolau», din Brănești și mai ales de elevii noștri”, ne-a declarat prof. Marinela Culea, directoarea liceului.

Acțiunea face parte din proiectul ”Mândru să fiu fermier”, la care participă profesori și elevi din mai multe licee din țară, iar World Vision România este partener în proiectul ”Mândru să fiu fermier” în care mai multe licee tehnologice și agricole primesc sprijin în promovarea serviciilor lor educaționale. Lecțiile video sunt postate pe YouTube și Facebook atât pe paginile liceelor, cât și pe pagina ”Mândru să fiu fermier” și pentru că filmările sunt publice au acces la ele și alți elevi care nu fac parte din proiect, dar care se pot inspira sau chiar pot învăța agricultură din fața calculatorului.

Oferta educațională

Și pentru că în mai puțin de o lună încep înscrierile la liceu, e bine să știți care sunt specializările oferite de Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, Brănești:

Liceu

=Tehnician veterinar – 28 locuri,

=Tehnician în activități economice – 28 locuri,

Profesional DUAL: bursă 400 lei + cazare + masă

=Tinichigiu, vopsitor auto – 20 locuri,

=Zidar, zugrav – 20 locuri,

Profesional clasic: bursă 200 lei + cazare

=Horticultor – 14 locuri,

=Lucrător în agricultura ecologică -14 locuri,

=Confecționer produse electrotehnice (electrician) – 20 locuri,

=Bucătar – 14 locuri,

=Ospătar – 14 locuri.

Înscrierile la liceu, pentru anul școlar 2020-2021, încep pe 2 iulie, iar repartizarea computerizată se face pe 10 iulie.