Una dintre problemele critice ale lumii moderne, care afectează în special copiii și tinerii, este depedența. Astăzi, ne confruntăm tot mai mult cu dependența de droguri, care este din ce în ce mai răspândită chiar și la adulți, cu dependența generată de fumat, consumul băuturilor alcoolice și chiar a alimentelor și mai ales, cu dependența utilizării eronate a internetului pentru relaționarea în mediul online. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 507, ediția print

Toate au efecte de-a dreptul devastatoare asupra sănătății și vieții copilului și a adolescentului. Însă ultima dintre ele, dependența digitală, duce adeseori la abuzul fizic și emoțional, practici sexuale anormale și excesive etc., lucruri pe care părinții de cele mai multe ori fie nu le sesizează din timp, fie nu le iau deloc în seamă, până când copilul nu ajunge într-o situație critică, disperată, din care poate că nici nu mai are cum să fie salvat. Nu puțini sunt copiii care, ­de-a lungul timpului, au dispărut în mod misterios după discuții avute în mediul online cu necunoscuți, au fost abuzați sexual și apoi șantajați. Pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor în vederea evitării unei astfel de situații și, mai ales, pentru a combate dependența digitală, dependența de țigări, de substanțe interzise,  Federația ­Filantropia a Patriarhiei Române pre­gătește specialiști care să-i consilieze. Luni, pe 6 iulie, organizația a demarat seria sesiunilor de formare profesională organizate în cadrul programului de formare profesională, specializarea “Consilier în domeniul adicțiilor”. Prima sesiune de acest gen a avut loc la București, la Centrul Național de Formare Continuă “Dumitru Stăniloaie”, și s-a bucurat de prezența a 14 participanți, psihologi, asistenți sociali, cadre medicale, reprezentanți ai organizațiilor membre ale Federației Filantropia. “Prin parcurgerea acestui tip de curs, aceștia vor dobândi competențe/abilități specifice cu privire la: competențe informatice, sociale și civice; menținerea integrității și siguranței beneficiarilor; planificarea activităților; comunicarea cu beneficiarii; participarea la lucrul în echipa multidisciplinară; gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor; prevenirea și informarea tinerilor și adulților privind problematica dependenței; consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență; îndrumarea pacientului pentru stabilirea tratamentului; monitorizarea pacientului în timpul tratamentului de dezintoxicare și post-tratament. Cursul “Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502, este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări şi se va finaliza cu examen de absolvire”, informează Federația Filantropia. 

Singurul curs de consilieri în domeniul adicțiilor, autorizat de ANC

Unul dintre module este dedicat combaterii dependențelor digitale în rândul copiilor și tinerilor. Cursul se adresează persoanelor licențiate în domeniul socio-medical, care vor să lucreze sau care sunt angajate în centre de zi, centre de plasament în regim de urgență și rezidențiale, scoli de reeducare, așezăminte sociale și alte instituții, care au ca beneficiari copii și tineri cu diverse adicții (n.r. – dependențe). Certificatul obținut la finalul cursului este recunoscut la nivel naţional şi este autorizat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale. Autorizarea și organizarea programului de formare profesională a fost posibilă prin finanțarea oferită de International Orthodox Christian Charities (IOCC). De altfel, în prezent, este singurul curs de acest tip autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC) – Ministerul Educaţiei şi Cercetării. 

60 de profesioniști vor putea oferi îndrumări și sprijin calificat 

Potrivit aceleiași surse, cursul are ca scop ­final specializarea a 60 de profesioniști în domeniul adicțiilor, cu accent principal pe combaterea și prevenirea adicțiilor digitale în rândul copiilor și tinerilor. Toate sesiunile de formare se vor organiza ținând cont de măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, conform Ordinului nr. 1.228 din 3 iulie 2020 și a altor Ordonanțe emise anterior. Federația Filantropia va respecta toate regulile de distanțare fizică, a principiilor și măsurilor generale prevăzute (măști de protecție, soluție dezinfectantă, scaune distanțate etc.).