Graţie Asociaţiei Zi de Bine, copiii cu tulburări digestive care ajung în cabinetele cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Sănătate a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“, din București, beneficiază acum de tratamente și îngrijiri de specialitate, într-o secţie ultramodernă. Secţia de Pediatrie IV a fost redeschisă după ce a trecut printr-un amplu proces de renovare și amenajare.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 554, ediția print 

„Asociaţia Zi de Bine inaugurează Secţia de Pediatrie IV – boli digestive din cadrul Institutului Naţional de Sănătate a Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu din București. Proiectul propriu al asociaţiei, Curăţenie&Culoare, a fost demarat la sfârșitul anului 2020 și a constat în reamenajarea secţiei de Pediatrie IV și dotarea cu aparatura necesară. Bugetul pentru acest proiect s-a ridicat la 190.000 euro“, susţin reprezentanţii Asociaţiei Zi de Bine. 

A fost creat un mediu prietenos copiilor

Conform aceleiași surse, au fost renovate complet cabinetele medicale, saloanele, băile și spaţiile comune, a fost refăcută instalaţia de oxigen, au fost instalate alarme de incendiu și senzori de fum, iar încăperile au fost dotate cu mobilier și electrocasnice „adecvate“. „În luna iunie 2020 ne-am propus să schimbăm peisajul din curtea INSMC, așa că am transformat peretele din curtea spitalului într-o pictură murală cu scopul de a aduce forţă și alinare copiilor internaţi. Însă am decis că nu vrem să ne oprim aici, iar la sfârșitul anului am demarat proiectul Curăţenie&Culoare. După cinci luni de renovări, iată că secţia de Pediatrie IV de la INSMC este pregătită și complet utilată. Este un proiect la care s-a muncit foarte mult pentru ca cei mici să fie în siguranţă și, atât cât se poate într-un spital, să simtă că se află într-un mediu prietenos“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de Bine, pentru Agerpres.ro.

Fiecare salon are cădiţe pentru igiena sugarilor și preșcolarilor

 Secţia de Pediatrie IV are șase saloane cu câte trei paturi dedicate mamelor, plus trei paturi pentru copii. Aceasta mai include și patru rezerve, un cabinet dedicat șefului de secţie, două cabinete pentru asistente, o magazie și două holuri. Suprafaţa totală a spaţiului renovat este de 531 mp. „Cu bucurie spun că renovarea Secţiei IV din INSMC s-a finalizat. Aceasta a inclus, pe lângă igienizarea secţiei, și modernizarea acesteia, respectând astfel standardele actuale privind organizarea secţiilor de pediatrie. Cele mai importante beneficii obţinute în urma acestui proiect sunt reconfigurarea grupurilor sanitare, atât pentru cele patru rezerve, cât și pentru cele șase saloane, precum și montarea în fiecare salon a unor cădiţe care să permită igiena sugarilor și preșcolarilor internaţi aici. De asemenea, odată cu acest proiect amplu, a fost creat un mediu foarte prietenos pentru cei mici datorită desenelor care se regăsesc pe pereţii din saloane și rezerve. Toate acestea au fost posibile datorită Asociaţiei Zi de Bine“, a spus medicul primar Mirela Covacescu, șeful Secţiei de Pediatrie IV.

File de poveste

Institutul Mamei și Copilului este o unitate de referinţă în domeniul sănătăţii mamei și copilului. Acesta a fost înfiinţat în anul 1967. In 1990 a primit numele de Alfred D. Russescu, de la corifeul pediatriei române. Din 2016, institutul a devenit  Institutul Naţional de Sănătate a Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu. În toţi acești ani de activitate, aici au avut loc numeroase cercetări în domeniul nutriţiei copilului și a femeii gravide. În prezent, aici se desfășoară Programul Naţional de Profilaxie la diagnosticul și tratamentul mucoviscidozei, considerată boală rară, și se asigură prin laboratorul de genetică diagnosticul bolilor genetice rare atat prenatal, prin efectuarea de triplu test, cât și postnatal prin desfășurarea investigaţiilor specifice. Unitatea sanitară are o echipă multidisciplinară de specialiști care permite o abordare complexă a bolilor (medicopsihosocial) și este implicată în elaborarea strategiilor Ministerului Sănătăţii privind desfășurarea Programelor Naţionale de Profilaxie care includ și profilaxia bolilor rare.