Ca în fiecare an, ziua de 15 august a fost încununată cu numeroase bucurii duhovnicești, la Ciolpani. Respectând măsurile de prevenire a răspânidirii noului coronavirus, credincioșii comunei și cei din localitățile învecinate s-au reunit în rugăciune la Mănăstirea Țigănești și au făcut din sărbătoarea închinată Adormirii Maicii Domnului, un adevărat Praznic Împărătesc.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 562

Mănăstirea Țigănești din comuna Ciolpani este binecuvântată cu har și are o rânduială frumoasă, ce păstrează vie tradiția monahală, indiferent de vremuri. Nu degeaba este asemănată cu un colț de Rai, rugătorii găsindu-și aici liniștea interioară, ori de câte ori vin să se reculeagă. Cum intri în curtea lăcașului sfânt de la Țigănești, unul dintre cele mai înălțătoare monumente istorice din județul Ilfov, se simte credința desăvârșită a preoților și maicilor slujitoare care aduc liniștea și lumina deplină.

Duminică, în ziua Adormirii Maicii Domnului, numeroși credincioși și-au unit vocile cu glasurile magice ale slujitorilor, și-au bucurat inimile și și-au umplut sufletele de pace și de frumos, la hramul mănăstirii. În așezarea sfântă, înmiresmată de minunatele flori de Rai, toți cei ce au păstrat credința vie au adus cinstire și mulţumire Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Îndemn pentru o viață plină de credință, la vreme de necaz

“Maica Domnului s-a mutat cu sufletul și mai apoi cu trupul la Cer, în lumina lui Hristos, Ea fiind Maica vieții, cea care izbăvește cu rugăciunile Sale, din moarte, sufletele noastre. De aceea, iubiți credincioși, în prima jumătate a lunii august, preocupările noastre spirituale sunt legate de această mare sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului. De la 1 și până în 14 august, postim de bucate și încercăm să postim și de răutate. Unii dintre dumneavoastră au participat seară de seară la slujba Paraclisului Maicii Domnului sau l-au citit la casele lor, după cum fac maicile în fiecare zi, în chiliile lor. Mulți dintre dumneavoastră v-ați spovediti și ați făcut fapte de milostenie față de semeni și acestea toate arătând ce mare importanță are cinstirea Maicii Domnului pentru noi, creștinii. Născându-l pe Domnul Hristos care este viața, Ea este Maica vieții și această calitate i-o subliniază cântările de la praznicul Adormirii Sale. Troparul spune că s-a mutat la viață, fiind Maica Vieții. (…) Lumea noastră, iubiți credincioși, este încercată de multe necazuri și are nevoie de rugăciunile Maicii Domnului. În această vară, Grecia a fost locul unor tragedii cumplite, cauzate atât de foc, cât și de inundații. Au murit mulți oameni. În alte țări, incendiile nu au putut fi stăvilite. Și, chiar și în țara noastră inundațiile au făcut atâtea pagube. Nenumărate sunt încercările și necazurile cu care se confruntă oamenii. În unele locuri secetă, în altele inundații și pe deasupra, suferințele create de războaiele din Afganistan și alte locuri. Și toate acestea, iubiți credincioși, nu izvorăsc viață, ci vestesc și aduc moartea. Și în această situație, unde putem alerga, unde putem afla liman de salvare, confruntați fiind cu necazuri, dacă nu la Maica Domnului?! La Maica vieții găsim scut și apărare. Deși a fost mutate de pe pământ, la Cer, suntem convinși că Ea nu a părăsit lumea. Prin rugăciunile Ei, totdeauna izbăvește din moarte sufletele noastre. De aceea, în momentele grele din viața noastră, nu trebuie să slăbim în credință, ci știind că avem nădejde în Maica Domnului, trebuie să intensificăm și mai mult rugăciunile către Ea, încredințați fiind că cererile pe care le adresăm Ei, nu vor rămâne fără răspuns de la Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Constantin Dionisie, consilier patriarhal, în cuvântarea sa, de folos sufletesc.

Prețuire și recunoștință din partea Patriarhului României

De altfel, părintele Constantin Dionisie a fost delegat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să conducă soborul slujitor.

Slujba de o înaltă frumusețe duhovnicească s-a încheiat cu un mesaj de felicitare și mulțumire adresat de Părintele Patriarh, maicilor și preoților duhovnici, pentru strădania de a îngriji și păstra harul și smerenia în lăcașul sacru, de la Țigănești. “Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mă aflu astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră pentru a împărtăși Maicii Starețe Eufimia și obștii monahale, cuvinte de mulțumire și binecuvântare a Părintelui Patriarh pentru toată lucrarea frumoasă pe care o desfășoară în această mănăstire istorică și foarte cunoscută. Preafericirea Sa apreciază în mod deosebit eforturile pe care Maica Stareță împreună cu obștea acestei mănăstiri, le depun constant, pentru ca această așezare monahală, să aibă frumusețea duhovnicească pe care o vedem și noi astăzi. Cunoaștem câtă jertfă este necesară astfel încât, mănăstirea să fie un loc atât de primitor pentru toți, un loc cu atâta pace și binecuvântare. Pentru toate acestea, Preafericitul Părinte Patriarh, vă transmite cuvinte de prețuire și de binecuvântare tuturor celor care iubiți bunăcuviința acestei mănăstiri, celor care ajutați la înfrumusețarea ei. În zilele de sărbătoare, vă adunați în buchet de rugăciune la această sfântă mănăstire. Hristos Domnul, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, să vă dăruiască sănătate, iubiți credincioși și să vă sporească puterile, să împliniți toată lucrarea cea bună! Mulțumim părintelui Protoiereu Cristian Burcea, părintelui Constantin Lupu, fost slujitor și duhovnic al acestei sfinte mănăstiri, părintelui Casian și părintelui Adrian, împreună slujitori cu noi, la această sfântă și dumnezeiască Liturghie, părintelui Andrei, Consilier Patriarhal care ne-a însoțit și care este cunoscut acestei sfinte mănăstiri și, nu în ultimul rând, Grupului Tronos (n.r. – o parte a grupului) care a înfrumusețat slujba de astăzi. Vă mulțumim tuturor celor care v-ați rugat împreună cu noi astăzi, la hramul Mănăstirii Țigănești”, a mai spus părintele Constantin Dionisie.