Este cunoscut faptul că voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale ajută copiii din familiile nevoiașe de la sate, să devină consumatori de cultură, obișnuindu-i încă de timpuriu cu activități culturale și cu instituțiile care oferă astfel de servicii. Una dintre cele mai recente acțiuni de acest gen, o reprezintă invitația lansată de grupul de voluntari, copiilor din Parohia Micșuneștii Mari, comuna Nuci, în vederea efectuării unei vizite la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 563, ediția print

Muzeul Aviației, duminică, 8 august. Nu mai puțin de 24 de copii au admirat, pentru prima dată, invenţiile celor trei pionieri ai aviației: Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă. Acțiunea a făcut parte din programul “Ajutor pentru elevi”. Spre încântarea micuților, vizita a decurs în așa fel încât au putut afla până și prin ce minune piloții reușesc să înalțe avioanele către Cer și să le readucă pe Pământ, fiindu-le permis accesul îndeaproape către exponatele pline de istorie. 

“Muzeul este un spațiu în care ei descoperă informații și lucruri noi despre istoria aviației și poveștile din spatele exponatelor. Acestea le captează atenția cel mai mult și îi ajută să descopere lucruri mai interesante. ­Ne-au adresat foarte multe întrebări, ne bucură curiozitatea lor  și încercăm de fiecare dată să le răspundem pe înțelesul lor și să facem ca această vizită să fie una cât mai plăcută. Copiii sunt bucuroși să descopere valorile aeronautice române și să îmbrățișeze cariera militară. I-am auzit pe mulți dintre ei spunând că vor să devină piloți”, a spus Aurelia Vochin, reprezentantul Biroului de Relații Publice din cadrul Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Cu dragă inimă, părintele spiritual al copiilor, parohul Cezar Cranta de la Parohia Micșuneștii Mari, ne-a împărtășit câteva crâmpeie din bucuria care a hrănit sufletele acestor micuți, în ziua de 8 august. “Copiii au primit această vizită cu mult entuziasm, și încercăm să-i implicăm în cât mai multe activități culturale. Aceștia pleacă de aici mai bucuroși și mai informați cu privire la trecutul nostru, istoria noastră și la jertfa pe care înaintașii noștri au făcut-o inclusiv în domeniul aviației”, a spus părintele paroh, Cezar Cranta. 

După câteva ore bune, copiii au plecat acasă, nu numai cu amintirea unei zile de poveste, ci și cu daruri deosebit de frumoase. La finalul vizitei, atât voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale, cât și personalul muzeului Naţional al Aviaţiei Române le-au oferit vizitatorilor, cadouri alese. Vizita la muzeu a fost organizată prin colaborarea dintre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, Statul Major al Forţelor Aeriene şi Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. 

“A fost o activitate care a bucurat foarte mult acești copii. Nu mai ajunseseră până acum la acest muzeu și au rămas impresionați de ceea ce au văzut aici. Le-au fost împărtășite informații noi și interesante despre istoria aeronauticii române. Este foarte posibil ca în viitor pe unii dintre aceștia să îi întâlnim lucrând în acest domeniu. Sunt copii cu potențial, dar au nevoie de sprijin pentru a-și exploata la maximum calitățile. Aceste vizite la muzee, precum și alte  activități culturale, au rolul de a le îmbunătăți cunoștințele acumulate la școală”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

“Ajutor pentru elevi”…

Un program destinat copiilor și tinerilor la început de drum

În cadrul proiectului “Ajutor pentru elevi”, voluntarii derulează programe de mentorat pentru copiii și tinerii aflați la început de drum și care au nevoie de o consiliere în alegerea profesiei. La activitatea din data de 8 august, copiii de la Micșuneștii Mari au primit informații despre aviația română și meseriile din acest domeniu. Tot atunci, ei au aflat și cum pot deveni artiști, invitat la activitate fiind și profesorul de nai Vasile Răducu.