Grație unui program demarat de Crucea Roșie, copiii din Ilfov și din alte 16 județe ale țării, inclusiv din Capitală, vor învăța în această toamnă, cum să-și mențină dantura sănătoasă, astfel încât să se bucure mereu de un zâmbet larg și frumos. Voluntarii Crucii Roșii le vor explica micilor învățăcei de ce apar cariile, ce periuță de dinți li se potrivește, cum să se spele corect pe dinți și cum să devină prietenii medicului stomatolog. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 569, ediția print

Lecțiile se vor desfășura în perioada 15 octombrie 2021 – 22 februarie 2022, în clasele elevilor. În paralel cu acestea, vor exista mai multe webinare și sesiuni de întrebări și răspunsuri în mediul online, la care vor putea participa și părinții. Experții în sănătatea orală îi vor aștepta pe grupul online „Dinți și părinți”, o platformă de educație stomatologică. „Grupul are până acum peste 2600 de membri. Înscrierea în grup este foarte simplă. Poate intra orice părinte care vrea să afle cum să crească un copil cu dinți sănătoși. Va găsi acolo informații utile despre sănătatea dinților și nu numai. „Părinții, considerați exemple de urmat de către copii, au rolul cel mai important în formarea rutinei zilnice de igienă orală și în conștientizarea importanței igienei orale. De aceea, ne-am propus să ajungem direct la aceștia. Cu sprijinul Colgate si al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică, am creat grupul de Facebook «Dinți și Părinți» unde părinții pot găsi materiale despre sănătatea orală, primul ajutor, nutriția adecvată, precum și informații despre desfășurarea Programului Școlar Colgate în județele din țară.  Sperăm ca acest parteneriat cu părinții să aducă cât mai multe zâmbete sănătoase”, spune Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

Programul Școlar Colgate ajunge, începând din 15 octombrie, în clasele a 150.000 de copii din 17 județe: Ilfov, Bacău, Bihor, Botoșani, Municipiul București Sectorul 3, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Vrancea. De luni, 4 octombrie, începe și seria webinarelor susținute de medici stomatologi pediatri și ortodonți, în cadrul campaniei „Zâmbește pentru viitor”, parte a Programului Școlar Colgate. Vor fi cinci webinare care vor putea fi urmărite pe site-ul www.programscolarcolgate.ro.
Webinarele se vor desfășura până la data de 29 noiembrie. După fiecare webinar, părinții pot sta de vorbă cu specialiștii stomatologi pediatri pe grupul de Facebook „Dinți și părinți”. Acolo, medicii le vor răspunde la tot ceea ce îi interesează în cadrul sesiunilor de Întrebări și Răspunsuri. „Continuăm și anul acesta să ne apropiem de familii și de părinți, încura­jându-i să acționeze ca primii responsabili de sănătatea orală a copiilor. În condițiile în care acum, mai mult ca oricând, social media reprezintă sursa principală de informare inclusiv în ceea ce privește sănătatea orală este de datoria noastră, a stomatologilor pediatri, să ne asigurăm că informația este disponibilă publicului în formă corectă și actualizată pe baza cercetărilor științifice de ultimă oră. În acest scop, am creat alături de Crucea Roșie Română și cu suportul Colgate România grupul de Facebook Dinți și Părinți», unde părinții se pot înscrie și pot participa la întâlniri virtuale cu medici specialiști pedodonți. Am pregătit o serie de webinare pe teme pe care noi le considerăm de interes pentru părinți – vorbim, de exemplu, despre concentrația recomandată a fluorului în pastele de dinți sau despre prevenția cariei pe durata tratamentului ortodontic. Îi invităm pe părinți să urmărească aceste webinare și să ne adreseze întrebări și sugestii pentru întâlniri viitoare, astfel încât să ne ajute să le fim de folos și să contribuim împreună, părinți și medici, la construirea unor zâmbete sănătoase și fericite pentru copiii noștri”, spune dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, secretar general al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

Programul următoarelor webinare

  • 18 octombrie 2021

Dr. Raluca Georgescu, Medic rezident Stomatologie Pediatrică

TEMĂ: Igiena dentară. Provocări și soluții pentru părinți

  • 1 noiembrie 2021

Dr. Raluca Văcaru, Medic specialist Stomatologie Pediatrică, doctorand, Asistent Universitar

TEMĂ: Copii fără carii. Prevenția în cabinetul stomatologic

  • 15 noiembrie 2021

Dr. Mircea Georgescu, Medic specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

TEMĂ: Aparatul dentar la copii

  • 29 noiembrie 2021

Dr. Silvia Per, Medic rezident Stomatologie Pediatrică, Doctor în Științe Medicale

TEMĂ: Stomatologul, cel mai bun prieten al copilului