Dr. Carmen Ungurean, coordonatorul programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin şi reprezentant al INSP, a avertizat asupra faptului că anual se înregistrează un număr foarte mare de femei cu cancer de col uterin.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 576, ediția print

De altfel, medicul a explicat că această formă de cancer reprezintă o urgenţă de sănătate publică în România. Și preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a subliniat faptul că peste 1.800 de femei mor anual, în România, ca urmare a complicaţiilor acestei maladii şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu ea. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste patru ori mai mare, aceste date plasând ţara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenţei şi al mortalităţii asociate cancerului de col uterin, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană. “Implicarea Fundaţiei Renaşterea în acest demers dedicat luptei împotriva cancerului de col uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanţa controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntaşe în mortalitatea provocată de cancerul de col uterin între ţările membre UE pot fi schimbate prin creşterea gradului de conştientizare a prevenţiei, prin îmbunătăţirea accesului la prevenţie prin vaccinare şi promovând importanţa controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a spus Mihaela Geoană, la evenimentul care a marcat împlinirea primului an de la lansarea Strategiei Globale de eliminare a cancerului de col uterin.

Mesaje dedicate Campaniei de prevenţie şi depistare precoce

După ce a fost aprinsă lumina turcoaz care a îmbrăcat Spitalul Universitar, participanţii la eveniment s-au îndreptat către Institutul Naţional de Sănătate Publică, aflat în apropiere. Acolo, pacientele diagnosticate care au învins deja temuta maladie cu sprijinul Fundaţiei Renaşterea, au împodobit un brad, în curtea instituţiei, cu decoraţiuni turcoaz realizate de ele, având inscripţionate mesaje dedicate Campaniei de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col, dar şi de susţinere a pacientelor nou diagnosticate. 

Evenimentul de miercuri, 17 noiembrie, a fost organizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Fundaţia Renaşterea, cu susţinerea Merck Sharp & Dohme (MSD) România.