Este cunoscut faptul că proiectul voluntarilor Patriarhiei Române are un real succes. Foarte multe femei din județul Ilfov, care s-au prezentat la punctele de recoltare, au evitat cancerul de col uterin și complicațiile acestei maladii datorită campaniei de „prevenire şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin“, organizată de voluntarii Catedralei Naționale, în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic, din București. 

 

Articol publicat în Jurnaul de Ilfov Nr. 579, ediția print

Din păcate însă, rezultatele analizelor efectuate doamnelor din comunele 1 Decembrie, Jilava și orașul Măgurele, în cadrul campaniei sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Mai mult de jumătate dintre pacientele care au făcut testul Babeș-Papanicolau prezintă diverse afecțiuni care necesită tratament de specialitate – colposcopie, biopsie și monitorizare de la unul la trei ani. Statistica sumbră arată utilitatea campaniei derulată de către medicii Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București și voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, în cadrul programului de screening al Ministerului Sănătății.

“Până în prezent, un procent foarte mare dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate importante. Acest procent ar putea fi diminuat dacă femeile ­s-ar controla periodic, conform recomandărilor medicilor. De altfel, rezultate prezentate de către specialiștii Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” arată cât de necesară este campania de „Prevenire şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin“ și o eventuală reproducere a sa la nivel național unde, putem preconiza că situația este comparabilă cu cea din zonele în care am implementat deja proiectulsocial-filantropic. Cancerul de col uterin reprezintă pentru România o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu această boală peste 4.000 de femei, iar 2.000 de femei, în fiecare an, mor din cauza acestei boli. Suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col uterin, aceasta fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene”, spune Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale.

“În luna august, ne-am deplasat în trei localități şi au fost recoltate probe de la 134 de femei, dintre care 14 persoane care prezentau leziuni precursoare de cancer (10,44%) au nevoie de investigaţii suplimentare: colposcopie + biopsie și tratament ginecologic, iar altele 62 (46,26%) au necesitat tratament pentru infecții şi inflamații. Doar 58 de femei erau sănătoase. Suplimentar, cele 134 de femei au beneficiat și de un examen clinic la sâni, dintre acestea 109 fiind sănătoase, o persoană a prezentat o leziune suspectă de cancer și 33 (24,62%) leziuni ale sânului care necesită investigaţii suplimentare. Unele dintre aceste paciente s-au prezentat la Institutul Oncologic București pentru ecografie şi/sau mamografie. Câteva dintre aceste femei au necesitat şi intervenții chirurgicale”, spune dr. Virgiliu-Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”București. La rândul său, dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar ginecologie oncologică, a avertizat asupra faptului că multe dintre femeile de la sate nu consultă medicul de specialitate, periodic. 

“Multe dintre pacientele pe care le-am văzut nu făcuseră niciodată un examen Babeș Papanicolau, multe nu au făcut o examinare la sân, am găsit destule cazuri cu probleme de sănătate. Este important ca aceste paciente să continue investigațiile. Controlul la sân are o mare însemnătate, în sensul că trebuie făcut anual, clinic și ecografic, iar în cazul în care se depistează leziuni, se poate asocia RMN/mamografie. De altfel, după vârs­ta de 40 de ani trebuie să se facă controlul din doi, în doi ani. Un cancer la sân, când se instalează și îl prindem în stadii incipiente, pacienta poate să beneficieze de un tratament conservator. Dacă se stă până când cancerul ajunge în stadii avansate, lucrurile se complică. Aceste investigații sunt importante, deoarece le ajută să descopere din timp o eventuală leziune precanceroasă și să se trateze la timp”, a spus medicul.