@ În apropierea gurii de canal unde a fost aruncată cenușa a 44 de martiri, autoritatea locală a ridicat o biserică și două monumente din marmură @ Fiecare erou are câte o piatră funerară, lângă care veghează aprinsă permanent o candelă

20 decembrie 2021 – Au trecut 32 de ani de la momentul în care, într-un canal din orașul Popești – Leordeni a fost aruncată cenușa a 44 de revoluționari români, uciși în Timișoara. Ei au fost aduși morți, spre Capitală, într-o mașină frigorifică, și arși apoi la Crematoriul ”Cenușa”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 580

Fără vreo slujbă religioasă, la acel moment, și fără ca măcar unora să li se cunoască numele, rămășițele arse au fost aruncate, cu brutalitate, într-un canal din apropierea străzii Leordeni. Printre răsculații uciși atunci se află un elev de 17 ani, un altul de 18 ani. Copii. Împreună cu ei, miliția vremii a împușcat tineri, mame, tați, bunici. Toți, condamnați că au îndrăznit să viseze o Românie liberă, cu oameni liberi.

Pentru cinstirea memoriei acestor martiri, ca în fiecare an, lângă biserica monument înălțată de autoritatea locală în apropierea gurii de canal (pentru că se cuvenea din plin o reparaţie morală și pentru ca rudele și nu numai să aibă un loc unde să se poată închina, un loc în care să se ţină slujbe de pomenire şi parastase aşa cum cere tradiţia creştină ortodoxă), lângă crucea de marmură și lângă monumentul ridicat acum doi ani, tot de către autoritatea locală a orașului, în cinstea acestor primi revoluționari uciși în 1989, și în vecinătatea pietrelor funerare îmbrăcate cu tricolor, lângă care au fost așezate coronițe de brad și aprinse candele, românii și-au amintit de ei și de faptele lor de glorie.

Militarii Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazu” și Muzica Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava” au deschis ceremonialul, cu intonarea imnului național al României, după care preoții Parohiei Leordeni și părintele protopop Ioan Bondar, Protoeria Ilfov Sud, au oficiat ”Slujba Parastasului pentru Eroi”, în prezența prefectului județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, subprefectului Andrei Scutelnicu și secretarului general al județului, Marius Cristian Ghincea, a primarului orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob, viceprimarului George Adrian Ștefănescu și a administratorului public Alin Todireanu, a copreședintelui Alianței pentru Unirea Românilor, George ­Simion și a reprezentanților mai multor organizații de revo­luțuionari din România.

Pe rând, începând cu reprezentantul Președinției României, au fost depuse coroane de flori, din partea președintelui Klaus Iohannis, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului României, Prefecturii județului Ilfov, Primăriei orașului Popești-Leordeni, Consiliului Județean Ilfov, Ministerului Apărării Naționale, Consiliului Local al municipiului Timișoara și Primăria orașului Timi­șoara, Asociația Națională a Veteranilor de Război, Federației Naționale pentru Demnitatea Revoluției din Decembrie 1989, Alianței pentru Unitatea Românilor, asociațiilor de revoluționari – Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Fun­dația Simionescu, Asocia­ția Revoluționarilor Antico­muniști din Decembrie 1989, Liga Națională a Luptăorilor pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și a Cinstirii Eroilor Martiri etc.

Toți cei prezenți s-au deplasat apoi, trecând pe lângă pilonii care susțin biserica suspendată, cons­truită din lemn, ca loc de închinăciune, spre gura de canal. Aici, ca în fiecare an, s-a ținut o a doua slujbă de comemorare și s-au făcut scurte declarații prin care s-au evocat faptele de vitejie ale românilor care au ieșit în stradă împotriva regimului Ceaușescu, în Decembrie 1989.

Întreaga ceremonie de la Popești-Leordeni s-a terminat cu defilarea Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazu”, după care toți cei prezenți au primit bucatele sfințite de preoți, în cadrul slujbei de parastas.