În contextul apropierii valului cinci al pandemiei de COVID-19, care va fi generat în special de varianta Omicron despre care se știe că se transmite mult mai repede decât tulpinile de virus care au circulat până acum, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, ne îndeamnă să avem acasă o trusă medicală cu un minimum de dotări, cu ajutorul căreia să putem preveni formele grave de boală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 581, ediția print

De asemenea, ministrul de resort ne amintește cât de importantă este administrarea vaccinului anti ­­­SARS-CoV2. „Important este ca fiecare cetățean să aibă o mică trusă la domiciliu, care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru și un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu. Continui să susţin și eu și toți colegii mei, profesioniști din sistemul de sănătate publică, vaccinarea previne formele severe și decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, față de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă», a spus ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.  

Tratament, doar la recomandarea medicului

Ministrul a mai subliniat și importanța respectării măsurilor de pro­tecție sanitară, respectiv distanțarea fizică, igiena personală, purtatea măștii și testarea pentru COVID-19. „Testarea este un element esențial, pe care îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacți, fie că discutăm de testarea voluntară. Poți să te testezi și singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată”, a mai spus Rafila. Medicul a făcut precizări și cu privire la „discuția rapidă” cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală și a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicația cu antivirale. „Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile”, a mai spus ministrul Sănătății.