Campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populația eligibilă, începe săptămâna viitoare. Medicamentele vor fi distribuite persoanelor cu vârste sub 40 de ani.

 

Potrivit ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila, distribuția se va efectua numai după o bună informare a pacienților. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus ministrul Rafila, într-o conferinţă de presă care a avut loc astăzi, la Ploiești.

De altfel, ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile. „E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Iodul este un element esențial pentru funcționarea tiroidei. Glanda tiroidă captează în general aproape toată cantitatea de iod administrată extern. Dacă o persoană este contaminată cu iod radioactiv, acesta va fi absorbit de către glanda tiroidă. Tratamentul cu iodură de potasiu determină scăderea absorbției iodului radioactiv la nivelul tiroidei. Iodul radioactiv este eliminat prin corp pe cale urinară. Așadar, trebuie să reținem că iodura de potasiu nu este un antidot, ci doar un tratament adjuvant. Aceasta este eficientă numai dacă o administrăm în primele 24 de ore de la expunere. Deși blochează radiațiile nucleare, specialiștii ne recomandă să nu luăm aceste pastile fără sfatul experților medicali, în prealabil.