Elevii clasei a IV-a A de la Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna” au aflat lucruri interesante de la specialiști de elită în apărarea ordinii publice

A fost bucurie mare pentru elevii clasei a IV-a A de la Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna”, din Roșu, comuna Chiajna, vinerea trecută, când, alături de învățătoarea lor, Carmen Cojocariu, au sărbătorit, încă o dată, Ziua Copilului (pentru că pe 1 iunie au fost la Grădina Botanică, în București) la Școala de Aplicație pentru Ofițeri a Jandarmeriei Române ”Mihai Viteazul”, din localitate.

Încă de la sosire, elevii au fost întâmpinați chiar de comandantul Școlii de Aplicație, col. Gavrilă Lucian, la conducerea unității din septembrie 2020 (fiind singurul român care a condus în calitate de comandant Jandarmeria Europeană, în perioada 2017-2019, după ce în 2015 era numit comandantul contingentului Ministerului de Interne al României în Misiunea NATO din Afganistan). Au fost conduși în sala de oaspeți și primiți cu multă ciocolată, bomboane, gustări, apă și sucuri reci, semne de carte, stikere cu motto-ul ”prieten al Jandarmeriei” și carnețele. Lor li s-au alăturat și copii ai personalului Școlii, iar întreaga activitate a semănat cu o întâlnire în familie, unde în centrul atenției s-au aflat, evident, copiii.
Câinii de serviciu și caii – atracția zilei
Atenția celor mici a fugit de la ciocolată la armamentul din dotarea Jandarmeriei Române și la mijloacele de intervenție ordine publică și antiteroristă, expuse special pentru ei. Curioșii au cerut informații despre pistoalele mitralieră, puștile semiautomate sau de vânătoare, lansatoarele de grenade expuse, s-au uitat unii la alții cu binoclul, iar personalul Școlii de Aplicație a fost extrem de amabil și a avut grijă pe tot parcursul activității ca totul să fie în regulă și să nu existe vreun incident nedorit. Evident, s-au făcut multe fotografii, iar copiii s-au declarat încântați de primire.
În continuare, în curtea Școlii de Aplicație, Direcția de Jandarmi a municipiului București a prezentat 2 cupluri – canin și ecvestru – și, împreună cu acestea, jandarmii au efectuat o serie de exerciții demonstrative specifice activitățiilor în care folosesc câini de serviciu și cai. Blitz a fost aplaudat ”la scenă deschisă” pentru viteza cu care a reușit să prindă și să să pună la pământ infractorul, însă nici partenerul său de intervenții nu s-a lăsat mai prejos. Caii au fost mângâiați de copii, iar unii dintre ei i-au încălecat fără teamă. O altă parte interesantă a fost prezentarea ”pe bune” a probei de tragere cu arma, în poligon, a 3 plutoane de cursanți inițiere subofițeri. Totul a fost pregătit cu mare grijă, copiii au stat într-un perimetru securizat, li s-a explicat când să-și pună mâinile la urechi, dacă sunt deranjați de zgomotele produse de pistoalele folosite la exercițiu – CZ P-09 9×19 mm.
Infractorii nu se pun cu … jandarmii!
Iar în cea din urmă parte a vizitei la Școala de Aplicație pentru ofițeri a reprezentat-o exercițiul demonstrativ care a avut ca subiect extracția dintr-un autovehicul a unor infractori. Așadar, sirene, o urmărire spectaculoasă cu autovehiculele de intervenție folosite în misiuni speciale, prinderea și imobilizarea rapidă a doi dintre infractori, în timp ce un al treilea reușea să scape. ”Neinspirat”, acesta s-a ascuns în … sala de sport, iar scutierii l-au reperat, au aruncat o grenadă lacrimogenă în încăpere, au înaintat și intrat înăuntru și l-au încătușat și pe cel de-al treilea personaj certat cu legea. A fost extrem de amuzant, deoarece copiii s-au lăsat cu totul absorbiți de exercițiu și au alergat cot la cot cu specialiștii în astfel de misiuni, dornici să prindă rapid răufăcătorilor. Pentru curajul și implicarea lor, pe rând, au fost recompensați cu plimbări cu mașinile de intervenție, cu sirena pornită.
Recunoaștere internațională
Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române ”Mihai Viteazul” a fost inaugurată în noiembrie 2002 şi reprezintă rodul unei cooperări româno-franceze, începute încă din 1999. Este instituția destinată să asigure pregătirea, perfecționarea și specializarea personalului militar din Jandarmeria Română, diferențiat pe domenii de activitate ori pentru participarea la misiuni internaționale. Din 2014, Şcoala de Aplicaţie este membră a Reţelei de Expertiză şi Pregătire Francofonă pentru Operaţiunile de Menţinere a Păcii (REFFOP) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Și, tot în 2014 au fost inițiate procedurile de recunoaștere oficială de către ONU a Cursului Superior Internaţional. În urma procesului de evaluare efectuată de către un reprezentant al Serviciului de Pregătire Integrat din cadrul Departamentului Operaţiunilor de Menţinere a Păcii al ONU, pe 1 aprilie 2015, Şcoala de Aplicaţie a primit, din partea ONU, certificatul de recunoaştere a pregătirii desfăşurate la Cursul Superior Internaţional.
Pentru îndeplinirea misiunii sale, Școala cooperează cu unități ale MAI, SRI, MApN, structuri specializate din SPP și colaborează cu organele locale ale administrației publice și alte instituții de stat. De asemenea, organizează şi desfăşoară, în cooperare cu Jandarmeria Naţională Franceză, Cursul Superior Internaţional pentru pregătirea ofițerilor din forțele de securitate internă (jandarmerie și poliție) din ţările cu care Jandarmeria Română are încheiate acorduri sau înţelegeri de cooperare şi colaborare, în vederea participării la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU.