◉ O poveste românească de succes

◉Sistemele de prevenire și stingere a incendiilor, „cheia de boltă” a securității oamenilor și a investițiilor

◉ Parteneriat Speed Fire cu firma românească Victoria Industry Fire SRL

◉ Stingătoarele românești, certificate la nivel european

Paza bună trece primejdia rea, glăsuiește o veche vorbă românească. O vorbă care se adeverește cu atât mai mult atunci când ne referim la incendii, calamități care, de-a lungul vremurilor, au lăsat în urma lor multă jale, multe pagube și victime umane.

În ultima perioadă, cu ajutorul științei, mijloacele de prevenire și de stingere a incendiilor au evoluat semnificativ, evoluție care a dus la prevenirea nenorocirilor provocate de foc.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 605, ediția print

 

Drept urmare, oamenii au înțeles că nicio investiție nu este prea mare atunci când vine vorba despre paza împotriva pagubelor produse de incendii.

Au apărut astfel atât servicii publice de stingere a incendiilor, cum ar fi unitățile de pompieri, dar și companii private care, pe lângă asigurarea intervențiilor în caz de incendiu, oferă o serie de servicii, produse, dispozitive și instalații care asigură într-o proporție covârșitoare securitatea construcțiilor, clădirilor și a oamenilor care locuiesc sau muncesc în aceste incinte.

Una dintre aceste companii private își are sediul în comuna Chiajna, pe strada Industriilor nr. 70. Este vorba de Speed Fire Protection, o companie de top în domeniu, la nivel național, care le oferă celor care vor să doarmă liniștiți că bunurile lor sunt protejate împotriva incendiilor o serie de servicii și produse de vârf.

O poveste românească de succes

Se pare că încă mai există în România oameni de nădejde care au reușit să performeze într-un domeniu pe cât de dificil, pe atât de periculos, și anume prevenirea și stingerea incendiilor.

Unul dintre aceștia este Costel Stoica, absolvent al Academiei de Poliție – Facultatea de Pompieri în anul 2003, cel care a înființat una dintre cele mai importante firme, la nivel național, având ca domeniu de activitate tocmai ce aminteam mai sus, adică securitatea și intervenția la incendii, și anume Speed Fire Protection, un nume de referință în această sferă de activitate, pe care l-am întâlnit la sediul firmei din comuna Chiajna.

După absolvire, el a activat o perioadă în cadrul trupelor de pompieri militari. Apoi, a lucrat 6 ani la două companii multinaționale, unde s-a ocupat de partea de securitate a magazinelor, securitatea produselor și a persoanelor atât în privința prevenirii incendiilor, dar și a securității din punct de vedere al pazei obiectivelor, a securității muncii, a mediului.

„În acești 6 ani, am căpătat o experiență vastă în cunoașterea instalațiilor de stingere a incendiilor din clădiri, hale sau depozite, a modului de instalare și funcționare a acestora. Practic, sarcina mea era de a prelua aceste obiective încă din stadiul de șantier și de a le preda apoi celor care urmau să le utilizeze toate aceste instalații, în stare de funcționare.

În urma experienței căpătate atât în cadrul unității de pompieri militari, cât și ulterior, la cele două companii, am decis să lucrez pe cont propriu, mai întâi ca persoană fizică autorizată tot în acest domeniu al securității, atât al securității la  incendiu, cât și al securității în muncă. În anul 2012 am înființat împreună cu un prieten, un serviciu privat de pompieri, Speed Fire Protection, în care, inițial, eram singurul angajat. Acum, după 10 ani de la înființare, această companie numără aproape 1.000 de angajați și are un portofoliu de circa 500 de clienți.

Firma asigură servicii de intervenție la incendiu, precum și de PSI (Prevenirea și Stingerea Incendiilor) în incinta obiectivelor respective, fie că vorbim de logistică-depozite, centre comerciale sau clădiri de birouri înalte, așa cum sunt acestea autorizate în normative”, ne-a spus Costel Stoica, unul dintre fondatorii companiei Speed Fire Protection.

Sistemele de prevenire și stingere a incendiilor, „cheia de boltă” a securității oamenilor și a investițiilor

Costel Stoica ne-a vorbit și despre numărul mare de evenimente provocate de foc aproape zilnic în toată țara, dar și despre incendiile grave care s-au petrecut în ultimii ani, cum ar fi cele de la Maternitatea Giulești, Colectiv sau, în perioada pandemiei, cele de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, Spitalul „Matei Balș” și Spitalul Județean Constanța.

Specialistul a subliniat faptul că toate aceste evenimente nefericite au dus  la „conștientizarea” importanței tuturor sistemelor de prevenire a incendiilor, a căilor de acces către astfel de obiective, a celor de alarmare etc.

„Toate aceste evenimente tragice au avut ca efect creșterea numărului de solicitări ale agenților economici și chiar ale firmelor de stat către firma noastră de a le asigura sisteme eficiente de securitate la incendiu, de prevenire, alarmare și stingere a incendiilor, precum solicitări către furnizorii de produse de stingere a incendiilor, cum ar fi extinctoarele.

Se constată faptul că, în ultimele decenii, de foarte multe ori aceste sisteme de protecție împotriva incendiilor au fost deseori neglijate, ceea ce a dus la producerea de evenimente soldate cu multe pagube materiale și cu pierderi de vieți omenești”, a punctat Costel Stoica.

Parteneriat Speed Fire cu firma românească Victoria Industry Fire SRL

O serie de neajunsuri în privința aprovizionării cu piese și produse specifice, din timpul pandemiei, cum a fost  blocarea Canalului de Suez care a îngreunat importul unor produse fabricate în Asia, a determinat conducerea companiei Speed Fire să ia decizia încurajării producției de stingătoare în România, dispozitive care, în acea perioadă, erau din ce în ce mai greu de procurat, din cauza situației amintite.

Astfel, în anul 2020, a luat naștere un parteneriat cu producătorul autohton  Victoria Industry Fire SRL care a redus substanțial costurile atât cu transportul unor astfel de produse, precum și costurile produselor în sine.

Totodată, ne-a precizat Costel Stoica, Speed Fire Protection s-a angajat să promoveze produsele fabricate de „Stingătoare Victoria” atât pe internet, cât și către clienții companiei.

„Victoria Industry este singurul producător de stingătoare din această parte a Europei. Le recomandăm clienților noștri să utilizeze cu încredere aceste produse, pe care le putem vinde către aceștia, noi fiind și distribuitori ai stingătoarelor Victoria produse în Teleorman, la Alexandria. Precizez că deja distribuim stingătoare și în țări vecine, cum ar fi Bulgaria și Ungaria, țară care reprezintă pentru noi poarta de intrare în celelalte state vecine cu Ungaria. Avem, în prezent, perspective concrete să ne extindem activitatea și în Ucraina, Serbia și Turcia.

De asemenea, suntem în discuții avansate cu o serie de retaileri care doresc să pună stingătoarele noastre la raft, la vânzare. Vreau să subliniez și faptul că, în acest moment, avem suficiente stocuri pentru a ne onora comenzile. În prezent, producem în România toate tipurile de stingătoare, pentru toate domeniile de activitate, industriale și comerciale și, doresc să subliniez acest fapt, avem cel mai bun preț, la nivel european!

De altfel, toată gama de produse specifice activității noastre, nu numai stingătoare, o putem oferi prin site-ul nostru și magazinul nostru online la adresa www.speedfire.ro. Avem comenzi zilnice, lucrăm cu firmele de curierat și le distribuim în toată țara.

Vorbim aici despre pături de incendiu, hidranți exteriori și de interior, furtunuri, țevi, racorduri etc. Punem la dispoziția clienților noștri toată gama de produse, atât din producție autohtonă cât și din import, produse certificate și autorizate de toate instituțiile competente în acest domeniu.

Există și 7 centre de distribuție a produselor noastre în țară, de la care distribuitorii locali se pot aproviziona.

Mai mult decât atât, Speed Fire instalează sisteme de stingere a incendiilor, asigură service-ul acestor sisteme, precum și la sistemele de detecție a incendiilor. Reparăm, de asemenea, dacă este nevoie, instalații de hidranți, instalații de sprinklere sau instalații de detecție. Practic oferim mentenanță pentru orice sistem de protecție la incendiu, inclusiv în zona de grupuri electrogene, iar în urma solicitărilor făcute de clienții noștri ne-am orientat și către curățarea hotelor și coșurilor din zonele unde se prepară mâncarea, zonele de gătit din centrele comerciale. Mai mult, am încheiat și un parteneriat cu unul dintre furnizorii noștri și oferim împreună acele servicii de coșar. Totodată, asigurăm servicii de permanență pe platformele industriale și comerciale care ne solicită, deținem și un dispecerat de monitorizare a sistemelor de detecție și stingere a incendiilor și intervenim, la nevoie, cu autospeciale și personal cu înaltă calificare în domeniu”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.

Totodată, am mai aflat că, începând cu data de 20 iunie, cele două companii partenere vor participa, în premieră, la Târgul Internațional de la Hanovra, unde vor fi prezenți producători la nivel mondial de elemente de securitate la incendii (instalații, autospeciale, echipamente de protecție – costume, măști, căști, cizme, mănuși etc.) și unde reprezentanții celor două firme amintite vor expune atât produsele, cât și lista de servicii de specialitate oferite solicitanților.

Stingătoarele românești, certificate la nivel european

Fabrica de stingătoare Victoria a fost înființată de un grup de investitori din România în Alexandria, județul Teleorman. În numai 2 ani de zile, fabrica a devenit principalul furnizor de stingătoare din țară, de o calitate comparabilă cu cele produse de oricare producător, la nivel mondial. Această afirmație este confirmată de faptul că stingătoarele produse aici au fost testate și dețin certificatul european (CE) de calitate.

Despre cum s-a născut această inițiativă am aflat de pe site-ul producătorului român de stingătoare, unul de top la nivel național și european.

„Fabrica de stingătoare Victoria Industry Fire SRL a luat ființă din dorința unor oameni care și-au dorit produse românești, fabricate în România. (…) Credem că în această țară este loc pentru producție (nu numai de stingătoare de incendiu). Când toată lumea importă, noi vrem să producem.

(…) Astfel, după o muncă susținută de 2 ani de cercetări, cu ajutor de la Dumnezeu și pași mărunți, am reușit să obținem primele autorizații pentru producerea de stingătoare de incendiu.

Acesta este doar începutul, urmând să dezvoltăm și alte produse din gama prevenirii și stingerii incendiilor, să facem din Victoria Industry Fire SRL un brand de țară, recunoscut la nivel internațional.

Stingătoarele produse de Victoria Industry Fire SRL sunt testate în laboratoare acreditate la nivel european, îndeplinesc cerințele prevăzute de standardele în domeniu (naționale și europene) și sunt publicate în lista menționată mai sus”, se arată în prezentarea fabricii, postată pe site-ul acesteia, www.stingatoare-victoria.ro.

Fabrica produce o gamă largă de stingătoare, de capacități diferite, adaptate tuturor domeniilor de activitate, cum ar fi: stingătoare cu pulbere (pentru instalații electrice), stingătoare cu spumă (materiale solide, materiale lichide și gaze inflamabile, folosite în stații de combustibili, autovehicule, aeroporturi, petrochimie), stingătoare cu CO2 (echipamente și instalații electrice sub 1.000 de volți, implicând materiale și dispozitive sensibile) stingătoare pentru incendii de metale combustibile, clasa D (Aluminiu, Potasiu, Magneziu, Sodiu, Litiu, Calciu, Zinc) și stingătoare pentru medii de gătit.