Grație unui proiect de act normative inițiat de un grup de parlamentari din mai multe partide, Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului va fi transpus în lege.

Planul național de prevenire și combatere a cancerului este un document strategic de interes național elaborat sub auspiciile Administrației Prezidențiale de medici renumiți, experți în politici publice, cu implicarea societății civile și a asociațiilor reprezentative de bolnavi oncologici. Planul a fost prezentat la sfârșitul lunii ianuarie. El vizează prevenirea maladiei, diagnosticarea timpurie și eficientă precum și îmbunătățirea tratamentului, inclusiv prin introducerea unor terapii inovative.
„Conform propunerii legislative, Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătății publice, este responsabil de planificarea, inițierea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor și a măsurilor cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului constituie o obligație a tuturor autorităților administrației publice centrale și locale, precum și a tuturor persoanelor fizice și juridice. Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se va finanța în principal de către Ministerul Sănătății de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023“, informează un comunicat al Senatului României. ­Proiectul se bucură deja de o susținere largă în Pralament. Inițiatorii actului normativ sunt senatorul Nicoleta Pauliuc, deputatul Nelu Tătaru, deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, senatorul Adrian Streinu-Cercel, senatorul Laszlo Attila și senatorul Laura Scântei.