După copiii din Moara Vlăsiei, și elevii din comuna Nuci au participat la atelierul educativ și recreativ organizat de clericii de la Mănăstirea Sitaru, la baza de pregătire pentru aviația generală din România, Strejnic, în zilele de 29 iulie și respectiv, 2 august. Totul s-a desfășurat în cadrul unor noi ediții ale programului „Susține un elev!”, inițiat și derulat de Mănăstirea Sitaru.
Copiii au fost primiți cu căldură de angajații aerodromului din Prahova. Prin generozitatea gazdelor, ei au avut ocazia să vadă planoare, elicoptere, avioane de mici dimensiuni și au aflat foarte multe lucruri interesante despre proiectarea, construcția, întreținerea și mai ales despre pilotarea aparatelor de zbor. Spre încântarea lor, ore bune, au fost martorii unor demonstrații de curaj susținute de specialiștii din domeniul aviatic. Ba chiar, cu acordul părinților, cei mai curajoși s-au bucurat și de o experiență de zbor gratuit cu elicopterul. Timpul petrecut la baza de aviație din Strejnic a fost plin de surprize pentru copiii din comuna Nuci, ceea ce a făcut ca zilele de vineri, 29 iulie și marți, 2 august să fie cu adevărat speciale, ca de sărbătoare. Piloții, instructorii și alți specialiști în aviație le-au împărtășit elevilor farmecul aviației, i-au familiarizat cu acest domeniu fascinant și i-au ajutat să-și dezvolte noi abilități. Desigur, copiii au avut și posibilitatea de a adresa întrebări legate de aparatele de zbor și de a primi cele mai competente răspunsuri, direct de la specialiști.
Iată, așadar, că și elevii din comuna Nuci au fost, și la propriu, și la figurat, la înălțime în această vacanță. Programul care a făcut posibilă întâlnirea copiilor cu specialiștii în aviație este un program social inițiat și demarat de Mănăstirea Sitaru. „A venit rândul elevilor de la Școala Generală și din satul Micșuneștii Mari, din localitatea Nuci a județului Ilfov să trăiască bucuria unei bine-meritate zile de vacanță. Grație profesorilor coordonatori, primarului comunei Nuci, a părintelui Caesar Cranta, parohul Parohiei Micșuneștii Mari și personalului de la Școala de Aviație, aceștia au primit informații interesante despre zbor, avioane și elicoptere. Au pătruns sfioși pe pistă, iar în hangar au avut șansa de a urca pe locurile piloților în două aparate de zbor. După informații despre rotor, elice, aripi, au aflat în ce constă mișcarea manșei sau a pedalierului, la un mic avion, frumos și delicat ca o bijuterie. În continuare, grupați trei câte trei, micii nuciteni au avut șansa de a zbura cu unul dintre elicoptere. Zborul a fost fascinant, unic și recreativ, aducându-le multă mulțumire și bucurie. La poza de grup, un prichindel s-a simțit minunat în brațele unui pilot militar, iar în turnul de control, distanțele nu existau. Aparatura complexă păstrează permanent legătură cu echipajele aflate în zbor, iar vestitul binoclu te face să fii aproape de orice obiectiv. În holul instituției pentru pregătirea aviatică ne-am delectat cu apă rece și am punctat momentul printr-o frumoasă fotografie de grup. Ulterior, domnul primar Vasile Georgel i-a invitat pe micuți la o gustare și un pahar de suc. ”Pentru acțiunea de astăzi, mulțumim în mod deosebit conducerii Școlii Superioare de Aviație Civilă, instructorilor, piloților și întregului personal de specialitate, pentru dragostea și disponibilitatea arătate! Îi mulțumim domnului primar, Vasile Georgel, pentru asigurarea transportului și pentru masa caldă oferită elevilor! Îi mulțumim părintelui Caesar Cranta, pentru cunoscuta-i implicare în acțiunile dedicate tinerilor și copiilor! Le mulțumim doamnelor profesoare Liliana Pantoianu și Daniela Andreescu pentru selectarea, pregătirea și coordonarea elevilor! Le mulțumim tuturor pentru sprijin și implicare”, a ținut să precizeze părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale, derulate de Mănăstirea Sitaru.
Mănăstirea Sitaru. Prin dragostea și purtarea de grijă a clericilor… Și elevii din comuna Nuci...