Dr. Gheorghe
Mencinicopschi

Șef Institutul de Cercetări Alimentare-București
www.doctormenci.ro

“La cei 40 de ani ai mei sunt supect de diabet. Deși cred că este o formă incipientă care nu necesită tra­tament cu insulină, mi-e teamă că dietele îmi fac mai mult rău decât bine din cauza chimicalelor din produsele alimentare. Ce alimente sunt peri­culoase în cazul meu și ce stil de viaţă trebuie să am având în vedere că sunt nevoit să mă expun mult la frigul de afară?“
Marius Balaban – Jilava

Răspuns
Cel mai important este să te ferești de produsele cu E-uri. Este adevărat că, în ziua de azi, cam în toate ali­­mentele sunt băgate ­E-uri pentru a le conserva mai mult timp. Însă, niciun aliment pro­cesat artificial nu este echivalent nutriţional cu vreun aliment natural (integral neprocesat). Prin urmare, dincolo de aparenţe, resursele alimentare sănătoase s-au redus drastic. Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 de grame pe zi, din care 20-30 de grame trebuie să fie fibre. Este recomandat să elimini glucidele rapide, în favoa­rea carbohidraţilor com­plecși, precum cei din legumele boabe, care se absorb lent, nu duc la creșteri bruște de glicemie și nu determină eli­berarea de insulină. Supa de pasăre cu rădă­cinoase, băută caldă re­u­șește în timp scurt să răspândească în tot organismul o căldură plă­cută. Ea poate fi indusă și de vitamina C și fierul din kiwi, ci­trice, măceșe, respectiv, ficatul de porc, de pui, de vită, crevete, sardine, carne de pa­­săre, vită sau fasole.

Așteptăm întrebările dvs. pe adresa redacţiei sau la e-mail: doctordegarda.jurnaluldeilfov@yahoo.com
Pagină realizată de Ionela Chircu