Marți, 8 noiembrie. Sărbătoarea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil ne-a readus în sânul bisericii ocrotite de acești mari sfinți și de toate puterile Cerești, din comuna Gruiu. Am regăsit credincioși de toate vârstele care au lăsat grijile cotidiene deoparte și, reuniți în rugăciune cu preoții din soborul slujitor, au marcat marele praznic prin momente speciale, cu dragoste deplină și multă încărcătură duhovnicească. 

Într-o atmosferă de adâncă spiritualitate, de pregătire pentru comuniunea cu Dumnezeu și cu îngerii Săi buni, cu mic, cu mare, credincioșii în frunte cu primarul Ion Samoilă, viceprimarul Gheorghe Ghiulea și alți oficiali locali, aveau să trăiască bucuria sărbătorii și să simtă cum sufletele li se inundă cu harul Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, căpeteniile îngerilor buni. Pe tot parcursul rânduielilor bisericeşti, a fost o simbioză, o armonie totală între preoți şi credincioşi. Căci, pentru toate darurile spirituale primite de-a lungul timpului, localnicii din Gruiu au venit în lăcașul sfânt închinat Arhanghelilor, plini de recunoștință și evlavie, și, împreună cu preoții slujitori, au înălțat rugăciuni la Ceruri, în cinstea îngerilor care veghează asupra lor, le știu suferințele și nu contenesc să-i ocrotească și să le îndeplinească dorințele. Un superb buchet de rugăciuni închinate Bunului Dumnezeu și îngerilor ce ne călăuzesc spre acea dragoste altruistă, bună și nepieritoare față de Dumnezeu, a făcut ca sufletele credincioșilor să salte de bucurie și inimile să se umple cu liniște și speranță, în ciuda vremurilor grele pe care le traversăm. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți din comuna Gruiu și din împrejurimi, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ionuț Doroșencu, paroh la parohia Pipera și secretarul Protoieriei Ilfov Nord.
După o frumoasă incursiune în lumea celestă în care le-a descoperit credincioșilor originea și existența îngerilor, părintele le-a adresat acestora și un ales cuvânt de învățătură. “Sfânta Scriptură ne învață că mai este încă o lume nevăzută. Ea ne spune atât de frumos că, la început, Dumnezeu a făcut Cerul și Pământul. Prin Cer se înțelege crearea lumii nevăzute, lumea pe care, noi prin simțurile noastre trupești nu putem să o percepem. Iată că astăzi, Biserica a rânduit ca să fie zi de prăznuire, zi în care, noi cei de pe Pământ, să-i cinstim pe cei din Cer, pe îngerii lui Dumnezeu. Știm foarte clar că îngerii sunt duhuri, nu sunt cum suntem noi oamenii trup și suflet, ei sunt doar duhuri. Fiind duhuri, ele nu pot fi văzute, nu au înfățișarea noastră, a oamenilor, deși, ați văzut atunci când citim Sfânta Scriptură aflăm că sfinții îngeri s-au descoperit oamenilor cu chip omenesc și având înfățișarea asemenea unor oameni. De exemplu, dacă ar fi să ne gândim la momentul când femeile mironosițe merg la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos ca să facă cele rânduite, atunci ele sunt întâmpinate de doi tineri, îmbrăcați în veșminte albe, strălucitoare.  Și în alte împrejurări, sfinții îngeri se descoperă ca având chip omenesc. De ce? Pentru ca oamenii care se manifestă prin simțurile omenești, materiale, să poată să intre în legătură cu acești slujitori, mesageri, ai lui Dumnezeu…. Bunul Dumnezeu să ne ajute ca îngerul nostru păzitor să fie întotdeauna lângă noi, să mijlocească prin rugăciunea sa, iar noi să fim ascultători de ceea ce ne insuflă în mintea noastră, ca sfaturi bune. Și să fim cu luare aminte la un lucru foarte împortant! Sunt situații în care îngerul nostru păzitor, îngerul bun, nu mai rămâne lângă noi, se depărtează temporar de noi: Atunci când în biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, iar noi, fără să avem motive întemeiate, rămânem acasă, el vine să vadă chipul Sfintei Jertfe și să se îndulcească de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. El ne părăsește de asemenea, și atunci când noi ne despărțim de voia lui Dumnezeu prin săvârșirea multor păcate, și rătăcim, nesocotind marea iubire a Bunului Dumnezeu, care așteaptă întoarcerea noastră. Dumnezeu să ne ajute să fim pe drumul cel bun și să avem protecția sfinților îngeri tot timpul”, a spus părintele Ionuț Doroșencu, în cuvântarea sa de folos sufletesc.
În calitate de paroh al bisericii și de părinte spiritual al credincioșilor, preotul cu nume de înger, Gabriel, și-a deschis inima către toți cei prezenți și le-a lăsat o parte din sufletul său. “Binecuvântăm pe Domnul Dumnezeul nostru și-I mulțumim din toată inima pentru slujba pe care am săvârșit-o astăzi, o zi în care biserica noastră a îmbrăcat un veșmânt de sărbătoare pentru că astăzi sărbătorim hramul bisericii noastre, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și pe toate puterile îngerești. Adresez mulțumiri speciale în această zi de sărbătoare. În primul rând îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că fără El nu am fi nimic și nu am face nimic. El ne dă puterea, ne dă curajul și ne dă disponibilitatea deschiderii inimii mai întâi spre El și apoi spre tot ceea ce înseamnă lucrarea Lui cea frumoasă între oameni. Le mulțumesc frumos părinților slujitori! Părintele Ionuț Doroșencu, care este slujitor la Parohia Pipera, părintele Ștefan Dan Marian de la Parohia Ghermănești, părintele Adrian Ciobotariu, de la Parohia Ostrat din Corbeanca și bineînțeles, părintele Adrian, colegul meu, căruia îi mulțumesc pentru susținerea pe care mi-a acordat-o, pentru răbdarea pe care a avut-o! Le mulțumesc tuturor pentru că au avut dragostea de a fi împreună cu noi în rugăciune astăzi! Le mulțumesc domnului primar Ion Samoilă și domnului viceprimar Gheorghe Ghiulea care întotdeauna ne sprijină, ne sunt alături! Îi mulțumesc în mod special domnului primar care întotdeauna ne ajută la organizarea hramurilor bisericii și îi mulțumim că anul acesta, după vreo trei ani, putem să ne întâlnim și la o agapă frățească, după tradiție. Asta se datorează dânsului și-i mulțumim din toată inima! Îi mulțumim domnului viceprimar pentru disponibilitatea sa atunci când este nevoie să ne mai sfătuim pentru anumite probleme! Le mulțumesc frumos celor din Consiliul Parohial, doamnelor și domnilor din Comitetul Parohial, tuturor celor care ne-ați sprijinit pentru buna organizare a hramului bisericii noastre. Deși aș vrea să mulțumesc fiecăruia în parte, nu pot. Singurul lucru de care pot vă încredințez este că vă pomenesc pe fiecare în parte înaintea lui Dumnezeu în rugăciunile mele și mă rog ca El să vă dăruiască multă putere și să vă răsplătească înzecit pentru toate darurile cu care Dumnezeu v-a binecuvântat și vi le pune în lucrare, în biserica noastră! Vă port în inima și-n rugăciunile mele și vă doresc multă sănătate și binecuvântare de la Bunul Dumnezeu”, a spus părintele paroh Gabriel Darie.
Și părintele Adrian Ioniță le-a mulțumit primarului, viceprimarului și consilierilor locali pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului și le-a adresat sincere doriri de bine. “Îl rog pe Dumnezeu din Ceruri ca să aibă grijă de părintele paroh Gabriel și să slujească aici mulți ani de acum înainte în această comunitate pe care știu că o iubește foarte mult. Inima părintelui este aici și-L rog pe Dumnezeu să păstorească tot mai mult această comunitate pentru că este trup și suflet pentru locul acesta”, a spus părintele Adrian Ioniță, co-slujitor la biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din comuna Gruiu.
Corul bisericesc a bucurat sufletele tuturor celor prezenți la slujba de hram cu cântările creștine deosebite, într-o interpretare impecabilă.
După slujba impresionantă, care a mângâiat sufletele credincioșilor, toți cei prezenți la acest hram s-au bucurat pe deplin de marele praznic din comuna Gruiu. Prin grija primarului Ion Samoilă, ziua hramului Sfinților Arhangheli Mihail și ­Gavriil de la Gruiu s-a încheiat cu obișnuita manifestare a iubirii, masa frățească la care au luat parte preoții și credincioșii, deopotrivă. Așa cum și-a obișnuit cetățenii, edilul a fost cu tot sufletul alături de ei și a ținut să le transmită un mesaj special prin intermediul nostru. “Ziua de astăzi este o zi cu totul specială pentru noi fiindcă ne aflăm sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Fie ca bucuria acestei zile să aducă în sufletul tuturor gruienilor liniște, pace, bucurie și iubire care să dăinuie în inimile lor și să le lumineze viața. Îi iubesc atât pe preoții noștri, cât și pe localnicii noștri însetați de credință și îi asigur de toată prețuirea și susținerea mea și pe viitor. Să fim mereu uniți pentru a simți și a trăi spiritul acestei mari sărbători creștine. Dumnezeu să ocrotească satele comunei Gruiu și pe cetățenii lor”, a spus primarul Ion Samoilă.