◉ Foarte multe activități gratuite pentru copii

◉ Un eveniment foarte frumos și un primar care iubește copiii

 

Ani la rând, afumățenii s-au obișnuit ca de Ziua Copilului, să fie mare petrecere în comuna lor. Devenită deja tradiție, sărbătoarea de 1 iunie este așteptată cu nerăbdare de copii, odată cu începerea oficială a verii, fiind și un bun prilej pentru întreaga familie să petreacă mai mult timp alături de cei dragi și să se bucure de momente simple, dar atât de importante ale vieții. Muzică, dansuri, jocuri, bunătăți și foarte multe surprize le-au fost oferite copiilor de edilul comunei, Gabriel Dumănică, și de membrii Consiliului Local, iar ca în orice basm, petrecerea nu a ținut doar o singură zi, ci două zile. Pentru că asta înseamnă de fapt magie, iar magia se întâmplă la Afumați.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 602, ediția print

Pentru a marca Ziua Copilului, Consiliul Local Afumați și primarul Gabriel Dumănică au invitat toți copiii din localitate, în zilele de 28 și 29 mai 2022, între orele 10.00 si 19.00, la o serie de spectacole pentru copii, concursuri, muzică și multă voie bună! Imensa petrecere care a ținut două zile s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 (Școala Mare), cu clasele V-VIII, din Șos. Petrăchioaia, nr. 10. Acolo, tot spațiul destinat distracției a fost transformat într-un tărâm de basm, un mega-parc de distracție gonflabil, unde îi suspectăm și pe adulți că și-ar fi dorit să se joace. Atât de frumos și plin de energie a fost organizat totul.

Având în vedere și pauza de doi ani, provocată de pandemia de coronavirus, și mai ales restricțiile care au dominat această perioadă, dorința de distracție a fost parcă și mai mare. Organizatorii s-au străduit ca petrecerea din acest an să fie și mai frumoasă, și mai mare, și mai plină de surprize pentru cei mici. Astfel că, în cele două zile, cât a durat petrecerea, au fost mii de participanți, care au profitat din plin de toate momentele frumoase primite în dar din partea administrației comunei Afumați, care a dovedit, încă o dată, că îi iubește pe copii și se străduiește să le ofere foarte multe avantaje, pentru a avea o copilărie cât mai fericită.

Copiii au avut la dis­poziție, gratuit, toate ingredientele distracției: gogoși, pop­corn, vată pe băț, înghețată, nachos, sucuri, clătite, au participat la jocuri și concursuri, ateliere de pictat pe față, cățărat, ateliere de olărit. Nu au lipsit standurile cu hotdog, cipsuri, cabina foto pentru ”amintiri vesele”, taurul mecanic, saltele elastice, baloane modelate și baloanele de săpun. Peste tot, voia bună era întreținută de personajele Disney. Pe scenă au urcat în ambele zile artiști, mici și mari, talente locale, animatori, care au oferit momente artistice apreciate de vizitatorii de toate vârstele. Joaca a fost ocupația de bază, iar copiii au testat toată ”oferta” de distracție, fiind permanent supravegheați de angajații primăriei sau de voluntari veniți să se asigure că distracția nu este umbrită de vreun eveniment nedorit. Evident că părinții sau bunicii le-au fost alături și s-au bucurat la rândul lor, de bucuria celor mici.

Pentru ca totul să decurgă fără incidente, mai ales că vremea a fost foarte călduroasă, primăria s-a asigurat că există suficientă apă pentru hidratare corespunzătoare, iar discret vegheau pe toată lumea specialiștii ISU, cei ai ambulanței, jandarmi, agenți de pază și poliție locală.

Sâmbătă, primarul Gabriel Dumănică a inau­gurat petrecerea ”ordonând” tuturor celor prezenți să se distreze. ”Vă mulțumesc pentru că suntem într-un număr atât de mare, astăzi și mâine! La mulți ani, copii! Sănătate multă, vă doresc! Suntem la ediția a 14-a a Zilelor Copilului, la Afumați, două zile de distracție și voie bună și multe surprize pentru copii. Primăria și Consiliul Local susțin acest eveniment de atâția ani. Au fost doi ani de pauză, din cauza pandemiei, dar acest minunat eveniment continuă. Să revenim la normal! Copiii se bucură, totul este gratuit, beneficiază de condiții foarte bune, avem alături forțele de ordine, Salvarea care este alături, în fiecare zi timp de 9 ore pe zi. Instalațiile funcționează, vremea ține cu noi. Avem mulți voluntari, care ne sprijină pentru că sunt foarte multe aparate. Avem un parc cu gonflabile uriașe, avem apă, sucuri, înghețată, clătite, gogoși, vată pe băț, popcorn, nachos, limonadă, diferite produse plăcute copiilor. ­Ne-am obișnuit, ca și în anii trecuți, cu faptul că cei mici pot veni fără niciun ban și găsesc tot ce își doresc”, a spus primarul.

Edilul ne-a mai declarat că nu au fost probleme din cauza căldurii, deoarece au fost amenajate și zone unde copiii se puteau duce la umbră, corturi foarte frumoase și spațioase. ”Probabil că la ediția a 14-a vom bate un record de prezență și ne bucurăm pentru că acest eveniment a fost susținut atâția ani de Primăria și CL Afumați și se adresează copiilor afumățeni, care merită această sărbătoare. Am ales zilele de weekend pentru că scopul principal este să poată participa cât mai mulți copii, alături de părinți, care sunt liberi și îi pot însoți”, ne-a spus primarul. Cum în sistemul școlar din Afumați sunt înscriși aproape 1.000 de copii, de la grădiniță până la clasele a opta, cu siguranță că acești 1.000 de copii au ajuns și la petrecerea lor din weekend.

”Folosim toate resursele locale, trupa de dans Smart Kids, copiii școlii, care în anii trecuți au fost vicecampioni la un concurs național, copii care cântă muzică populară și ușoară și care evoluează în cele două zile”, ­ne-a spus edilul. Toate acestea deoarece copiii din Afumați sunt implicați în numeroase activități, primăria oferă cursuri gratuite de dans modern, pictură și modelaj, cursuri de limba engleză pentru grădiniță, cursuri de karate.

Foarte multe activități gratuite pentru copii

”Se întâmplă multe activități în comuna noastră și încercăm să îi cuprindem pe copii în aceste activități, să îi luăm din fața calculatoarelor. Am constatat anul acesta un record de înscrieri și la echipa de fotbal, care evoluează în Liga a ­III-a. Deci copiii și părinții vor să facă mișcare, după cei doi ani cu restricții și mobilitate redusă. Pentru această petrecere, folosim resursele locale, pe scenă avem numeroase momente artistice și care îi țin antrenați pe copii. Este o mișcare dinamică, două zile a câte nouă ore, timp în care copiii sunt implicați în diferite activități, fiecare ce își dorește. Anul acesta, și din punct de vedere organizatoric, cu sprijinul și susținerea dnei director Pena Izabella, locația pentru petrecere arată mult mai bine. Am pus-o la punct, am gândit și amplasamentele mult mai bine. Având deja și impresii din partea părinților, se pare că după după doi ani de pauză, organizarea de anul acesta este mult mai bună. A fost gândit un flux al spațiilor de distracție, astfel încât să nu se producă aglomerație. După prima zi, se dovedește că ne-a și reușit acest lucru”, ne-a spus primarul Gabriel Dumănică.

”Trupa lui Biluță” a venit și în acest an la petrecerea din Afumați, cu numere de magie, fiind experimentați în organizarea de evenimente. Magicianul Teo a ținut copiii în priză cu demonstrațiile sale, iar animatorii Peter Pan și păpușa LOL ­i-au mobilizat pe copii să ia parte la diferite jocuri în care cei mici și-au demonstrat abilitățile sau puterea.

”Sunt magic, iar la Afumați vin foarte des, la zilele copiilor. Știu că domnul primar iubește copiii foarte mult și încearcă să îi surprindă cu ceva frumos, inteligent, pentru ei gândit și cu foarte multe surprize. Se poate vedea. Copiii se bucură de distracție, de magie, de gonflabile. Practic este o lume într-o altă lume. Ceea ce este uimitor și mă bucur că, în sfârșit, se poate întâmpla, după doi ani de pauză. Este bine că se gândește cineva la copii. Este nevoie de foarte multă atenție față de copii și cu această ocazie, vreau să le mulțumesc copiilor foarte mult pentru că au avut de trecut o perioadă foarte grea, în ultimii doi ani. Noi, adulții, ne-am conformat cum am putut, pentru că suntem oameni mari, dar copiii înțeleg într-o mai mică sau mai mare măsură ceea ce s-a petrecut în întreaga lume. Să se gândească acum, că nu se pune stop ­niciodată distracției și chiar dacă am avut perioade mai puțin bune, de acum, sperăm că vom avea distracție în fiecare zi, lună și le promit copiilor de peste tot și din Afumați că voi veni la ei cu mare drag”, ne-a declarat Magicianul Teo.

Un eveniment foarte frumos și un primar care iubește copiii

A doua zi de petrecere a decurs sub semnul păcii, fiind organizată în acest sens și o expoziție de desene, coordonată de Mioara Voicu, ambasador și coordonator al proiectului „Culori pentru Pace“ din cadrul asociației internaționale cu același nume. Expoziția Culturală „Cântec, desen și pictură în 100 de Culori pentru Pace”, unde au expus și copii din București-lfov, Teleorman, Argeș, Buzău, Galați, a prezentat preponderent desene ale copiilor claselor I-IV, din Afumați, care au adus multă cinste școlii, prin participrea la expoziții interne și internaționale, prin desene în care ­și-au exprimat dorința de pace, în proiectul in­ter­național ”Culori pentru Pace”. ”Președintele In­ter­național ­Antonio ­Gianneli a transmis cu această ocazie felicitări tuturor copiilor, și dorința imperioasă de a trăi și crește fericiți în pace”, a spus Mioara Voicu. Asociația Internațională ”Culori pentru Pace” numără 136 de țări de pe toate continentele.

Împreună cu expo­ziția, a fost organizat și un spectacol care a ținut mai bine de trei ore, în cadrul căruia au evoluat artiști locali, precum Laura Ion și Bianca Nicola Gheorghe, dar și copiii Denisa Maria Ioniță, Elena Falcă, precum și artiști consacrați:  Paulina Irimia Morărița, Mirela Gheorghe, Lenunța Tudor, Mimi Petre și Horia Vlădan. ”A fost o sărbătoare foarte frumoasă și foarte bine organizată de primar împreună cu consilierii locali. Cinste lor, sunt o echipă care  sprijină foarte mult arta, cultura, învățământul, în această comună istorică, al cărei primar iubește foarte mult copiii și se implică foarte mult”, ne-a declarat Mioara Voicu.