Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a adus bucurie și  binecuvântare la biserica unității militare

Moara Vlăsiei, vineri, 20 mai. Comandamentul Componentei Aeriene de la Moara Vlăsiei a primit cel mai minunat dar, cu prilejul hramului bisericii din cadrul instituției, binecuvântarea Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal care a săvârșit Sfânta Liturghie, evocând personalitatea Împăratului Constantin cel Mare, conducător de armată și de imperiu care s-a lăsat călăuzit de Hristos.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 602, ediția print

Pag. 23, Jurnalul de Ilfov nr. 602, Comandamentul Componentei Aeriene de la Moara Vlăsiei a primit un dar special și înălțător

Comandamentul Componentei Aeriene este structura specializată, subordonată Statului Major al Forțelor Aeriene și are sediul în comuna Moara Vlăsiei. Acesta este destinat planificării și executării serviciului de luptă, planificării și ducerii operației aeriene, în cadrul operației întrunite sub comandă națională și/sau în cadrul NATO/UE, precum și pentru coordonarea și întrebuințarea forțelor și mijloacelor la dispoziție în situații de ugență, în misiuni de protecție a populației, teritoriului, obiectivelor militare și bunurilor împotriva calamităților naturale și atacurilor teroriste. Vineri, pe 20 mai, cu o zi înaintea marii sărbători închinate Sfinților Constantin și Elena, primii împărați creștini, toți membrii comandamentului au adus slavă și mulțumire ocrotitorilor lor spirituali. Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul i s-au alăturat în slujirea de la biserica simbol al demnității Aviației, de la Moara Vlăsiei,  Arhimandritul Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, Părintele Consilier Ciprian Ioniță de la Sectorul Social-Filantropic al Patriarhiei Române și alți clerici și preoți militari. 

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, alături de eroii aviatori 

La rânduielile bisericești au luat parte și comandantul Comandamentului Componentei Aeriene, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, contraamiralul de flotilă Marian Săvulescu, generalul de brigadă Gheorghe Maxim, precum și foști comandanți ai unității și ai Statului Major al Forțelor Aeriene, alături de întregul personal al Comandamentului Componentei Aeriene. ”La un moment dat, într-o scrisoare a sa, Împăratul Constantin cel Mare însuși se consideră a fi pus de Dumnezeu episcop pentru treburile din afara Bisericii. Sfântul Împărat s-a născut într-o familie în care valorile Evangheliei erau cultivate și a sprijinit Biserica în misiunea ei de a răspândi Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos dincolo de hotarele Imperiului Roman. Faptul că a oferit libertatea religioasă creștinilor din Imperiu și că a favorizat organizarea Bisericii și clarificarea dogmei creștine l-a făcut un om providențial pentru Biserică, dar și pentru civilizația europeană”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, amintind că filosoful Constantin Noica considera Sinodul de la Niceea drept începutul civilizației europene.

Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul a primit „Placheta de Onoare a unității”

”Tot Sfântul Împărat și mama sa, Sf. Elena, au fost cei care i-au încredințat pe săracii, pe văduvele și pe bolnavii imperiului în grija Bisericii și atunci a devenit asistența socială organizată, printr-o conlucrare a Bisericii cu statul”, a mai spus Preasfințitul Părinte. Episcopul – Vicar Patriarhal a amintit și de legătura dintre Sf. Împărat Constantin cel Mare și teritoriul actual al țării noastre. ”A recucerit teritoriile aduse în imperiu de către predecesorul său, Traian, și a construit de-a lungul Dunării, în primul rând în Dobrogea, dar și până la intrarea Dunării în țară, o mulțime de fortărețe, în care a așezat trupe pentru apărarea teritoriului de popoarele migratoare care veneau din Est și din Nord. Din timpul lui se păstrează bazilici care au aproape dimensiunea Catedralei Naționale, construcții de neimaginat pentru vremea aceea, ceea ce arată gradul de creștinare a unei părți din vechea Dacie, reintegrată în Imperiul Roman”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam. La finalul slujbei, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu i-a oferit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul „Placheta de Onoare a unității”. De altfel, evenimentul a mai inclus și sfințirea plachetei nominale a unității și o slujbă de pomenire a eroilor din Forțele Aeriene care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești.