Oamenii de știință din Boston, Statele Unite ale Americii, au reușit să creeze un computer superinteligent, despre care se crede că prezice momentul morții oamenilor. Noul sistem este capabil să facă preziceri cu o acuratețe de peste 90%.

Este vorba despre un sistem informatic pus la punct de medicii de la un centru medical de diagnostic și tratament din Boston. Cadrele medicale au conectat monitoarele pacienților la acest sistem și el detectează bolile mult mai precis și mai rapid decât oricare altă aparatură de înaltă performanță și decât orice medic specializat în domeniu. Potrivit cercetătorilor, noul sistem colectează date medicale la fiecare trei minute și face diverse măsurători biologice, de la concentrația de oxigen din organism până la valoarea tensiunii arteriale.

Dacă aparatul dă răspunsul pozitiv, vei muri în 30 de zile 

Cum obțin medicii informații precise și în timp record despre starea de sănătate a bolnavilor? Încarcă înregistrările medicale ale pacienților într‑o pereche de ochelari tip Google Glass și le verifică online în timp ce  merg în vizită prin saloane. Pentru a putea să acceseze instantaneu înregistrările medicale, aceș­tia au instalat și o serie de coduri în panourile electronice amplasate în fața camerelor pacienților. Până acum, sistemul a fost încărcat cu informații ce provin de la 250.000 de bolnavi. “Putem să prezicem cu o acuratețe de 96% momentul probabil în care un pacient va muri. Dacă acel computer îți spune că urmează să mori, atunci vei muri probabil în următoarele 30 de zile”, susține dr. Steven Horng, coordonatorul proiectului.      

Dar… poate să-ți și salveze viața  

 

Având în vedere faptul că oferă posibilitatea diag­nosticării precise și rapide, noul sistem poate salva multe vieți. Diagnosticul stabilit în fazele incipiente permite administrarea din timp a unui tratament adecvat.