Tradiții și obiceiuri de toamnă pentru tinerii îndrăgostiți

Te afli în căutarea marii iubiri? Încă din cele mai vechi timpuri, numeroase obiceiuri și tradiții sunt păstrate cu sfințenie de către tinerii necăsătoriți care doresc să‑și deconspire destinul, să pătrundă mai ușor în adâncul tainelor dragostei care-i împlinesc. Ce să faci ca să-ți găsești mai repede sufletul pereche? Cum poți afla de cine te vei îndrăgosti și cât mai ai de așteptat până când vei întâlni persoana care-ți va fi aproape întreaga viață?

 

Ritualuri pentru fata nemăritată  

Aruncă o cunună de flori peste casă, pe 1 octombrie  

La 1 octombrie, în ziua Acoperământului Maicii Domnului, vara părăsește meleagurile noastre, lăsându-i loc toamnei să-și intre în drepturi. Cu o seară înainte, împletește o coroniță din flori de sezon (dalii, crizanteme, camelie, salvie etc. ), în timp ce rostești rugăciuni închinate Maicii Domnului. Seara, arunc-o peste casă. În cazul în care coronița îți rămâne pe acoperiș până în ziua următoare, pregătește-te de nuntă. 

Pune-ți busuioc sub pernă, în ajunul Sf. Parascheva                    

Fără îndoială, cel mai bun ritual este cel al busuiocului. Dacă ești fată, păstrează la icoane busuiocul sfințit pe care ți-l dăruiește preotul la biserică, după slujbe sau când vine să-ți sfințească locuința, să-ți facă binecuvântarea casei de sărbători etc. În seara zilei de 13 octombrie, în ajunul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea tinerilor, a fetelor nemăritate și a familiilor împlinite, pune crenguța de busuioc sfințit sub pernă. Peste noap­te, în vis îți va apărea cel care îți este ursit. La fel de interesant este și faptul că, în aceeași zi, poți afla, cu aproximație, când te vei mărita. Se crede că dacă în ziua Sfintei Cuvioase Parascheva cade multă brumă, este semn că vei îmbrăca rochia de mireasă în anul următor. Dorința ta va deveni realitate într-un timp și mai scurt, dacă în ziua respectivă îi vei adresa rugăciuni Sfintei Parascheva și vei ține post în cinstea ei, consumând doar apă, pâine și eventual, un pahar de vin roșu.    

Ritual pentru băiatul necăsătorit

Agață flori la fereastră de Sf. Dumitru

Și băieții pot descoperi, în această toamnă, ce le rezervă destinul. Cum? Prin minunile Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel Nou. Așadar, dacă ești unul dintre reprezentanții sexului tare, în dimineața zilei de 27 octombrie mergi pe câmp sau în grădină și culege flori de toamnă. Strânge-le într‑un buchet și agață-l apoi la fereastră. Se spune că, în timpul nopții, Sfântul Dimitrie Basarabov, care este ocrotitorul și învățătorul tinerilor, “lasă” un semn dacă ți-a hărăzit o căsătorie în perioada imediat apropiată. Poți să găsești un fir de păr agățat în buchetul de flori, sau o un fir de ață ș.a.m.d. Tradiția spune că dacă nu găsești nimic mai mulți ani la rând, înseamnă că ai ursita întârziată. Se crede că semnele din această noapte constituie frânturi reale din viitor. 

Sfântul Ciprian îți deconspiră numele soțului

 

Noaptea de 1 spre 2 oc­tom­brie ar putea fi cea mai potrivită pentru a afla numele celui ce te va conduce la altar și-ți va împlini viața. Ia un vas mai măricel, umple-l cu apă și aprinde o lumânare albă. Lasă să pice 20 de picături de ceară de la lumânarea aprinsă și, după ce spui rugăciunea Sfântului Ciprian, urmărește cu atenție literele formate pe marginea vasului. Prima literă care îți apare în apă reprezintă inițiala persoanei cu care te vei căsători. Poți să deslușești foarte ușor numele celui care-ți va cuceri inima, în curând, și în alt mod. Tot în seara Sfântului Ciprian, rulează o bucată de ață roșie, pe degetul inelar de la mâna stângă, spunând alfabetul. Se crede că litera la care te vei opri la capătul firului de ață corespunde persoanei de care te vei îndrăgosti și care te va conduce la altar.