Achitarea acestei tranșe din plățile naționale directe complementare din sectorul vegetal și zootehnic a începutdin 29 aprilie. Banii au fost virați în conturile APIA încă din 26 aprilie.

Ministerul Agriculturii a alocat pentru aceste plăți aproximativ 126,45 miliarde lei care vor fi plătiţi beneficiarilor subvenţiilor din bugetul naţional. Potrivit APIA, sumele au următoarea destinaţie:

Plăţi naţionale directe complementare (PNDC), din bugetul naţional, aferente campaniei de plată pe suprafaţă 2012:

 PNDC 1 (culturi în teren arabil) – 54 milioane lei pentru 4.819 fermieri;

 PNDC 5 (hamei) şi PNDC 6 (sfeclă de zahăr) – 8,45 milioane lei pentru 490 fermieri.

Ajutoare de stat (Buget Naţional): Plata naţională directă complementară în sector zootehnic, din care:

 Bovine: 45 milioane lei pentru 30.040 fermieri;

 Ovine: 17 milioane lei pentru 6.959 fermieri;

 Caprine: 2 milioane lei pentru 1.841 fermieri.

Suma totală alocată pentru plăţile naţionale complementare directe sector zootehnic, aferentă anului de cerere 2012, a fost de 1,125 miliarde lei, sumă de care au beneficiat 300.000 fermieri.

Aceste plăţi reprezintă ultima tranşă aferentă Campaniei 2012 pentru subvenţiile acordate în sectoarele vegetal şi zootehnic, precizează APIA.

Micii fermieri trebuie să se asocieze ca să nu-și piardă subvențiile

Cei care au exploa­tații de un hectar sau cele împărțite pe mai multe loturi mici ar putea pierde subvenția pentru că Guvernul va crește plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare pe lot, dacă sunt separate. Fermierii ar putea evita pierderea subvențiilor dacă s-ar asocia. Reprezentanții MADR susțin că  plafonul minim ideal ar de cinci hectare, ca în Suedia. Propunerea de 1,5 hectare este considerată totuși mai apropiată de realitățile de la noi. Ministerul apreciază că fermierii mai trebuie și obligați să se asocieze, iar această măsură cu suprafața minimă este un instrument util. În pericol de a pierde subvenția  se află 200.000 de fermieri, iar 400.000 vor ieși din sistemul de plăți în urma creșterii lotului minim.

Un miliard de euro pentru procesarea produselor agricole

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că producătorii şi procesatorii din industria alimentară pot accesa anul acesta fonduri europene în valoare de un miliard de euro.

„Trebuie să ne asigurăm că produsele româneşti vor ajunge mult mai uşor şi în cantităţi mai mari pe rafturile magazinelor alimentare. Uitându-mă pe lista fondurilor care le-am avut la dispoziţie, am văzut că numai pe Măsura 1.2.3 avem încă de investit un miliard de euro, bani care vor merge cu prioritate către zona de industrie alimentară”, a spus ministrul. El crede că România nu este atât de dependentă de importurile de legume şi fructe. „Per ansamblu lucrurile nu sunt dramatice. Importăm undeva în jur de 10 la sută din necesarul de pe piaţa internă, însă sunt sectoare importante, cum este cel de tomate, unde procentul este mult mai mare”, a spus ministrul. Anul trecut, după ce s-a lansat o nouă sesiune de proiecte pe Măsura 1.2.3, s-au deschis finanţări pentru 80 milioane de euro pentru crearea de platforme de colectare legume-fructe. „Agricultura nu este numai o necesitate ci şi o oportunitate de afaceri extrem de importantă.”, a afirmat ministrul.