Cea mai variată şi rafinată selecţie de mărţişoare şi cadouri a pus în valoare sărbătoarea începutului de primăvară

˜Evenimentul a fost conceput și dedicat special copiilor din familii defavorizate pentru ca aceștia să se bucure de mai multe activități creative și recreative

În orașul Pantelimon, doamnele și domnișoarele chiar sunt răsfățatele lunii martie. Pentru ele, sâmbătă, în ziua lui Dragobete, ziua iubirii la români, copiii din localitate, coordonați de dascălii care le îndrumă pașii spre viitor, au dat viață unui eveniment deosebit, din care toți iubitorii de tradiții și de frumos s-au putut ”inspira”, alegând mărțișoare și cadouri speciale. Primarul Marian Ivan a luat parte la evenimentul care a pus în valoare sărbătoarea începutului de primăvară, cu datinile și obiceiurile fascinante ale comunității.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 691, ediția print

Târgul de mărțișoare a fost găzduit sâmbătă, pe 24 februarie, de Sala Sporturilor din Pantelimon. Cei interesați să achiziționeze cele mai inedite mărțișoare și daruri speciale pe care să le ofere în ziua de 1 Martie au avut la dispoziție ore bune ca să admire standurile cu produse. Reuniți la un eveniment atât de special, micii meșteșugari și-au expus spre vânzare accesorii hand-made, o gamă vastă de mărțișoare, podoabe, coliere, broșe și brățări vesel colorate, păpuși din lemn îmbrăcate în straie naționale, coliere etc. Cea mai variată și mai rafinată selecție de mărțișoare și cadouri a fost expusă aici. La ediția din acest an, a patra din istoria evenimentului, au fost scoase la vânzare și dulciuri, delicatese în forme inedite, aranjamente florale, alte accesorii lucrate manual, obiecte de artizanat. Nu au lipsit nici felicitările și cadourile cu mesaje de dragoste pentru mama, sora, bunica etc.

”Cu prilejul zilei de 1 Martie, care simbolizează renașterea, tuturor doamnelor și domnișoarelor din orașul Pantelimon le doresc un sincer și călduros la mulți ani, sănătate și o primăvară frumoasă! Cuvintele nu pot exprima cât de recunoscători vă suntem pentru tot ceea ce faceți pentru noi. Mame, bunici, vă prețuim că ­ne-ați crescut cu atâta dragoste și grijă. Soții, fiice, iubite, prietene, colege, sunteți o binecuvântare pentru noi. Vă apreciem sacrificiile și grija pe care ne-o purtați. Vă simțim alături de noi în fiecare moment al vieții noastre și, chiar dacă nu vă putem dărui ceva care să răsplătească bunătatea, răbdarea și dragostea voastră pentru noi, vă asigurăm că vă purtăm tot timpul în sufletele noastre. Vă iubim și vă mulțumim pentru tot!”, a transmis ­Marian Ivan, primarul orașului Pantelimon.

Peste o mie de mărțișoare, obiecte decorative și felicitări, expuse la târg

Ediția de anul acesta a Târgului de mărțișoare, din orașul Pantelimon, a fost una dintre cele mai interesante expoziții de mărțișoare și produse. Ex­ponatele au satisfăcut până și cele mai exigente gusturi. Prin aducerea în conștiința oamenilor a valorilor universale, organizatorii au facilitat accesul multor localnici la vechi valori precreștine, ajutându-i să înțeleagă mai bine rolul mărțișorului.

”Ca de fiecare dată când sunt evenimente importante, Direcția de Asistență ­Socială (DAS) ne solicită și pe noi, Școa­la Gimnazială Nr. 1, Pantelimon să ne alăturăm. Evident, de fiecare dată participăm la târgurile de Crăciun, de Paște ș.a.m.d., cu produsele realizate de elevii noștri care sunt foarte creativi. În general, produsele le realizăm la cursurile de educație tehnologică și aplicații practice. Sunt produse realizate atât de elevii de la clasele I-IV, care se află sub coordonarea doamnei în­vățătoare Aurelia Galan, cât și de către elevii de la clasele V-VIII, realizate împreună cu profesor Daniela Marin și cu mine, profesor Doina Cîntăbine. Noi, de obicei ne implicăm în tot ceea ce înseamnă activitățile care contribuie la crearea atmosferei de sărbătoare din orașul Pantelimon. La astfel de târguri, de exemplu, mărțișoarele noastre sunt realizate din materiale reciclabile cum ar fi carton, hârtie, farfurii din plastic etc. Pentru ca totul să iasă bine la un astfel de eveniment, ne pregătim cu mult timp înainte. La majoritatea exponatelor s-a lucrat încă din luna decembrie, mai exact imediat după ce am terminat cu Târgul de Crăciun. Ne trebuie cel puțin două luni pentru a reuși să finalizăm atât de multe felicitări, mărțișoare. Astăzi, aici, avem expuse peste o mie de mărțișoare, obiecte decorative și felicitări. Copiilor le place foarte mult să lucreze la aceste produse, așa că ne-am alăturat și noi, adulții, pasiunii lor. Educația tehnologică și aplicațiile practice constituie o oră foarte îndrăgită de elevii. Mulți sunt super extaziați să lucreze, să creeze, să aplice ce au învățat la orele de educație tehnologică. Sunt chiar încântați. În această zi minunată, așteptăm comunitatea și pe toți iubitorii de tradiții să intre în Sala de Sport a orașului Pantelimon și să admire, în primul rând, expoziția. Sunt oferite multe lucrări, adevărate opere de artă realizate de elevi. Ca în fiecare an, vom avea un târg și în școala noastră. Expunem și noi în holul școlii. Invităm copiii, părinții și bunicii să vină să cumpere frumoasele noastre produsele. Ne bucurăm să participăm la astfel de evenimente”, ne-a explicat profesor Doina Cîntăbine.

Colecții dulci care au ajuns la inimile celor dragi

Edilul și organizatorii și-au întâmpinat invitații cu numeroase surprize. Colecții dulci din ciocolată, tarte, prăjituri personalizate care ajung direct la inimile celor dragi au atras atenția vizitatorilor. Totul, la prețuri accesibile chiar și celor care dispun de un buget restrâns.

”Este a patra ediție a Târgului de Mărțișor, în orașul Pantelimon. Participă copiii din Centrul de Zi ”Căsuța Speranței”, copiii din cadrul Grădiniței Nr. 1 cu Program Prelungit, Pantelimon, micuții de la Grădinița ”Academia Copiilor Isteți” și elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1, Pantelimon. Toți au pregătit mărțișoare confecționate de mânu­țele lor, cu ajutorul cadrelor didactice. Participă și Asociația Omis care ne încântă cu mărțișoarele pictate sau cusute manual. La fiecare ediție a târgului de Mărțișor aducem noutăți pentru vizitatori, astfel găsim în sală standuri cu mărțișoare dulci preparate de patiseri și cofetari tineri, producători ai orașului nostru (care sunt și foarte creativi în gusturi, compoziții, texturi și aspect), dar și flori și aranjamente florale proaspete, cu miresme dulci de primăvară, aduse de florarul Sofia Boutique. Cu toții ajută la strângerea de donații pentru copiii din cadrul serviciului social Centrul de zi pentru copiii de la ”Căsuța Speranței”. Căci, scopul acestui târg este să strângem fonduri pentru a putea organiza activități sau ieșiri pentru copiii din cadrul Centrului de zi, care provin din familii defavorizate. La eveniment participă și micii producători Marel Catering și Cicolatino care au adus mărțișoare dulci și preparate care să-i îndulcească și pe cei mici, și pe cei mari. Este prezentă și Asociația Omis care ne încântă cu mărțișoare foarte frumoase. Fiecare stand are pregătite în jur de două-trei sute de mărțișoare. Prețurile sunt simbolice. În principiu, fiecare va oferi atât cât va dori. La eveniment a fost prezent și domnul primar care a cumpărat de la fiecare stand produse și mărțișoare. Decorul și tot ceea ce vedem că înfrumusețează sala a fost realizat de colegii de la Direcția de Asistență Socială Pantelimon. Joi, pe 29 februarie, cu o zi înainte de sosirea oficială a primăverii ne dorim și chiar vom și reuși să desfășurăm o replică a acestui târg – de data aceasta în aer liber – pe Str. Tudor Vladimirescu, vis a vis de Biserica Sfântul Nicolae. Asta pentru că vrem să fie văzute, admirate, cumpărate și oferite doamnelor și domnișoarelor măr­țișoarele hand made create de copiii noștri talentați. Îi mulțumim primarului Marian Ivan, care susține des­fășurarea acestor evenimente care au în prim plan copiii, atât a celor care confecționează și au satisfacția lucrului frumos făcut de mânuțele lor, dar și implicarea dumnealui pentru a ajuta familiile defavorizate și copiii acestora”, a spus Cristina Ivan, unul dintre organizatori.