De ani buni, biserica închinată Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov este simbolul credinței localnicilor din satul Dimieni, al comunei Tunari. Lăcașul de cult a fost înfrumusețat și dat spre închinare credincioșilor, în veșminte noi, duminică, 12 noiembrie, de un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 377, ediția print
Mica biserică din Dimieni este o minune a lui Dumnezeu. După o lungă perioadă de timp în care a fost supusă unor ample lucrări de înfrumusețare, fiind îmbrăcată într-o pictură care transpune formele și culorile în eternitatea vieții creștine, lăcașul de cult a primit, din nou, binecuvântarea divină. Cu bucurie duhovnicească, un impresionant sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, alături de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a sfințit pictura și casa parohială nou construită și le-a deschis localnicilor o poartă spre Cer.
„Drept măritori creștini, biserica reprezintă un loc special pentru creștinii din Dimieni. Aducem slavă Domnului pentru această slujire frumoasă în parohia dvs. minunată! Dumnezeu se slăvește pretutindeni și în bisericile mari, în catedrale, în mănăstiri, dar și în bisericile mici, dacă oamenii vin cu sufletele pline de dragoste, credință și își pun toată nădejdea în El. Așa s-a întâmplat și astăzi, aici, în biserica dvs. în care ați venit în număr atât de mare pentru a vă curăți trupul și sufletul. Dumnezeu este pretutindeni, în casa Lui, în biserica pe care El a întemeiat-o. Niciodată, Dumnezeu nu se ascunde numai în bisericile mari, este deopotrivă și în bisericile mici. Este în mijlocul creației Sale, a naturii, în mijlocul satelor și orașelor. De aceea, biserica este singurul loc unde obținem vindecarea sufletului și a trupului. (…) Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să nu trecem indiferenți pe lângă cei care sunt în suferință. Avem datoria să-i ajutăm pe cei aflați în încercare, pentru că în ei se află Hristos. Mă bucur să observ râvna și dragostea specială față de biserică a Părintelui Protoiereu Cristian Burcea, a părintelui paroh Vasile Cristian Bolea, a primarului Alexandru Neacșu și a dvs., a tuturor. Sunt bucuros că domnul primar și-a adus aici, la Sfânta Împărtășanie și pe nepotul său, Zian-Ioan. Căci, ce poate fi mai frumos decât ca oamenii să-și închine copiii lui Dumnezeu?! Aducem cuvinte de mulțumire și prețuire celor ce au ajutat la înfrumusețarea bisericii și la ridicarea casei parohiale! Îl rugăm pe Prea Milostivul Dumnezeu să-i răsplătească înzecit pe cei ce au contribuit la toată această lucrare minunată și să ne dea puterea de a-i ajuta, la rândul nostru, pe cei căzuți pe drumul acestei vieți, ca să ne putem bucura de mersul pe calea mântuirii”, le-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, credincioșilor, în cuvântul său de învățătură, făcând referire la necesitatea ridicării unui lăcaș de rugăciune și la iubirea de „aproapele”, căile care duc întotdeauna la Dumnezeu.
Parohia Dimieni, locul unde se înalță sufletele credincioșilor
Ziua de 12 noiembrie a fost o adevărată zi de naștere pentru biserica înnoită mai mult prin truda credincioșilor. În sfârșit, după mulți ani de agoniseală și osteaneală, localnicii care poartă credința-n suflete și-au văzut împlinit visul de a avea un frumos loc de rugăciune, în satul lor. Înnoită și înzestrată cu odoare de mare preț (cum ar fi: veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov și o icoana mare a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava), prin grija actualului preot paroh Vasile Cristian Bolea și a fostului preot paroh, Traian Radu, preoți deosebit de apreciați, care sunt în memoria și în inimile localnicilor, biserica și-a primit rugătorii într-o atmosferă de mare sărbătoare. Slujba de o frumusețe înălțătoare a adunat în sânul ei o mulțime de credincioși pioși, încă de la primele ore ale zilei. Tineri și bătrâni, copii, părinți, oameni de toate vârstele au primit cu bucurie binecuvântarea lăcașului de cult. S-au unit cu preoții în rugăciune și s-au bucurat, mai ales pentru că știu că aici vor găsi un loc care să le înalțe sufletele la Ceruri, un părinte spiritual căruia îi pot împărtăși durerile, tristețile și bucuriile, ori de câte ori va fi nevoie.
„Mulțumesc Cerului că mi-a dat ocazia să mă rog în această Sfântă Biserică atunci când sufletul meu râde sau plânge!”
„Aveam nevoie de un loc de rugăciune în care să-L simțim pe Dumnezeu în noi și să ne regăsim în comuniune cu El, pentru a ne liniști focul din suflet. Eu merg des la biserică, așa că pentru mine biserica noastră împodobită atât de frumos este o minune dumnezeiască, de neprețuit. Vin să mă rog aici ori de câte ori sufletul îmi cere. Mă rog pentru sănătatea mea, a copiilor, a nepoților, pentru iertarea păcatelor și binele tuturor. Mulțumesc Cerului că mi-a dat ocazia să mă rog în această sfântă biserică, de fiecare dată când sufletul în mine râde sau plânge”, ne-a mărturisit Maria E., o credincioasă a Parohiei Dimieni.
„Biserica este refăcută după Revoluția din 1989, pe vechea fundație a bisericii demolate de regimul comunist în anul 1988. S-a construit într-un singur an și s-a sfințit în anul 1998, deci timp de zece ani nu a mai fost biserică în sat și nici satul însuși, care și el a fost desființat. Târnosirea noii biserici s-a săvârșit în ziua hramului închinat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, adică pe 27 octombrie 1998. Astăzi a primit al doilea hram, cel al Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cu ocazia sfințirii picturii și sfințirii casei parohiale. Vechea biserică demolată avusese hramurile: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Am preluat această parohie la data de 20.02.2011, găsind biserica deja pictată în proporție de 80%. M-am ocupat de finalizarea picturii și de recepția acesteia. A fost reabilitată complet pe exterior și utilată complet cu toate obiectele de cult necesare. În ziua de astăzi (n.r. – 12 noiembrie a.c.) s-a sfințit pictura și casa parohială. În anii 2011 si 2012 am săvârșit câte 40 de Sfinte Liturghii zilnic, rugându-mă să pot construi o casă parohială, lucru materializat începând cu anul 2014, când am obținut autorizația de construire. Toate avizele necesare pentru obținerea autorizației au fost obținute de domnul Stoiciu Alexandru, consilier al Primăriei orașului Chitila și tehnician de urbanism, dar și de firma S.C. Ideal Proiect S.R.L., prin familia Lulea Marius și Oriana. Construirea casei a început in iulie 2015 și a durat până în noiembrie 2017. Ridicarea „la roșu” a casei parohiale s-a executat de enoriași din parohie, care au muncit voluntar, fiind coordonați de domnul Constantin Beteagu, constructor. Toată casa s-a construit, de fapt, cu muncă voluntară, cu anumite excepții: fațada, gardul și alte mici amănunte. Doamnele din sat au asigurat mesele pentru șantier și-mi amintesc că, deși satul are doar o sută de familii, s-au eliberat chitanțe individuale de donație, în număr foarte mare. Astfel, documentația și fundația s-au executat cu banii enoriașilor. Actualul primar, Alexandru Neacșu, având mare dragoste de Dumnezeu și de biserică și mai ales și de satul nostru care este un satelit al comunei Tunari, venind să se roage la biserica noastră și văzând că am demarat lucrările, ne-a promis că ne va sprijini mai departe. Primăria a sprijinit financiar achiziționarea materialelor de construcție, alocându-ne suma de 250.000 de lei. A promis că ne va ajuta, și a făcut acest lucru. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost aproape și în momentele frumoase și în cele mai dificile! Îi port pe toți în sufletul și în rugăciunile mele”, ne-a spus părintele paroh Cristian Vasile Bolea.
Distincții pentru cei ce au făcut ca biserica de la Dimieni să renască
Odată cu binecuvântarea noilor lucrări de înfrumusețare a bisericii, în cadrul slujbei, părintele paroh Cristian Vasile Bolea a primit rangul de iconom stavrofor, devenind, astfel, un model între ceilalți preoți. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincții pentru preoții slujitori și diplome de vrednicie pentru binefăcătorii care au sprijinit realizarea lucrărilor. Pentru activitatea desfășurată, fostului preot paroh Traian Radu, la inițiativa căruia a fost construită biserica, i-a fost acordat Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”, primarului Alexandru Neacșu, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Preasfințitul Părinte le-a acordat actualului viceprimar Cristian Niculae și fostului primar Grigore Coțe, Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Alte distincții au fost acordate: membrilor Consiliului Local Tunari, administratorului Primăriei Tunari, domnul Marian Ion, donatorilor picturii, Istrate Aurel și Florica, preotesei Maria-Magdalena, Consiliului Parohial, Comitetului Parohial, fostului epitrop, Tudorache Dumitru, și domnului Horia Negurescu. Tuturor celorlalți oameni de bine, care s-au ostenit ca lăcașul de cult de la Dimieni să renască, le-au fost adresate frumoase cuvinte de mulțumire și binecuvântarea Preaferictului Părinte Patriarh Daniel, prin cuvântul Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul.