Examenul de bacalaureat se va putea susţine din nou din acest an la Snagov, a anunţat Marian Oancea, primarul comunei. Primăria din Snagov a investit circa 1,5 miliarde lei vechi pentru dotarea cu echipamentele necesare astfel încât autorităţile să permită organizarea acestui examen.

30 de computere noi şi sistem de supraveghere modern

„Fără ajutorul şi fără demersurile făcute de directorul Vasile Grigore pentru obţinerea aprobărilor necesare, copiii noştri s-ar fi dus şi anul acesta în alte localităţi pentru a susţine examenului de bacalaureat. Investiţia necesară pentru a primi aprobările pentru susţinerea acestui examen a fost de 1,5 miliarde lei vechi, din bugetul local”, a declarat primarul Oancea. Potrivit edilului din Snagov, suma a fost utilizată pentru achiziţionarea a 30 de computere noi şi a sistemul de supraveghere obligatoriu. Pentru a permite organizarea examenului, cabinetul de informatică al şcolii va fi transformat şi utilat la standardele necesare.

 

Fonduri pentru construirea noii clădiri a liceului

Problemă noii clădiri a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” rămâne în fruntea listei de preocupări ale primarului Marian Oancea. Reamintim că vechea clădire a liceului, încadrată în clasa I de risc seismic, a fost demolată. Pentru a obţine finanţarea necesară construirii noii în care să funcţioneze această unitate de învăţământ, primarul Marian Oancea va avea discuţii chiar în această săptămână cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

 

Săli noi de clasă pentru copiii din comună

Noua clădire a liceului din Snagov nu este singurul punct de pe lista investiţiilor în unităţile de învăţământ deja făcute sau care sunt proiectate de primarul Marian Oancea: „În 2012 la preluarea mandatului, printre cele mai urgente probleme ale comunei a fost să rezolv situaţia elevilor din satul Snagov, care urmau să înceapă clasa „zero” şi pentru care nu exista un spaţiu adecvat procesului didactic. Într-un timp record, am ridicat două săli de clasă pe structura vechii clădiri a şcolii din Snagov. Extinderea nu s-a făcut la întâmplare, construcţia a fost realizată după ce s-a efectuat expertiza tehnică a rezistenţei clădirii, în care funcţionat o fostă garnizoană germană în timpul războiului”. Proiectul a presupus alocarea de la bugetul local a sumei de 200.000 euro. „Sunt printre banii cei mai bine investiţi. După ce am făcut sălile de clasă, am asfaltat şi strada Bujorului, care trece prin faţa şcolii şi care era un dezastru. Am continuat apoi cu asfaltarea străzilor Panseluțelor, Gladiolelor, circa 2 kilometri de drum”, a conchis edilul din Snagov.

 

Staţia de epurare de pe strada Socului

Investiţiile administraţiei locale din Snagov nu s-au oprit la infrastruc­tura şcolară. O direcţie im­portantă de acţiune a fost asigurarea condiţiilor minimale de confort pentru locuitorii comunei. Printre acestea se numără şi reţeaua de apă potabilă şi de canalizare. „În 2012, aveam două sate racordate parţial la sistemul de apă şi canal, Snagov şi Ghermănești, în special zona de blocuri şi puţin din interiorul satelor. Când am preluat mandatul aveam o staţie de epurare total depăşită, cea de pe strada Socului. Staţia aparţine RAPPS şi de trei ani aşteptăm să intre în proprietatea comunei Snagov pentru a face investiţia necesară în echipamentele de pompare. Am cerut staţia prin mai multe adrese, s-a dat hotărâre de consiliu şi cei de la RAPPS mi-au spus că au înaintat solicitarea noastră către Secretariatul General al Guvernului (SGG – n.n.). Acesta, la rândul lui, trebuie să propună o hotărâre de Guvern prin care staţia să treacă în proprietatea comunei Snagov”, a spus primarul Oancea.

Problema preluării staţiei a fost însă de durată. „Când am văzut că nu se rezolvă, am fost la SGG. S-a căutat peste tot acel dosar, nu s-a găsit. M-am dus la RAPPS şi am aflat că documentaţia nu era terminată. Nu este foarte simplu să explici cetăţenilor din zona străzii Socului de ce trenează lucrările şi, implicit, racordările. Apoi, mai este ceva: lucrarea s-a făcut la 6 metri adâncime. Avem un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării privind asfaltarea. Doar că se surpă pământul. Soluţia ar fi să scoatem pământul şi să punem piatră, dar firma care a câştigat licitaţia are buget doar pentru 35 de centimetri de terasament şi asfalt, nu pentru 6 metri. Cotele de neprevăzut dintr-un contract, adică până în 10%, nu sunt suficiente pentru a repara drumul. Şi nu se poate asfalta până nu aflăm exact de ce se surpă pământul. Există şi varianta ca ţeava de canalizare să fie spartă, au spus specialiştii, şi s-a ajuns la concluzia ca trebuie scanată toată conducta cu o cameră miniaturală de luat vederi”, a mai declarat primarul Marian Oancea.

În acest moment, administraţia locală are banii pentru asfaltare în cont, dar nu poate demara lucrările până nu se termină canalizarea. „O altă problemă a fost  că lucrarea a fost suspendată până acum două săptămâni de Inspectoratul de Stat în Construcţii din cauza acelui moment nefericit de anul trecut. După construirea unei staţii de pompare intermediare pe strada Socului vom da drumul la canalizarea pe străzile Nufărului, Zorelelor, Plopilor şi pe aleile adiacente –  Violetelor, Brânduşelor, Zorelelor”,  a mai anunţat Marian Oancea.

 

Blocuri în reabilitare termică

O altă investiţie majoră este reabilitarea termică a blocurilor din comună. Astfel, în satul Snagov se desfăşoară în momentul actual lucrări de reabilitare la blocurile D1, D2, D3, PR , P 28, P 50, P 52, B, B2 şi B3. „Finanţarea proiectului de anvelopare termică se face în proporţie de 50% din bugetul statului, 30% din bugetul local şi 20% din bugetul fiecărei asociaţii de locatari. Fiecare proprietar are de plătit 17 lei lunar pe o perioadă de 10 ani. La fiecare bloc din satul Snagov, ca şi la celelalte blocuri ale comunei, lucrările prevăd montarea de plăci polistiren izolator termic de 10 centimetri, peste care se aplică o tencuială decorativă şi un sistem de învelitori cu tablă ondulată. Urmează ferestre din tâmplărie PVC, cu 5 camere,. De asemenea, glafurile vor fi înlocuite cu unele din PVC de culoarea tâmplăriei, balcoanele vor fi închise cu zidărie BCA, se va monta plasă pentru insecte la geamurile mobile, uşile principale de acces se vor înlocui cu uşi din PVC sau aluminiu. Într-un final, fiecare bloc va avea şi trotuare de protecţie dacă nu au deja acest element din construcţie”, a descris Marian Oancea procesul prin care blocurile îşi vor schimba aspectul.

 

Sediu pentru Poliţia rutieră A3

O clădire frumos renovată în care a funcţionat de-a lungul timpului o şcoala şi o grădiniţă a devenit acum  sediul Poliţiei rutiere A3. Marian Oancea spune că deşi spaţiul este dat în folosinţă cu titlu gratuit, sumele care intră în bugetul local din amenzile aplicate de agenţii de poliţie compensează investiţia făcută.