Înfrăţite în urmă cu patru ani, localităţile Domneşti, Ilfov şi Ruseştii Noi, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, au sărbătorit împreună Ziua Naţională a României

Autoritatea locală dom­neşteană s-a pregătit aşa cum se cuvine, pentru primirea la zi de mare sărbătoare a unor rude apropiate. Delegaţia din Ruseştii Noi, localitate înfrăţită în urmă cu patru ani de zile, cu localitatea ilfoveană Domneşti, a fost întâmpinată, în faţa Primăriei Domneşti, cu pâine, sare şi câte un pahar cu vişinată sau ţuică românească. Doamnele au primit trandafiri, iar steaguri tricolore şi cocarde aniversare au fost distribuite tuturor.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 577

Primarul şi viceprimarul comunei Domneşti, Adrian Ghiţă şi Ştefan Costel, alături de cea care a organizat evenimentul pas cu pas, Doina Scripa, i-au invitat pe moldoveni, în clădirea primăriei, în sala de şedinţe, pentru un scurt moment de cunoaştere.

Dor de fraţi

Ambii edili s-au declarat nespus de bucuroşi să fie împreună, la ceas de mare sărbătoare. „Ne-am dus dorul unii altora, fraţi iubiţi. Suntem o singură ţară. Suntem un singur neam. Basarabia este un copil <<înfăşat în sârmă ghimpată>>, cum spunea iubitul nostru Grigore Vieru. Şi pentru ca acest copil să se bucure de ţara lui, de neamul lui, trebuie să poată circula liber. Fraţii trebuie să circule liber şi să poată să-şi îmbrăţişeze fraţii când doresc. Trebuie să avem voinţă, dorinţă şi tărie de caracter, pentru a îndepărta impedimentele care ne stau în cale de 30 de ani. Unirea este aici, dar, totuşi, ceva ne încurcă. Cred, cu certitudine, că unica politică a ambelor naţiuni trebuie să fie cea a reîntregirii neamului românesc. Bunul Dumnezeu a vrut ca noi să ne ştim de fraţi. Am învăţat, în aceşti patru ani, multe, de la dumneavoastră, ne-aţi ajutat mult, şi încă avem nevoie să ne fiţi alături. Vrem să vă ajungem din urmă”, a spus Valentina Meşină, mulţumind domneştenilor pentru invitaţia de a participa la celebrarea Zilei Naţionale a României.

Slujbă de pomenire a martirilor

După ciocnirea unui pahar cu şampanie, gazdele şi oaspeţii au plecat spre Monumentul Eroilor, amplasat în vatra satului. Aici, preoţii Parohiei Domneşti de Jos, Biserica “Izvorul Tămăduirii”, au oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile. Primarul comunei Domneşti şi primarul comunei Ruseştii Noi, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, au depus o coroană de flori roşii, galbene şi albastre, la troiţa ridicată în apropierea monumentului, în amintirea martirilor neamului.

Un spectacol emoţionant

Evenimentul aniversar a continuat apoi, cu şedinţa solemnă şi spectacolul omagial de la Grădiniţa cu program normal şi program prelungit „Tărâmul Prieteniei”. După intonarea imnului naţional al României, primarul Adrian Ghiţă a povestit cum s-a derulat momentul înfrăţirii celor două localităţi, şi cum ex-primarul din Ruseştii Noi, Pavel Codreanu, prezent de alt­fel şi acum, la evenimente, i s-a adresat atunci. “A spus: <<Eu îl aleg pe copilul acesta>>, iar mie mi-a făcut mare plăcere şi bucurie. Am comunicat mai apoi foarte bine şi ne-am înţeles cu uşurinţă!”, a spus Adrian Ghiţă, care a completat discursul cu detalii istorice legate de însemnătatea zilei de 1 Decembrie. „Sunt tare mândră că sunt româncă. M-am născut în România Mare şi am fost educată să iubesc şi să respect valorile româneşti. România este ţara mea, dar când eram la şcoală păstram acest lucru secret, ca să nu fim deportaţi. Mulţumim ex-primarului Codreanu, un patriot adevărat, pentru această înfrăţire. Noi, o comună de pe valea Prutului, vorbim în proporţie de 100% româneşte şi 100% ne dorim reîntregirea neamului. Au fost doi ani grei şi ne rugăm să treacă grabnic această molimă, ca să putem să fim, din nou, aproape unii de ceilalţi”, a adăugat primarul comunei Ruseştii Noi.

Şi, tot despre valori naţionale şi educaţie, a vorbit şi directorul Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Corneliu”, Domneşti şi structurile arondate acesteia, subliniind nevoia ca aceste valori însuşite de la generaţiile trecute să fie transmise generaţiilor viitoare. “Educaţia este foarte importantă, căci fără ea nu avem viitor”, a spus profesorul, invitându-i mai apoi, ­să-şi prezinte spectacolul, pe câţiva dintre elevii Şcolii „Gheorghe Corneliu”.

Momentul artistic nu a fost lung, dar a fost extrem de emoţionant. Copiii s-au îmbrăcat în port popular, iar spectacolul intitulat “România, plai de dor” a debutat cu o scenetă cu temă istorică, legată de momentul Unirii, interpretată de grupa de începători în ale teatrului, din cadrul Şcolii “Gheorghe Corneliu”, parte a proiectului iniţiat de Primăria Domneşti – “Lumea artelor la sat”. Au urmat două scurte recitaluri la pian şi “Hora fetelor” – dans popular din zona unde s-a înfăptuit Unirea, interpretat de elevele Şcolii de dans, gupa medie, parte a aceluiaşi proiect al primăriei – “Lumea artelor la sat”.

Nu au lipsit, spre final, suita corală şi recitarea unor poezii patriotice, iar întregul spectacol s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Cum ne este obiceiul la aniversări, cei din Ruseştii Noi au oferit domneştenilor câteva albume cu monografia comunei, „Ruseştii Noi în leagănul eternităţii”, lucrare semnată de Maria Panfil, o ţesătură cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare sau câteva creaţii de artă hand made ale elevilor din comună. La rândul lor, domneştenii au făcut cadou fraţilor moldoveni, ii şi alte obiecte tradiţionale.

Întreaga delegaţie oaspete a fost invitată apoi la un tur prin localitatea Domneşti, fiind punctate obiectivele: căminul cultural şi Biserica „Mihail şi Gavriil” din Ţegheş,  situl arheologic (sec. XVII) Ciorogârleanu – Ipsilanti – ­Curtea Boierească, şcoala gimnazială şi after school-ul.

Pentru 2 decembrie, fraţii moldoveni au avut în program vizitarea Mănăstirii Cernica şi Muzeului Naţional Cotroceni.