Cu o lună înainte de startul Ligii a II-a, nimic nu este sigur, plecând chiar de la sistemul de desfășurare: vom avea o serie de 22 de echipe sau două de 13-14 formații fiecare?

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, crede că ediţia 2015-2016 a Ligii a II-a s-ar putea disputa într-o singură serie și nu în două, ca până acum, cu condiţia ca minim cinci cluburi din cele 27 înscrise să se retragă până la 29 iulie.

În cadrul unei întâlniri desfășurate la Casa Fotbalului, Burleanu le-a transmis președinţilor de cluburi că în cazul în care o echipă se retrage din campionatul Ligii a II-a în timpul competiţiei va fi sancţionată cu retrogradarea în ultimul eșalon fotbalistic din judeţul respectiv. „Până la data limită s-au înscris 27 de echipe în Liga a II-a, care au fost repartizate în două, Seria I, cu 13 echipe, Seria a II-a, cu 14 echipe. Sistemul de joc este cel de până acum, play-off/play-out. În același timp, le-am transmis cluburilor, iar acest lucru va fi întărit și din punct de vedere regulamentar, că o echipă care începe competiţia și se retrage ulterior, atunci ea va fi retrogradată în ultimul eșalon fotbalistic în judeţul respectiv. Acest lucru nu era cunoscut de cluburi, de aceea, până la 29 iulie, fiecare are dreptul să se gândească încă o dată dacă începe competiţia, sau nu. La 29 iulie, putem să ajungem și la o singură serie, în care nu se va mai juca play-off/play-out, chiar din următorul sezon, în contextul în care mai mult de cinci echipe se retrag. Adică, dacă ele conștientizează că au șanse mari să se retragă pe parcusul competiţiei. Și astfel, în loc să se ducă în Liga a V-a sau a VI-a, fac un pas înapoi și joacă în Liga a III-a. Până acum, regulamentul era sancţiune cu retrogradare în eșalonul imediat inferior, pentru retragere, dar de acum va fi unul mult mai dur pentru a nu afecta competiţia”, a spus Burleanu.

O singură serie, din sezonul viitor

El a menţionat că președinţii cluburilor din Liga a II-a au fost de acord cu micșorarea numărului de echipe din sezonul 2016-2017. „O decizie importantă este că, începând cu ediţia 2016/2017, Liga a II-a să se dispute într-o singură serie cu 22 de echipe, iar ediţia 2017-2018, într-o serie cu 20 de echipe”, a precizat oficialul.FRF ar putea organiza licitaţia pentru vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga a II-a, susţine Burleanu. „Aproape în totalitate membrii cluburilor prezenţi azi au spus că e în regulă ca licitaţia de vânzare a drepturilor TV ale meciurilor din Liga a II-a să fie organizată de FRF. Și, implicit, ca drepturile TV să fie cedate federaţiei. Și bineîneţeles, federaţia își oferă doar suportul pentru organizarea licitaţiei, fără să fie interesată de niciun comision sau altceava”, a explicat președintele.

Ediţia de campionat 2015-2016 a Ligii a II-a va începe la 29 august.

CS Balotești (condusă de antrenorul-jucător Stelian Stancu) și ACS Berceni ar urma să joace în prima serie, în timp ce FC Clinceni (care nu își definitivase dosarul de „relocare” la Clinceni, figurând în continuare ca Academica Argeș) în seria a II-a. Totuși, la final, e aproape sigur că toate cele trei reprezentante ale Ilfovului vor juca în aceeași serie.