În zilele de 15 și 18 septembrie a.c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară și ai Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, au fost prezenți la 2 unități de învățământ din județul Ilfov, unde au dezbătut 2 subiecte importante, cu elevii școlilor respective.

La activități au participat, în total, 115 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, precum și mai multe cadre didactice, de la Școala Nr. 1 din Bragadiru și Școala Nr. 1 din comuna 1 Decembrie. Polițiștii au discutat cu elevii pe tema prevenirii traficului și consumului de droguri, context în care au definit drogul, le-au explicat acestora ce sunt aceste substanțe și ce consecințe poate produce consumul lor. Au mai discutat despre motivele debutului consumului unor astfel de substanțe, precum si despre tipurile de substanțe psihoactive, despre simptomele și semnele consumului acestora, precum și despre factorii de risc și de protecție.

Abordarea violenței în școli a fost al doilea subiect, pe care polițiștii iloveni de la Siguranță Școlară și prevenire l-au adus în atenția elevilor participanți la activitate. Copiii au interacționat cu polițiștii și le-au adresat întrebări, după care polițiștii le-a adus în atenție informații cu privire la răspunderea penală a minorilor începând cu vârsta de 14 ani.

De asemenea, în cadrul activităților, polițiștii le-au definit și explicat elevilor noțiuni, precum infracțiunea și contravenția, fiindu-le precizate tipuri de infracțiuni ce pot fi săvârșite cu intenție sau din culpă, în mediu școlar. Nu în ultimul rând, polițiștii le-au prezentat elevilor aspecte privind sancțiunile ce pot fi aplicate minorilor, cu referire atât la cele neprivative de libertate, stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică, cât și măsurile privative de libertate, cum ar fi internarea într-un centru educativ/de detenție. Pentru a înțelege mai bine consecințele săvârșirii unor astfel de fapte, polițiștii le-a explicat elevilor ce este acela un cazier și de ce este important ca acesta să rămână „curat”.