Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Năstare ar putea chiar nici să nu ispăşească pedeapsa cu închisoarea; el a promis că va aduce cazul în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului dacă va fi necesar. Deşi această pedeapsă este relativ blândă, ceea ce contează este că s-a demonstrat că un fost premier intră sub incidenţa legii. Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasă politică din jurul căreia mirosul corupţiei nu a fost încă îndepărtat,

Lui Năstase i-a fost interzisă ­pentru o perioadă de doi ani ­exercitarea mai multor drepturi

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. “Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»”, a spus Adrian Năstase.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Ca­merei Deputaţilor.