Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, susține că falimentul Ciprului este o glumă, pentru că istoria nu consemnează țări care au dat faliment, ci numai țări care au intrat în încetare de plăți.
Conform documentelor istorice cercetate de Adrian Vasilescu, Cipru a intrat de mai multe ori în încetare de plăți, în timp ce România s-a confruntat de două ori cu această situație: prima oară în timpul marii crize mondiale din 1929-1933 și a doua oară în 1982. De aici, încheierea acordului cu FMI care, în opinia lui Adrian Vasilescu, a fost soluția cea mai bună pentru România în momentul în care intrările de valută se opriseră.
Consilierul BNR a făcut, de asemenea, precizări privind situația din Cipru care ar putea afecta România, spunând că lumea bancară funcționează pe principiul teritorial. „Ce se întâmplă în Cipru, deciziile care se iau în Cipru privesc teritoriul de acolo. Aici este un alt teritoriu, sunt alte principii, este alt sistem bancar, chiar dacă există alt capital”, a spus acesta. De aceea, consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să mențină furnizarea de lichidități de urgență pentru băncile cipriote până luni, 25 martie.