6-7 septembrie – a VI-a ediţie a serbării Zilelor Comunei

Un eveniment de excepţie

Înţelepciunea şi truda unei munci împlinite sunt  haine de lucru, dar şi de sărbătoare. Cu cât le onorezi pe toate – mai mult – şi eşti mai recunoscător, cu atât vei avea mai multe motive de împlinire, în viaţa ta. Aşa se construieşte structura individuală şi mai ales tradiţia unei comunităţi. Iar cele ale comunei Afumaţi sunt un reper, din acest punct de vedere. Aici se întâlnesc frumos, ritmul contemporan al trăirii acestor sentimente, cu modelul moştenit din timpuri istorice. Obiceiurile prezentului statornic, au devenit acum  datină, aşa cum se află cea de a VI-a Ediţie a sărbătoririi Zilelor Comunei. 

Tineri şi vârstnici, copii şi bunici, părinţi ori prieteni sau oaspeţi – generaţiile celor din Afumaţi şi localităţile învecinate au petrecut, pe merit, două zile memorabile. Distracţia, buna dispoziţie, bucuriile cântecului şi dansului, au fost adunate în spectacole la scenă deschisă. Ele au fost oferite de cei aleşi să poarte de grijă comunităţii. Consiliul Local şi primarul comunei, Gabriel Dumănică, nu s-au dezminţit, nici de data asta. 

„La mulţi ani, tuturor, dragii noştri!”

Această urare, le-a fost făcută în zeci de feluri, de către toţi artiştii invitaţi să participe la evenimentele celor sărbătoriţi. Iar ei, s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor, care au participat din plin la bucuriile artistice oferite. 

Spectacolele eveniment – cu invitaţi de mare priză la public – s-au petrecut, ca de obicei, pe platoul din spaţiul special amenajat cu scenă şi tribune, al Şcolii Generale nr. 1, a localităţii.   

Prima zi, le-a fost oferită tinerilor. Atmosfera petrecerilor a fost întreţinută de actorii Andreea Mateiu şi Vlad Corbeanu, ca prezentatori ai evenimentului, pe toată durata celor două zile. Şi pentru că, împreună cu alţi artişti, ei pregătesc lansarea, la 13 septembrie a noii emisiuni tv, „Discote-K”, pe postul Kanal D, au fost invitaţi alţi opt actori profesionişti, apreciaţi de publicul spectator. 

Scenă şi public – o singură simţire: distracţia

La buna desfăşurare a sărbătorii au participat 49 de sponsori, firme cu o prezenţă economică semnificativă de pe raza localităţii. „Iar o noutate a acestui an, a fost şi contribuţia unor agenţi economici mai mici, care s-au alăturat efortului financiar de susţinere a acestui festival al comunităţii noastre”, spune apreciativ, primarul Gabriel Dumănică. 

Oferta spectacolelor primei zile, dedicată în special celor tineri, i-a cuprins pe artişti îndrăgiţi şi apreciaţi, nu numai de generaţia în blugi – ci de  mulţi maturi. În reprezentaţii de mare antren şi spectaculozitate, şi-au făcut apariţia: „CRBL”, Andra, „DJ Project”, Loredana şi ”Banda Agurida”. Recitalurile lor au avut un succes total la public, care i-a răsplătit cu aplauze intense şi a cerut „bis-uri”.  

Tinerii şi viaţa sportivă, la mare preţ

Primarul afirmă: „Eu, împreună cu întreg Consiliul Local, ştim cât de importantă este sănătatea, mişcarea în aer liber şi sportul, din care acum, iată, s-a născut performanţa celor tineri, din Clubul Sportiv al aşezării noastre. E înfiinţat în anul 2003. Iar din 2008, de când sunt eu primar – de la ruina pe care am   găsit-o – totul a ajuns astăzi la un nivel competitiv valoros. El e remarcat de mulţi alţii, mai ales de cei peste 450 de suporteri, susţinători pasionaţi. Sportul oferă un orizont de disciplină, fairplay şi seriozitate, la care tinerii de aici participă cu entuziasmul caracteristic tuturor vârstelor. În fond, avem aproape 900 de copii şi tineri, de la grădiniţă, până la clasa a VIII-a. Lor li se adaugă cei de la liceu. O adevărată pepinieră de talente şi participare, care se adaugă cu succes efortului nostru organizatoric. Echipa de seniori fotbalişti e susţinută – imediat din urmă – de 3 grupe de copii cu vârste între 8 şi 14 ani,  toţi afumăţeni. Avem deja doi jucători, promovaţi de acolo în grupa seniorilor: Iulian Marius Ioniţă (acum mijlocaş central) şi Cosmin Isac, atacant, care, în curând, vor deveni titulari în echipa antrenată de Vasile Neagu.    

Baza noastră sportivă, cu terenul ei de fotbal, a urcat ca dotare între primele cinci, ale judeţului Ilfov. Secţia noastră a acestui sport, funcţionează deja în Liga a III-a, cu rezultate foarte bune. De aceea au fost şi invitaţi pe scena evenimentului nostru, în ziua deschiderii lui”, conchide Gabriel Dumănică.

Cea de-a doua zi a festivalului

S-a adresat, în special, iubitorilor de folclor, ca tradiţii ale regiunilor ţării, aduse pe scenă de formaţii de renume şi interpreţi, îndrăgiţi de public. Bineînţeles că şi aici au participat mulţi tineri, sărbătoarea fiind a tuturor generaţiilor. Peste 2.000 de oameni au fost prezenţi în fiecare din aceste zile. De la o ediţie la alta, acest eveniment a crescut prin calitatea trupelor şi artiştilor oaspeţi, dar şi a numărului de spectatori. Iar primarul s-a achitat cu brio de sarcinile unei gazde ospitaliere. A oferit coşuri cu flori tuturor participantelor invitate la recitaluri, a fost în mijlocul tribunelor pline ochi, a intrat în hora celor care au dănţuit cu poftă şi energie. 

Pe scenă s-au perindat: Ileana Ciuculete, „Taraful Năsturică”, Matilda Pascal Cojocăriţa, Gelu Voicu. 

Totul a fost încheiat cu o ploaie de confetti şi focuri de artificii, aşa cum îi stă bine unei frumoase şi importante aniversări, din viaţa localităţii. 

Alte noutăţi ale acestei ediţii de sărbătoare 

Unele argumente ale muncii organizatorilor sunt con­­sacrate. Parteneriatul dintre primărie, cetăţeni şi biserică, rămâne cel mai puternic înscris în viaţa acestei comunităţi. Sărbătorirea, an de an, a zilelor localităţii au devenit un titlu bine definit şi susţinut de fapte. Un brand, care face mai vizibile munca şi preţuirea ei, prin asemenea evenimente ale distracţiei şi bunei dispoziţii. Tinerii comunei dau un ajutor energic la împlinirea lor, lângă toţi angajaţii primăriei care au sarcini bine precizate. Iar artiştii de marcă nu mai ezită să participe la evenimentele din Afumaţi, aşa cum o mai făceau, la început. 

Ecranul cu leduri – de 24 de metri pătraţi – care echipează fundalul scenei, este la rândul său una dintre noutăţile acestei ediţii a Zilelor Comunei. 

În final, toată lumea s-a bucurat din plin de această sărbătorire. Iar urarea de „La Mulţi Ani”, este mai îndreptăţită, ca oricând.