Puterea tămăduitoare a apei luată din Biserică de Bobotează

Ziua de 6 ianuarie, ultima din rândul sărbătorilor închinate Naşterii Domnului, a fost prilej de mare rugăciune şi smerenie pentru toţi creştinii ortodocşi. Preoţii au oficializat slujbe speciale de sfinţire a apei la Botezul Domnului. În toate lăcaşele de cult ale Bisericii Ortodoxe Române a fost celebrată “Sfinţirea cea mare a apei”. Dacă te-ai numărat printre credincioşii care, dis-de-dimineaţă au participat cu evlavie, la slujba susţinută de soborul preoţesc şi ai plecat acasă cu agheasma mare, e bine să ştii la ce-ţi foloseşte ea, când şi cum să o foloseşti. Află din Jurnalul de Ilfov care este importanţa apei sfinţite de Bobotează!

Mii de credincioşi din toate colţurile ţării au participat în ziua de Bobotează la sfinţirea apei. Potrivit scrierilor bisericeşti, “agheasma, apa sfinţită se obţine atunci când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete bine-cuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufleteşti, a promovării şi a sfinţirii vieţii. La Botezul Domnului, se face agheasma mare. Aceasta se ia înainte de anafu-ră. Ea se oferă chiar şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie, ca întărire spre nădejdea pocăinţei, a mângâierii şi îndreptării lor pentru viitor (Constituţiile Apostolice VIII, 29).” 

Se păstrează proaspătă și curată tot anul 

Datorită prezenţei în ea a harului divin, apa sfinţită în această zi nu se strică niciodată. Poţi să o păstrezi curată şi proaspătă pe tot par­cursul anului. Dacă ai luat-o de la preot şi nu mai vrei să o foloseşti personal, nu trebuie să o arunci. Mai bine, pune o la rădăcina unui copac, a unei flori sau vars-o într o apă curgătoare. În cazul în care ai strâns apa sfinţită în această zi mai mulţi ani la rând, nu trebuie să te gândeşti că acest lucru amplifică puterea ei tămăduitoare. Sau… dacă ai luat apă de la mai multe biserici. Agheasma mare are ­aceeaşi putere de purificare a sufletului şi de vindecare a suferinţelor fizice, indiferent de la ce lăcaş de cult ţi-o procuri. Roadele Duhului Sfânt nu se adună matematic, ci după măsura credinţei tale. Este esenţial ca apa să fie procurată de la preot după oficializarea slujbei de sfinţire a ei. Nu este exclus să ţi fie mult mai folositoare ţie, celui care o primeşti de la biserica din colţul străzii, decât altei persoane care o procură de la o mânăstire cu renume, unde se reculeg celebrităţi, oameni care caută o rezolvare la anumite probleme grave. Aşadar, timp de opt zile, poţi să bei agheasma mare fără ţii post sau să te  spovedeşti la preot. Din data de 15 ianuarie, inclusiv, poţi să o consumi doar dacă ţii post în prealabil şi mergi să te reculegi şi să te spovedeşti slujitorului unui lăcaş de cult. Chiar şi aşa, poţi să iei câte o gură doar înainte de anafură şi după ce ai obţinut binecuvântarea duhovnicului tău.        

Agheasma te poate vindeca de boli și-ţi alungă răul din casă  

Harul divin îi oferă apei sfinţite în această zi, puteri miraculoase, tămăduitoare. Prin pocăinţă, cu o credinţă desăvârşită, ea te-ar putea ajuta să scapi de boli grele şi să alungi lucrările necurate ale celui rău din casă şi din ogradă. Bea agheasma mare dacă te confrunţi cu o suferinţă fizică greu de suportat, stropeşte-ţi casa, ­curtea, grădina, animalele şi ogoarele ca să fie mai roditoare. Nu de puţine ori, apa sfinţită în ziua de Bobotează a vindecat bolnavi cărora medicii nu le mai dădeau şanse de supravieţuire şi a izbăvit de rele mulţi credincioşi. 

Aproape 2 milioane de români, sărbătoriţi de Sf. Ioan Botezătorul     

Ziua de Bobotează a fost urmată de încă o zi de o importanţă majoră din punct de vedere religios. Pe 7 ianuarie, creştinii au sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Bote-zătorul, cel ce l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în apa Iordanului, născut cu numai şase luni înaintea Pruncului Sfânt. „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El”, a mărturisit Ioan după înfăptuirea Botezului Domnului. Anul acesta, aproximativ două milioane de români care poartă numele Botezătoru-lui şi-au serbat onomastica. Jurnalul de Ilfov urează un sincer şi călduros „La mulţi ani!, Sănătate şi Fericire” tuturor celor ce au fost  sărbătoriţi în această zi