Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale își propune să-i susțină pe producătorii agricoli din România în situația în care aceștia doresc să achiziționeze terenuri agricole. În acest scop, MADR propune acordarea unor garanții de stat, la cumpărarea unor suprafețe de teren destinate agriculturii.

Astfel, fermierii români vor putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea acestor terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse, conform modificărilor legislative prevăzute pentru anul 2017, în vederea îmbunătățirii accesului la finanțare al fermierilor români.

Proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică

În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit, miercurea trecută, cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a identifica cele mai bune soluții care să contribuie la finanțarea și dezvoltarea agriculturii în perioada următoare, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ­(MADR) într-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit sursei citate, șeful MADR a prezentat bancherilor un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, precizând că acesta reglementează cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 și ­POPAM 2014-2020, cu scopul achiziției de terenuri agricole, precum și dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității acesteia.

Dobânzi și comisioane mai mici

În aceste condiții, proiectul menționat propune ca pentru cumpărarea de terenuri să se acorde garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se va asigura cu terenul cumpărat. În același sens, se mai propune ca garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură să se poată realiza pentru o valoare a creditului de până la 3 milioane de euro.

De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%. Nu în ultimul rând, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii.

Articolul face parte din ediția de print a Jurnalului de Ilfov, nr.341