Senatul a adoptat tacit, marți, propunerea legislativă potrivit căreia asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută se suportă în proporție de 30% de către asigurat. Potrivit propunerii de lege pentru modificarea și completarea art. 237 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiată de deputații Tudor Ciuhodaru și Mircia Giurgiu, în cazul în care asiguratul nu achită suma care îi revine, atunci acesta are obligația de a efectua 50 de ore de muncă în folosul comunității.
În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează faptul că tratarea cazurilor de etilism acut în urma intoxicațiilor cu alcool implică costuri ridicate pentru unitățile sanitare și „nu este firesc ca aceste costuri să fie suportate în întregime din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, atât timp cât pacienții consu-mă alcool și repetat se prezintă la unitățile sanitare pentru asistență medicală, care în prezent este gratuită pentru aceștia”.
Propunerea legislativă a primit un raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru sănătate, pe motiv că inițiativa nu face referire și la acele cazuri de intoxicație etilică involuntare, care „nu presupun culpa persoanei în cauză”. Senatul a adoptat propunerea de lege în forma inițiatorului, aceasta urmând să fie transmisă Camerei Deputaților, care este Camera decizională în acest caz. (G.L.)