Toate secțiile de vot din România la alegerile locale din acest an vor avea mijloace electronice și va fi pusă în funcțiune o aplicație care va înregistra CNP-urile, în vederea evitării votului multiplu. Aplicația va oferi Biroului Electoral Central (BEC) informația necesară pentru numărarea votanților, a declarat Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

 

„Nu va exista nici măcar o secție de vot care să nu aibă un mijloc electronic de contact. Dintre acestea, e bine să se știe în avans, există 24 de secții, nesemnificative ca număr de alegători din listele electorale permanente, la care mecanismele automate definite în aplicații nu vor funcționa, ele vor trebui asistate de către personal special instruit pe această temă, iar datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce. Vor exista undeva, la centru, operatori sub autoritatea BEC, care vor notifica și vor introduce acele date. Însă, repet, numărul de alegători din listele electorale este nesemnificativ, este vorba de localități foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între 5 și, o să vă comunicăm cifra exactă, zeci. Orice fel de date comunicate de acolo vor fi înregistrate pentru a putea fi supuse auditului autorităților în cazul unor suspiciuni“, a explicat Opriș.

 

Populația se implică. Testări, în premieră!

Acesta a luat în considerare și sprijinul po­pu­lației în pregătirea alegerilor locale, respectiv a celor trei teste – dintre care primul pe 22 mai, care vor fi făcute până la data alegerilor.

„Remarc în mod deosebit sprijinul populației din România în legătură cu această acțiune fără precedent (…) Au trecut prin locurile de instruire și selecționare 33.370 de persoane. Din acestea au fost reținute și instruite 32.000 de persoane. Cu ocazia acestor teste vom vedea câte dintre ele își vor menține angajamentul de a participa la acest exercițiu și în perioada 9 - 16 mai toate aceste persoane vor fi convocate în grupuri de câte 50-100, vor fi încă o dată reverificate și testate și cu această ocazie li se vor distribui toate mijloacele tehnice cu care ele trebuie să lucreze, atât în zilele testelor, cât și în ziua alegerilor. Deci acele celebre tablete, de care ați luat act că sunt inima sistemului, începând cu 16 mai vor fi în posesia operatorilor din secțiile de vot“, a mai spus Marcel Opriș.

 

Echipamentele sunt pregătite

Șeful STS a precizat că în secțiile de vot s-au instalat deja echipamentele necesare.

 

„În toate secțiile de vot, mijloacele electronice, fie că era vorba de instalarea unor switch-uri, routere (…), deja de comun acord cu proprietarii, deținătorii spațiilor – au fost setate, puse în funcțiune, verificate și sunt în stare de conservare pentru zilele testelor (…). Operatorii nu vor sta acasă și vor face teste, ci vor fi chiar la locul în care urmează să se desfășoare alegerile“, a arătat șeful STS-ului.