Alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților se vor desfășura duminică, 11 decembrie a.c., potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a explicat că data de 11 decembrie a fost aleasă în urma consultărilor pe care premierul Dacian Cioloș le‑a avut cu partidele. ”În primul rând, au fost consultări ale premierului Dacian Cioloș cu partidele. Data a fost stabilită astăzi pentru că în urma consultărilor s-a observat că există o majoritate de partide parlamentare care susțin această dată, 11 decembrie, și anume Partidul Național Liberal, UDMR, PMP și UNPR. Susțineau data de 4 decembrie doar Partidul Social Democrat și ALDE”, a mai spus Iolu.

 

Măsuri de organizare

Guvernul a mai adoptat și trei hotărâri prin care sunt stabilite măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale și cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor. Astfel, campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

”Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli”, precizează Executivul.

 

În ceea ce privește măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor, actul normativ detaliază atribuțiile și sarcinile ce revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Regiei Autonome “Monitorul Oficial”, instituțiilor prefectului, primarilor și președinților consiliilor județene.