Federația Ecvestră Internațională a decis ca organizatorul Campionatului Mondial de Juniori 2025 să fie Club Sportiv Shagya

Cea de-a 11-a ediție a Cupei Shagya Arab 2023, care a avut loc la Buftea, ­weekend-ul trecut, s-a bucurat de participarea reprezentanților din Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Franța, Bulgaria, Chile, SUA și România. Evenimentul sportiv a fost organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale (FEI) și a Federației Ecvestre Române (FER), în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 668, ediția print

Cea de a 11 a ediție a Cupei Shagya Arab Buftea 2023, Campionatul Național de Anduranță Ecvestră CEN și Cupa Al Maghaweer, eveniment organizat de Asociația Club Sportiv Shagya, l-a avut ca președinte de onoare pe Hubert Petru Ștefan Thuma – președintele Consiliului Județean Ilfov, directorul concursului fiind Viorel Constantin Dabija, iar co-organizator Mihai Mircea.

Directorul concursului, Viorel Dabija, ne-a declarat că este mândru că ediția de anul acesta a Cupei Shagya Arab are ca sponsor oficial Emirates International Endurance ­Village – Abu Dhabi, aflat sub patronajul Înălțimii Sale Șeic Mansoor Bin Zaied Al Nahian, vicepreședintele Emi­ratelor Arabe Unite, reprezentat prin directorul de evenimente, Mohamed Al Hadrami, care este și președitele juriului de concurs al Cupei Shagya Arab. Cel de-al doilea sponsor oficial al evenimentului a fost Al Maghaweer Stables – Abu Dhabi,  aflat sub patronajul Înălțimii Sale Șeic Hazza Bin Zaied Al Nahian, vicepreședinte al Consiliului Executiv Abu Dhabi. Evenimentul s-a bucurat de prezența ES Sultan Mohamed Majed ALALI, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite și a drei. ing. Mahrah Alshaya Al-Ali – adjunct șef de Misiune al ambasadorului EAU. Sponsori principali au fost Miras International SA și Habau Group România SRL.

Proba de anduranță ecvestră, așa cum se desfășoară de fiecare dată la Cupa Shagya Arab, înseamnă o cursă a unui cuplu cal-călăreț, asistat de o echipă de suport pe un traseu marcat în teren natural divers după reguli foarte dure, adică trebuie parcurs un traseu complex într-un interval de timp maxim, cu condiția respectării unor parametrii ce țin de bunăstarea fizică și psihică a calului, parametrii controlați periodic de o echipă de medici veterinari.

”Este cea mai importantă competiție ecvestră națională și internațională desfășurată pe teritoriul României. Anduranța ecvestră este un sport din ce în ce mai cunoscut, potrivit pentru toate vârstele, este un sport în natură, dezvoltă spiritul de echipă, dezvoltă spiritul de competiție, efortul sportiv este gestionat cu inteligență tactică. Relația cu calul trebuie să fie una perfectă. Se pune accent pe sănătatea calului, astfel că după bucle de 20 sau 40 km se ajunge în Vet gate, unde echipa de arbitri verifică frecvența cardiacă a calului, după care acesta pleacă în cursă dacă valoarea pulsului este sub 64 bătăi pe minut. Am încercat să răspundem tuturor solicitărilor echipei de arbitri, dar și celor ale participanților. Am fost preocupați ca traseele să fie toaletate, curățate, pentru a crea un confort sporit participanților. Ne-am bucurat și anul ­acesta de susținerea Consiliului Județean Ilfov, pentru că ne dorim o organizare bine pusă la punct, o bază materială corespunzătoare cerințelor unor standarde internaționale”, a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Recunoaștere oficială a excelenței

Cum standardele concursului s-au situat la nivel înalt, Federația Ecvestră Internațională a decis ca organizatorul Campionatului Mondial de juniori 2025 să fie Club Sportiv Shagya.

”Evenimentul de an­duranță ecvestră Cupa Shagya Arab Ediția a XI-a, eveniment sportiv care cuprinde „Cupa Al Maghaweer“ – concurs internațional de an­du­ranță ecvestra, și Cam­pionatul Național de Anduranță Ecvestră CEN 80 km și CEN1* 100 Km este cel mai important eveniment sportiv de anduranță ecvestră din România, organizat de Asociația Club Sportiv Shagya începând cu anul 2016.

Asociația Club Sportiv Shagya a reușit să organizeze două Campionate Balcanice de Anduranță Ecvestră și mai multe competiții naționale și internaționale de anduranță ecvestră, ajungând la cea ­de-a 11-a ediție. Datorită rezultatelor remarcabile obținute, cu ajutorul sponsorilor, Federația Ecvestră In­ternațională a decis în luna iunie ca organizatorul oficial al Campionatului Mondial de Juniori și Tineret – 2025 să fie Clubul Sportiv Shagya Buftea. Este pentru prima dată în istoria Federației Ecvestre Române, o istorie de aproape 100 de ani, este primul campionat internațional care vine în România”, ne-a declarat Viorel Dabija.

”Pasiune, muncă și perseverență – aceste valori le au sportivii care au participat la concursul de anduranță ecvestră de la Buftea. Am fost martorii unei demonstrații remarcabile de forță, mult exercițiu și determinare. Sunt mândru de tinerii noștri participanți, care ne-au arătat că atunci când pasiunea și munca se întâlnesc, rezultatele se văd. Aceasta este motivația noastră pentru a susține organizarea acestor evenimente în județul Ilfov. Noi facem proiecte cu și pentru oameni, pentru că știm că asta face diferența. Cupa Shagya Arab – Ediția a XI-a devine deja o tradiție frumoasă în județul nostru și are ca scop promovarea și susținerea acestei discipline. Le mulțumesc celor care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment, alături de prefectul Simona Neculae și primarul Gheorghe Pistol”, a transmis președintele CJI, Hubert Thuma.

Ca de fiecare dată, s-au acordat numeroase premii, în cadrul unei festivității care a fost deschisă de călușarii Ansamblului Artistic “Doina Ilfovului“ al Centrului Cultural Buftea, printr-un moment artistic de mare virtuozitate.

Evenimentul ­sportiv, care desemnează campioni naționali și internaționali la anduranță ecvestră, a permis publicului să admire superbele exemplare de cai pur sânge arab și Shagya Arab, vedetele incontestabile ale competițiilor. Evenimentul sportiv Cupa Shagya Arab cuprinde Campionatul Național de Anduranță Ecvestră CEN 80 km și CEN1* 100 km (decide campionul național al României) și Concursul Internațional de Anduranță Ecvestră CEI1* 100 km, CEIYJ1*100 km (cursa care contează foarte mult pentru campionatele europene de juniori, pentru calificări), CEI2* 120 km și CEI3* 140 km.

Potrivit lui Viorel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea sunt cei mai mari promotori și susținători ai anduranței ecvestre din România, ­implicându-se în acest sport încă din 2017 prin organizarea primului Campionat Balcanic de Anduranță Ecvestra CEI1* 90 km desfășurat în România, în orașul Buftea, prin amabilitatea primarului, un mare iubitor de cai de rasă și sporturi ecvestre.

Clubul Sportiv Shagya a fost înființat în anul 2016 și este cel mai important organizator de anduranță ecvestră din estul Europei, organizând două Campionate Balcanice de Anduranță Ecvestră, Buftea-Ilfov 2017 și 2021, de asemenea, primul Concurs Internațional CEI3*-160 km din Balcani – Cupa Shagya, Ediția a IV-a, Buftea-Ilfov 2018. Clubul Sportiv Shagya a reușit să organizeze zece evenimente sportive de anduranță ecvestră, din 2016 și până în prezent.

Succesul avut în organizarea edițiilor precedente ale Cupei Shagya a făcut ca Clubul Sportiv Shagya să fie considerat printre cele mai bune cluburi organizatoare de concursuri de anduranță ecvestră din estul Europei, deoarece evenimentul organizat de Viorel Dabija beneficiază de fiecare dată de o organizare perfectă, respectând cu strictețe normele internaționale ale domeniului. Caii și călăreții sunt întotdeauna monitorizați conform standardelor extrem de riguroase ale concursului, de către arbitri profesioniști. Concursul ține cont de respectarea a numeroși parametri, precum amenajarea spaţiului competiţional, amenajarea traseului în parteneriat cu Romsilva, organizarea efectivă a concursului, reguli de concurs sau arbitraj. Clubul Shagya România promovează echitația cu cei peste 100 de sportivi legitimați la nivel național. În Federația Ecvestră Română există șase discipline ecvestre, dar anduranța ecvestră este cea mai dificilă probă, la care pot participa doar cai arabi, singura rasă de cai care rezistă unei competiții ce presupune un efort atât de mare.

Cupa Shagya Arab 2023, la ediţia a XI-a, festivitatea de premiere

Campionat Național 1*

Locul 1 – Mihai Tiberiu Popescu, cu Chimura, Club Sportiv Shagya Buftea

Locul 2 – Costică Mihai Hij, cu Gazal XXI-10, Club Sportiv Romsilva

Locul 3 – Sebastian Duță, cu Amurg, Club Sportiv Shagya Buftea

Campionat național 80 km

Locul 1 –  Lazăr Marius, cu Soraya GV, Club Sportiv Shagya Buftea

CEI 3* 140 km – Valentin Mihalcea, cu New Hope, Club Sportiv Decebal Bacău

CEI 2* 120 km –  Locul 1 – Emoke Peter, cu Al Hattal, Club Sportiv Shagya Buftea

CEI YJ 2* 120 km – Locul 1 – Daniel Ioan Baliș, cu Everta, Club Sportiv Decebal Bacău

CEI 1* 100 km

Locul 1 – Rumyana Chobanova cu Dzhaz, Bulgaria

Locul 2 – Katyna Lyutova, cu Evlampiy, Bulgaria

Locul 3 – Mihai Tiberiu Popescu, cu Chimura, Club Sportiv Shagya Buftea

CEI YJ 1* 100 km

Locul 1 – Irina Beatrice Maciuc, cu Koheilan XLII-32, Club Sportiv Romsilva

Locul 2 – Mario George Savin, cu Shaman, Club Sportiv Decebal Bacău

Locul 3 – Oana Maria Popescu, cu El Iman I-24, Club Sportiv Shagya Buftea