Angajările în Ministerul Finanţelor au fost suspendate temporar pentru a se asigura o stabilitate a veniturilor, au precizat surse din cadrul ministerului.

„Măsura este veche. Este o decizie luată la construcţia bugetară pentru a se asigura o stabilitate a veniturilor, pentru a se limita temporar cheltuielile. Concursurile care au fost anunţate au fost suspendate. În ceea ce priveşte tăierea sporurilor de la ANAF, aceasta este o măsură unilaterală şi nu are legătură cu cea din minister. La Finanţe măsura s-a luat mai demult, odată cu programarea bugetară. S-a decis pentru o mai bună previziune a cheltuielilor pe o perioadă scurtă. Nu s-au făcut concedieri”, au precizat sursele din cadrul ministerului, scrie Mediafax.ro.

Potrivit Digi24.ro care a precizat că a obținut un document în exclusivitate, „se sistează ocuparea tuturor posturilor vacante sau temporar vacante și se suspendă promovările în grad și funcție care ar duce la plata unor salarii mai mari pentru angajați”.

Măsura vine după ce Ministerul de Finanțe a primit aproape două miliarde de lei prin legea bugetului pentru a plăti salariile angajaților, cu 6,5% mai puțin ca a anul trecut.

Nu este prima măsură de austeritate. Începând de la 1 martie sporul de stres al angajaților de la Direcția Antifraudă scade de la 25% din salariul brut la 5%. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că ANAF-ul trebuie să vină cu măsuri pentru a crește încasările bugetare.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an,  ANAF a colectat cu 0.9% mai puțini bani la bugetul de stat față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația oferită de reprezentanții ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie.