În perioada 07.04-19.04.2014, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate pentru valorificarea cărnii şi produselor de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. 

Condiţii pentru sacrificarea animalelor

● fermele de unde provin animalele, precum şi procesatorii din domeniul alimentar, trebuie să dețină autorizare/înregistrare sanitară veterinară;

● animalele trebuie să fie sănătoase şi sunt admise pentru sacrificare  numai animale identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;

● se cere respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii;

● transportul mieilor pentru tăiere va fi efectuat numai în autovehicule autorizate sanitar veterinar, iar acesta va fi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea animalelor, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar;

● în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, supravegheate sanitar veterinar.

● activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează  numai în pe­rioada 11.04-19.04.2014, între orele 06:00-17:00.

Condiții pentru autorizarea spațiilor amenajate temporar

DSVSA va permite în­ființarea acestor spații, în următoarele condiții:

● dacă în anul precedent au mai fost înfiinţate, în același loc, spaţii amenajate temporar, iar pe întreaga perioadă de funcţio­nare nu au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară;

● dacă în aceste spaţii sunt respectate condiţiile de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, de gestionare a suproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, conform legislației;

● dacă există un număr suficient de medici veterinari instruiţi cores­punzător cu privire la efec­tuarea examenului ante şi post-mortem.