Alarmant ! Maladia secolului, cancerul afectează în masă. Conform statisticilor specialiștilor, anual, aproximativ 1,4 milioane de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu tumoră la sân  (cea mai frecventă formă de cancer depistată la reprezentantele sexului frumos). 

Pentru a conștientiza mai bine necesitatea efectuării investigațiilor medicale cu scopul prevenirii îmbolnăvirii prin această boală gravă, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer în parteneriat cu Roche România, au demarat în luna octombrie, o nouă ediție a campaniei “Nu am făcut destul”. De această dată, programul de informare despre cancerul de sân are mesajul: “Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!”.

Vedetele se implică în programul de prevenție a maladiei 

În mod excepţional, Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, precum și actorii Dan Bordeianu și Toma Cuzin (din sitcomul “Las Fierbinți”), ambasadorii campaniei din acest an, au dorit să transmită mesajul campaniei alături de mamele lor. Cele trei vedete atrag astfel atenţia asupra creşterii riscului de cancer de sân odată cu înaintarea în vârstă. „Suntem cu adevărat fericiți să putem transmite acest mesaj tuturor femeilor din România, începând cu cele care ne-au dat viață: dragele noastre, așa cum voi ați avut grijă de noi, așa ne revine și nouă sarcina să vă purtăm de grijă și să vă invităm la un control! Vă rugăm să nu vă neglijați sănătatea! Cancerul de sân este o afecțiune teribilă, care, din fericire, depistată la timp, poate fi vindecată. Vă mulțumim că existați în viețile noastre și vă promitem că vom fi întotdeauna alături de voi, și la bine, și la rău”, au spus Cuzin Toma, CRBL și Dan Bordeianu, cu prilejul demarării ediției de toamnă a campaniei “Nu am făcut destul”. 

Cezar Irimia, președintele FABC :  “Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta! ”  

“Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta! este mesajul nostru din acest an. Este timpul să o susținem pe cea mai dragă femeie din viața noastră, care ne-a fost la rândul ei alături de-a lungul vieții. Acum ea se află la vârsta când este mai expusă riscului de îmbolnăvire. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre și să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le știm sănătoase pe cele mai importante femei din viața noastră este de neprețuit”, a atenționat Cezar Irimia, președintele FABC, la evenimentul ce a marcat Luna de Luptă Împotriva Cancerului de Sân. 

Dr. Ștefan Curescu: “Mamografia poate arăta existența unui cancer mamar” 

Experții Institutului Național de Cancer din SUA îndeamnă femeile cu vârste peste 40 de ani să-și efectueze mamografia. Analiza ajută la depistarea neoplasmului mamar în absența simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) și a nodulilor. “Această analiză ajută și la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezența unui cancer mamar. Detectarea precoce a neoplasmului mamar crește șansele de reușită a tratamentului. Rezultatele a numeroase studii clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancer de sân între vârstele 40 și 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar și atunci când rezultatele mamografiei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare 1-2 ani”, explică medicul Ştefan Curescu, medic primar oncologie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara.

Știai că…

HER 2 pozitiv este una dintre cele mai agresive forme de cancer? 

Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global? În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populație feminină declarată a Bucureștiului! 

Peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli?  

Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicată și gratuită?

Mai multe informații despre cancerul de sân și posibilitățile de tratament găsești accesând site-ul www.invingemcancerul.ro