Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința fermierilor că, începând din data de 13 aprilie 2020, efectuează plățile aferente ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, după cum urmează:

● Plata diferențelor aferente lunii septembrie și trimestrului III 2019;

● Plata diferențelor aferente lunii decembrie și trimestrului IV 2019 .

Pentru diferențele aferente lunii septembrie și trimestrului III 2019, suma totală autorizată la plată este de 123.985,57 lei pentru un număr de 51 de solicitanţi, iar pentru  diferențele lunii decembrie și trimestrului IV 2019, suma totală autorizată la plată este de 1.441.536,27 lei pentru un număr de 18 de solicitanţi, sprijin acordat fermierilor care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare. Suma totală autorizată la plată este de 3.858.859,78 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 29 de solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile pentru motorină, aferente trimestrului I, pot fi depuse până pe 30 aprilie 2020

APIA a anunțat că termenul limită pentru depunerea cererii de plată pentru ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent trimestrului I al anului 2020, este 30 aprilie 2020.

Fermierii care beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului 2020, vor primi, prin poșta electronică, formularul cererii de plată de la Centrele județene APIA. După completarea acestui formular, fermierii îl vor transmite pentru înregistrare, împreună cu toate documentele, prin mijloace electronice de comunicare (e-mail). Pentru lămurirea oricărei neclarități, fermierii sunt rugați să apeleze telefonic Centrele județene APIA de care aparțin, unde vor fi consiliați de funcționarii responsabili cu această activitate.

Ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard la motorină şi acciza redusă  pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Beneficiarii depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate  și copiile facturilor/bonurilor de achiziție. Pentru anul 2019, valoarea accizei la motorină a fost de 1,8959 lei/litru.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.496