Ministerul Agriculturii a publicat, într-un document oficial, sumele care se plătesc pentru scheme de sprijin din zootehnie care intră și la plata avansului APIA.

APIA va putea demara în curând și plata avansului pentru crescătorii de animale. Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat de presă, miercuri – 1 noiembrie, care a fost postat pe site-ul ­www.madr.ro, Secțiunea Transparență decizională, proiectul de Ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.447/2023 pentru aprobarea în anul 2023 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Intervențiile vizate sunt: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte, PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită, PD-23 Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte, PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine.

Prin proiectul de ordin propus se asigură tratamentul echitabil și nediscriminatoriu față de solicitanții de plăți directe care dețin exclusiv animale și care nu ar putea beneficia altfel de plata avansului, arată comunicarea oficială a MADR.

Cuantumul plăților pe cap de vită

● PD-21: Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte – 338 euro;

● PD-22: Sprijin cuplat pentru venit – carne vită – 279 euro; ● PD-23: Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte – 169,19 euro;

● PD-24: Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine: 16,9448.

„Adoptarea în regim de urgență a prezentului proiect de act normativ va permite beneficiarilor acestor intervenții să dispună de fondurile necesare asigurării inputurilor pentru desfășurarea activității în sectorul zootehnic, ținând cont și de condițiile economice dificile pe care le traversează fermierii în această perioadă”, se arată în comunicatul MADR.

De precizat că până pe 30 noiembrie, APIA achită fermierilor prima tranșă de plată din subvenții și va putea achita și pentru zootehnie un avans de 70% din cuantumul stabilit pentru fiecare schemă de sprijin cuplat pe cap de animal.

Vizită de studiu la APIA a unei delegații din Republica Moldova

Directorul General al APIA a primit vizita de studiu a unei delegații din Republica Moldova, în contextul pregătirii acesteia pentru aderarea la Uniunea Europeană și al sprijinului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) acordat în cadrul Proiectelor „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană” și „Accelerarea Transformării Digitale în Sectorul Public”, în vederea construirii unui sector agricol rezilient în Republica Moldova.

Acțiunea a avut ca obiectiv împărtășirea de bune practici de implementare la nivelul APIA a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și mecanismele asociate, respectiv procedurile privind acreditarea agențiilor de plăți ale Uniunii Europene.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.677