2.800 teste rapide pentru HIV, la gravide – toate negative
7 decese din cauza TBC
Niciun caz de methemoglobinemie acută infantilă generată de apa de fântână!
Ședința lunară a Colegiului Prefectural Ilfov a avut loc săptămâna trecută, Ordinea de zi a reuniunii cuprinzând și prezentarea raportului de activitate pentru anul 2023 – Direcția de Sănătate Publică Ilfov, inclusiv implementarea programelor naționale de sănătate și continuarea celor existente. Evenimentul a avut loc la sediul Prefecturii Ilfov, în prezența prefectului Simona Neculae, a subprefecților Andrei Scutelnicu și Costin-Alexandru Ojog și a membrilor Colegiului Prefectural Ilfov.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.709
Prezentarea a debutat cu date statistice din programele naționale de boli transmisibile, pornind de la Programul național de imunizare. Astfel, s-a precizat că în cursul anului trecut, prin cabinetele medicilor de familie din județul Ilfov, au fost efectuate 39.545 vaccinări: cea mai bună acoperire vaccinală fiind la antihepatită B (99,22%), apoi BGG (96,22%) sau pentru vaccinul antihepatită B – diftero tetanic – pertussis – poliomielitic – Hemophilus B (91%). Împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului au fost vaccinate doare 6.496 persoane (o acoperire vaccinală de doar 62,35%).
Pentru supravegherea și controlul infecției HIV, anul trecut au fost efectuate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea – 2.771 teste rapide HIV, la gravide, toate fiind negative. Iar pentru prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei, prin cele 2 dispensare TBC ale județului Ilfov au fost examinate 1.056 persoane, iar la 627 dintre acestea au fost efectuate și examene radiologice. A fost inițiată chimioprofilaxia pentru 53 persoane. În colaborare cu coordonatorul tehnic județean a fost întocmită ancheta epidemiologică pentru toate cele 48 cazuri nou apărute de tuberculoză, s-au efectuat 540 examene radiologice la bolnavi cu TBC, se află în tratament pentru TBC 247 bolnavi, s-au înregistrat 7 decese prin TBC și 74 cazuri de TBC vindecate. Se află în tratament pentru TBC-MDR 26 bolnavi, iar totalul cazurilor noi și recidivelor este 109.
În Programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și a antibioticorezistenței, la nivelul unităților sanitare cu paturi din județ, au fost înregistrate 337 infecții nosocomiale în sistem de rutină.
În cadrul Programului național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă s-au menționat, pentru 2023, 88 teste de sanitație prelevate din spitalele ilfovene, 23 de probe de alimente prelevate, 1981/2.241 obiective evaluate/nr. dosare înregistrate la biroul avize-autorizări. În ”relație cu igiena apei” – la 35/35 microcentrale de apă din județ s-a efectuat monitorizarea de audit și s-au prelevat 148 probe de apă de la acestea, 7 probe de apă prelevate la solicitare/sesizare, 15 probe de apă de îmbăiere prelevate, 2 probe de apă îmbuteliată prelevate. În județul Ilfov, anul trecut nu s-a înregistrat niciun caz de methemoglobinemie acută infantilă generată de apa de fântână!
Iar în ceea ce privește protejarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de muncă, pentru soluționarea cererilor angajatorilor privind bolile profesionale, DSP Ilfov a încheiat un contact cu un medic de medicina muncii. În 2023, au fost semnalate 8 cazuri de boală de natură profesională.
Educație pentru sănătate
Au fost menționate mai multe campanii al căror scop este promovarea unui stil de viață sănătos. S-au punctat campania pentru sănătate mintală – în cadrul căreia au fost implicați medici și pacienți – 2.000 de beneficiari, fiind derulată în cabinetele medicale de medicină de familie din Otopeni, Voluntari, Pantelimon, Balotești, Chitila, Buftea, Măgurele, campania pentru sănătatea reproducerii – 20 de activități și 500 beneficiari, 30 medicii de familie și medici specialiști, campania pentru sănătate orală – în cadrul căreia, copiii și adolescenții au primit informații importante despre afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora, de la medicii stomatologi, medicii școlari, în lecții deschise organizate în gradinițele și școlile din Chitila, Buftea, Mogoșoaia sau campania pregătită cu ocazia Săptămânii europene a vaccinării – cu 5.000 de beneficiari ilfoveni, care au aflat despre importanța vaccinării și protecția în fața bolilor oferită de vaccin.
S-au mai menționat campania derulată cu ocazia Săptămânii europene de lupta împotriva cancerului, cea pentru prevenirea consumului de alcool, campania pregătită cu ocazia Zilei naționale a alimentației și combaterii risipei alimentare (activități organizate în unitățile de învățământ din Vidra, Ciorogârla, Buftea, Cenica, 1 Decembrie sau Bragadiru) sau campania desfășurată cu ocazia Zilei naționale fără tutun, care a mizat pe creșterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la riscurile pentru sănătate şi mediu generate de consumul de tutun sub orice formă (pentru fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit), riscul expunerii altor persoane (expunere pasivă) la inhalarea fumului sau vaporilor de tutun şi/sau a altor compuși nocivi, creşterea motivaţiei persoanelor care consumă tutun sub orice formă de a renunţa să mai consume. 10.000 de beneficiari au fost implicați în campania organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA, urmărindu-se conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală. Au fost implicate consiliile locale ilfovene, cabinetele medicale școlare din unitățile de învățământ din județ medici de familie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.
Alte campanii care au avut ca scop priorități de sănătate specifice locale au fost cele legate de prevenirea transmiterii infecției cu coronavirus, vaccinarea anti SARS CoV-2, lupta împotriva HIV-SIDA, informare despre cancerul de sân, despre alimentația sănătoasă sau despre vaccinarea antigripală.
Controlul în sănătatea publică
Activitatea desfăşurată anul trecut a constat în verificarea condiţiilor igienico-sanitare în toate tipurile de unităţi din județul Ilfov, pe baza ghidurilor de inspecţie şi a procedurilor, elaborate în conformitate cu prevederile legislative în vigoare. Inspectorii sanitari au efectuat, în 2023, 2.388 controale igienico-sanitare tematice planificate (conform Planului de activitate), controale tematice neplanificate (la solicitarea Ministerului Sănătăţii sau altor autorităţi), controale în urma sesizărilor primite de la persoane fizice sau juridice şi controale comune cu alte autoritati (IPJ Ilfov, ITM Ilfov).
Pentru neregulile găsite au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.039.800 lei. Au fost analizate şi soluţionate conform competențelor 310 sesizări primite de la persoane fizice sau juridice, privind mediul de viaţă şi muncă. În cadrul controalelor efectuate au fost prelevate 129 probe din care: 11 de apă, 5 probe produse cosmetice, 1 probă produse biocide, 88 probe din unități sanitare cu paturi, 13 probe alimente cu destinație nutrițională specială, 5 probe MCA, 4 probe suplimente alimentare, 1 probă apă minerală naturală și 1 probă apă de masă îmbuteliată, 1 probă alimente tratate cu radiații.
În cadrul acţiunilor de inspecţie s-a dispus scoaterea din consum a unor cantităţi de produse care nu au corespuns normelor în vigoare, constituind risc pentru sănătatea populației: 3.000 buc. produse cosmetice; 2.376,55 litri, 10.765 kg produse biocide. Au fost emise 11 suspendări de activitate – pentru o stație de epurare a apelor uzate, un restaurant cu terasă, o spălatorie self service, 5 cămine pentru persoane vârstnice, pentru un producător/ambalator de sare, pentru 1 centru rezidențial pentru copii și un cabinet înfrumusețare.
Boli netransmisibile – programe implementate cu succes
În 2023, s-au încheiat acte adiționale cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov pentru continuarea derulării activităților din cadrul PN XIII 1.3.2 “Profilaxia malnutriției la copiii cu greutate mică la naștere”, precum și pentru PN XIII 1.1.2 “Profilaxia deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născut”, iar cu Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea pentru continuarea derulării activităților din cadrul PN XIII 1.1.2 “Profilaxia deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născut”. În cadrul PN XIII 1.3.1 “Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf” s-a achiziționat, anul trecut, lapte praf în valoare de 76.000 lei, s-a repartizat și distribuit acesta, plus cel aflat în stoc, în valoarea totală de 84.238 lei. 207 nou-născuți cu CNP distinct au beneficiat de lapte praf distribuit gratuit, în 2023, cu un cost mediu/beneficiar de 406,95 lei. În PN XIII 1.3.2 “Profilaxia malnutriției la copiii cu greutate mică la naștere” – au fost înregistrați 50 nou născuți cu greutate mică la naștere, în creștere cu 43% față de numărul înregistrat în 2022, cu un cost mediu/beneficiar în valoare de 184,48 lei. “Profilaxia deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-nascut” – a înregistrat 612 nou născuți, în creștere cu 30% față de numărul celor din 2022. Prevederea bugetară alocată în 2023, în valoare totală de 9.000 lei, a fost utilizată integral. În cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea, în PN XIII 1.1.2 “Profilaxia deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născut”, 684 nou născuți au beneficiat de această intervenție. Numărul total al nou născuților testați auditiv, în 2023, în Ilfov (în cele 2 maternități din județ) – a fost de 1.296 beneficiari.
Pentru “Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul de col uterin” s-au încheiat actele adiționale la contractul din anul 2022 cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov pentru serviciile medicale desfășurate în cadrul rețelei de screening a cancerului de col uterin constituită la nivelul spitalului și formată din: 1 centru de informare și consiliere, 1 centru de recoltare și 1 laborator citologie cervicală cu medici specialiști anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov. În 2023, numărul beneficiarelor acestei intervenții a fost de 214 beneficiare eligibile cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani. De asemenea, în 2023, în Ilfov au fost avizate de DSP, activități de recoltare de către echipele mobile/caravana Institutului Oncologic București care s-au deplasat în teritoriu, în cadrul cabinetelor de medicină de familie sau în caravană, pentru a efectua recoltări de testare Babeș Papa-Nicolau (BPN) populației feminine eligibile.
313 pacienți în ATI, la Spitalul Județean, o cheltuială de peste jumătate de milion de lei
În 2023, Programul Acțiuni prioritare – Anestezie Terapie Intensivă – a înregistrat 313 pacienți în stare critică internați în ATI, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, în creștere cu 23% față de 2022, cu o cheltuială efectivă totală de 512.271,58 lei. Pentru derularea acestui program s-au achiziționat medicamente, reactivi, materiale sanitare și servicii cu caracter funcțional în valoare totală de 480.000 lei. Pacienții au avut ca diagnostice: accident vascular cerebral, insuficiență respiratorie acută, BPOC acutizat, edem pulmonar. Au fost utilizate în tratamentul pacienților în stare critică medicamente, reactivi (Albumeon, Alburex, Colistina, Dobutamina, Levofloxacin, Linezolid, Meropenem, Gelofusine, Noradrenalina, Tygacil, Targocid, etc) și materiale sanitare (kit ventilație, echipamente de protecție incluzând combinezoane cu botoși, măști FFP3, ochelari de protecție, viziere, etc).
În 2023 s-au verificat și s-au transmis Ministerului Sănătății – Serviciul Medicină de Urgență, cererile de finanțare lunară însoțite de deconturi și documente justificative, după verificarea eligibilității cheltuielilor, raportul de activitate trimestrială pentru programul AP-ATI, precum și raportul anual pentru 2023, înregistrându-se un grad de utilizare de 100% pentru acest program în 2023.