Cătălin Paraschiv, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a fost destituit de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, pentru grave greşeli în anchetarea activităţii infracţionale a presupusului criminal al studentei japoneze, Nicolae Vlad. Există indicii că acesta ar fi un criminal în serie, care, printr-o incredibilă incompetenţă a poliţiştilor şi procurorilor din Ilfov, a fost lăsat multă vreme în libertate, deşi existau indicii temeinice ale faptelor sale deosebit de grave.  Totodată, pro-curorul general al României a sesizat Ministerul de Interne, cerând sancţionarea poliţiştilor care au instrumentat cauzele, având în vedere totala incompetenţă a acestora în anchetarea unor infracţiuni atât de grave precum violul, tâlhăria şi omorul. Verificările au relevat că probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate co-respunzător de către organele de poliţie.

În caz se mai fac vinovaţi şi Emanuel Dunca, procuror la Parchetul Judecătoriei Buftea, şi Dănuţ Puntaru, procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov, care nu au cerut arestarea lui Nicolae Vlad, deşi existau probe că acesta a intrat în casă peste două femei bătrâne, din comuna Baloteşti, una fiind tâlhărită, iar cealaltă violată şi apoi ucisă. Criminaliştii ştiu  acum, prin confirmarea testului ADN, că Nicolae Vlad este cel care a pătruns în locuinţă…. dar dacă acest test s-ar fi făcut mai devreme, acuzatul ar fi fost arestat şi nu ar mai fi putut s-o ucidă şi pe japoneza Yurika M., după cum susţin anchetatorii. Nicolae Vlad mai este acuzat de violarea sau tâlhărirea altor cinci persoane, în ale căror case acuzatul a intrat doar noaptea.

Spre exemplu, în noaptea de 25 februarie 2011, o persoană înarmată cu un cuţit, a pătruns în locuinţa victimei Lenuţa N., din Ilfov, după care, prin violenţă, a de-posedat-o de bani şi de un telefon mobil, iar apoi a violat-o. Probele existente duc spre ipoteza că autorul faptei ar fi Nicolae Vlad. 

El mai este suspectat că, în perioada mai – august 2010, ar fi intrat, în mod repetat, în locuinţa victimei S. Popa, din Ilfov, după care, prin exercitarea de violenţe, a întreţinut acte sexuale cu aceasta.