În fiecare an, ziua de 18 decembrie este dedicată migranților din lumea întreagă. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 55/93 din 4 decembrie 2000, la recomandarea Consiliului Economic şi Social prin decizia 2000/288 din 28 iulie 2000 a decis ca această zi să fie Ziua Internațională a Migranților.

 

Cu zece ani în urmă fusese adoptată Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor emigranţi şi a membrilor familiilor acestora. Convenția oferă un cadru complet de protecţie a drepturilor omului pentru lucrătorii emigranţi. Adunarea a făcut apel la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor emigranţilor.

State membre ONU, organizaţiile interguvernamentale şi non-guvernamentale sunt invitate să marcheze Ziua Internaţională a Migranţilor, prin distribuirea de informaţii cu privire la drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale ale migranţilor, precum şi prin schimburi de experienţă şi acţiuni ce au ca scop promovarea protecţiei acestora.

Potrivit datelor Naţiunilor Unite, numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000 la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.

Astăzi, primele zece state ca destinaţie pentru migranţi primesc o cotă parte mai mică decât reuşeau să găzduiască în anul 2000, potrivit statisticilor ONU, indică http://www.un.org.

Unu la fiecare zece migranţi are o vârstă mai mică de 15 ani, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa: AGERPRES