Sorin Ionescu, comisar șef adjunct în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov, a precizat în ședința Colegiului prefectural, că în perioada sărbătorilor de iarnă au fost depistate în urma controalelor jucării periculoase pentru copii, precum pistoale cu bile care reușeau să perforeze chiar și un carton.

„Am verificat anumite magazine din București care aveau sursă de aprovizionare depozitele din Ilfov, mă refer la Dragonul Roșu și la celelalte pe care le știți foarte bine (…) Un control deosebit pe care l-am făcut împreună cu toți comisarii mobilizați a fost în cadrul magazinului Obor, unde am constatat următoarele lucruri: faptul că erau aduse pe piață anumite jucării absolut periculoase și extrem de nocive pentru copii. Probabil o să vă gândiți la materialul din care aceste jucării au fost făcute. Da, este un aspect. Dar existau și alte aspecte care țineau de siguranță, și anume: anumite pistoale. (…) Noi am dus aceste jucării la laborator și ele nu corespundeau din punct de vedere al energiei cinetice. Mai direct, erau niște pistoale cu bile, care la momentul când erau folosite treceau prin carton. Adică, bilele respective erau foarte periculoase. Puteau să provoace leziuni în cazul în care erau folosite împotriva unei alte persoane”, a precizat el.

Sorin Ionescu a apreciat că astfel de jucării nu ar trebui să existe pe piață și a atras atenția asupra dificultăților pe care le prezintă depistarea lor după ce ajung să se fie distribuite și în alte județe.

„Eu, ca și comisar, pe baza unei suspiciuni, nu pot să aplic sancțiunea. De aceea, transmit jucăria unui laborator specializat. Primesc un raport clar: unde corespunde și unde nu corespunde această jucărie și în mod normal se procedează la retragerea de pe piață. Se retrage de pe piață o lună-două — acesta este procesul — firma se reinventează, se redenumește, vine un alt importator și o văd din nou pe piață. Este un proces pe care noi îl facem de un an de zile continuu. Acea jucărie nu ar trebui să intre în țară (…) pentru că după ce am distribuit-o în Dragon, de unde se aprovizionează 30 de județe și pleacă peste tot, e foarte greu să o mai oprești”, a menționat el.

Sorin Ionescu a mai precizat că în cursul anului trecut numărul reclamațiilor înregistrate de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov a fost de 40.720, aproape cu 10.000 mai mare față de anul anterior. El a explicat acest lucru prin creșterea vizibilității și încrederii de care se bucură instituția, dar și prin intensificarea comerțului on-line. Astfel, el a explicat că în acest domeniu principalele probleme au fost generate de faptul că firmele de curierat nu au reușit să facă față numărului mare de comenzi, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Totodată, Sorin Ionescu a adăugat că în ultima perioadă au fost efectuate controale și în ce privește operatorii economici care comercializează produse alimentare în benzinării.

„În aceste stații se subînchiriază și se face comerț alimentar, și nu numai, de către alte firme. Aceste firme au fost verificate pe parcursul lunii decembrie. Sesizăm și aici numeroase abateri, începând cu etichetarea și terminând cu insuficiențe constatate la gramaj sau alte probleme, chiar și de verificare metrologică”, a spus el.

În ce privește siguranța alimentelor, el a precizat că în perioada sărbătorilor, în urma controalelor efectuate la marii operatori economici, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 44.500 de lei. Totodată, au fost oprite temporar de la comercializare 59,6 kg de produse, în valoare de 1599 de lei, din cauză deficiențelor de informare a consumatorilor, iar 13 kilograme de produse, în valoare de 78 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare, deoarece aveau caracteristici calitative necorespunzătoare.