Elevii din Ilfov, Dâmboviţa, Alba, Vaslui şi Bucureşti (sectorul 5) vor învăţa cum să evite să devină victimele cerşetoriei şi ale traficului de persoane, în cadrul unui program iniţiat şi lansat de Asociaţia Telefonul Copilului în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii a Inspectoratului General al Poliţiei Române ş.a.m.d. Campania „Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria” se va desfăşura până la sfârşitul lunii mai, în toate şcolile din zonele amintite anterior.

 Proiectul lansat miercuri, 6 martie, la Şcoala nr. 1 din comuna Jilava, judeţul Ilfov îşi propune identificarea problemelor principale cauzate de fenomenul cerşetoriei, precum şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la efectele negative ale fenomenului cerşetoriei în rândul copiilor. Programul a fost demarat în urma creşterii numărului de copii care cerşesc în stradă, lucru confirmat şi de numeroasele cazuri înregistrate la Telefonul Copilului. Până la 31 mai când se va încheia campania „Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria”, finanţată de Ambasada Franţei, absolut toţi elevii din cele patru judeţe şi din sectorul 5 al Capitalei vor primi materiale informative şi vor participa la componente Teatru Forum. În şcoli vor fi organizate concerte care îi invită pe copii să ia rolul personajelor pentru a înţelege mai bine fenomenul şi riscurile la care sunt expuşi.  

Tot în cadrul campaniei, 500 de copii şi 110 adulţi care înseamnă reprezentanţi ai autorităţilor locale DGASPC, inspectorate şcolare, primării, unităţi de învăţământ şi părinţi vor primi şi vor completa chestionare. Acestea vor fi analizate iar rezultatele vor reprezenta practic, diagnosticul programului. “Ceea ce aduce nou acest proiect este faptul că activităţile sunt concentrate exclusiv în cadrul comunităţilor locale în care fenomenul cerşetoriei are loc. Sunt reprezentaţi toţi actorii implicaţi: copii, părinţi, autorităţi locale (consilii locale, primării, poliţie), Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectorate Şcolare, organizaţii neguverna­mentale la nivel local. Beneficiari sunt şi copii de etnie romă, cadre didactice, lideri ai comunităţilor rome. Ne-am asumat acest demers alături de partenerii noştri pentru că avem convingerea că putem aduce copiii acolo unde le este locul: la şcoală, nu în stradă. Cu alte cuvinte, fiecare copil merită şansa de a avea o copilărie normală”, a spus Cătălina Florea, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului, cu prilejul lansării programului. 

Aşadar, copiii din Jilava au fost primii beneficiari ai programului. În cadrul componentei Teatru Forum le-a fost prezentat un caz tipic al unui copil dintr-o familie, vulnerabil, care a fost racolat de o reţea de cerşetorie de pe stradă, devenind astfel victima acesteia. “Micuţii au înţeles că acel copil nu s-a bucurat de resurse financiare menite să-i facă viaţa mai bună, ci l-au îndepărtat complet de copilărie”, a completat Cătălina Florea (foto afiş). Elevilor li s-a vorbit despre riscurile şi efectele negative ale cerşetoriei. Primarul interimar al comunei Jilava, Ilie Ionescu prezent la lansare, susţine proiectul şi încurajează extinderea lui. “Este un program benefic pentru că toţi elevii au dreptul la copilărie, la şcoală, la o educaţie bună. Avem datoria să le salvăm destinele, să le asigurăm o viaţă normală, un trai decent. Sper ca cel puţin 90% dintre copii să înţeleagă aspectul a ceea ce s-a prezentat astăzi, aici şi aş vrea ca şi alte instituţii publice şi private să se implice în această acţiune”, a precizat primarul interimar Ilie Ionescu. La Jilava, evenimentul de deschidere al campaniei a fost moderat de comisar şef de poliţie Petre Brăgaru. Alături de reprezentanţii Asociaţiei Telefonul Copilului şi cei ai Ministerului de Interne, în sală s-au aflat şi William Oaie, de la prefectura Ilfov, Ilie Ionescu, primarul interimar al comunei Jilava, preotul Ionuţ Bocăneală de la Parohia Sf. Constantin şi Elena din comună, Tiberiu Petre, directorul Şcolii Nr. 2 din Jilava, asistenţi sociali etc.  

 Vezi un minor cerșind?  Sună la 116.111

Dacă vezi un copil pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau afli povestea unui minor scos la cerşit, nu ezita să sesizezi cazul. Îl poţi ajuta cu un simplu apel telefonic. Sună la 116.111 la Asociaţia Telefonul Copilului! Consilierii ascoiaţiei vor face toate demersurile ca să scoată copilul din mâinile reţelei de cerşetorie care-l abuzează şi-l exploatează. Sau, poţi anunţa organele de poliţie ori reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Nu uita că locul copilului e la şcoală, nu în stradă la cerşit!