Jurnalul de Ilfov face un apel către cetăţenii din Buftea: se va încerca fraudarea alegerilor locale de către Ion Stoica şi suţinătorii lui. Bufteni, fiţi vigilenţi, nu lăsaţi o mână de infractori să preia destinele oraşului pentru încă patru ani! Iată câteva metode de fraudare, primite chiar din interiorul „echipei Stoica” şi modul în care acestea funcţionează. Orice neregulă pe care o observaţi, sunteţi rugaţi să o anunţaţi de urgenţă la organele de poliţie, sau la comisia biroului electoral pe raza căruia s-a întâm-plat.
Metoda 1: Se spune că cea mai mare greșeală la sfârșitul zilei de vot este să se strângă doar ștampilele de vot, nu și tușierele. Acestea ar trebui strânse primele.
Cum funcţionează: Un membru al comisiei de vot ia amprenta ștampilei și o lipește pe cureaua de ceas sau pe interiorul manșetei de la cămașă.
Metoda 2: la sfârșitul zilei se adaugă în urne mai multe buletine cu ștampila „Votat” pe un anumit candidat.
Iată pașii:
Se falsifică pe listele electorală semnăturile celor care n-au venit la vot. Se trec CNP-uri la întâmplare. Să spunem că într-o secție cu 2.000 de votanți, 1.000 n-au venit. Semnezi în fals în numele a 2-300, crescând astfel artificial prezența la vot.
Se ștampilează un număr egal de buletine de vot în căsuța unui candidat.
Aceste buletine se adaugă în urnă ca și cum oamenii ar fi venit la vot.
Metoda se aplică spre sfârșitul zilei și se bazează pe mituirea celorlalți membri ai secţiei de vot sau pe neatenția acestora.
Metoda 3: “suveica” sau “lanțul uman” în care se votează în exteriorul secției.
Cum funcţionează: este cea mai sigură și folosită metodă de către partide pe scară largă, dar este foarte costisitoare. E “suveica”, un lanț uman în care se fură pri-mul buletin de vot din secție și apoi se dă din mână în mână, fiecare votant primind banul pe loc.
Metoda 4: Cel mai radical furt – mituirea întregii comisii electorale dintr-o secţie.
Cum funcţionează: Există și o a patra formă de fraudare a alegerilor, pe care candidatul Ion Stoica n-a prezentat-o, ferindu-se să se pronunțe. Este cea mai radicală dar și cea mai eficientă și se spune că este utilizată de candidații… primari în functie.
Metoda e simplă: mituiești cu o sumă consistentă toți membrii comisiei electorale din acea secție de votare pentru falsificarea procesului-verbal cu numărătoarea finală a voturilor.
Pur și simplu le propui celor din comisie să închidă ochii la raportarea unor cifre false dându-le pe loc o sumă importantă. Astfel, indiferent de buletinele strânse în saci, pe care nu i mai ia nimeni la renumărat, în procesul-verbal se trec, de exemplu, 3.000 de voturi în dreptul unui candidat, în loc de 2.000. De aceea sunt importanți observatorii independenți, veniți din societatea civilă. De asemenea, fiecare partid politic din localitate îşi poate numi un reprezentant în plus, care deşi nu ia parte activă la procesul electoral, observă şi consemnează ceea ce se întâmplă în secţia unde a fost trimis. Deşi acest observator în plus nu are voie să vorbească, să ia măsuri sau să intervină în vreun fel, vocea sa poate fi auzită prin cea a reprezentantului coleg de partid care face parte din comisia electoral a secţiei respective.
O altă variantă a metodei 4 ar fi prezentarea în mai multe rânduri, a mai multor persoane, cu buletine de indentitate valabile, care deja au votat, cerând să voteze. Se aplică seara, sau în momente când este foarte mare aglomeraţie în secţia de votare. Cel, sau cei care au votat deja, în complicitate cu membrii comisiei, sunt înregis-traţi pe alt nume aflat pe lista de votare, al unei persoane care nu s-a prezentat la vot.
Tot la acest punct notăm şi varianta listelor de votare falsificate din timp, care le înlocuiesc pe cele trimise secţiilor de votare de la Biroul Electoral Central, în timpul procesului de votare. Ele pot fi gata completate, sau se completează pe parcurs, fiind susţinute de un număr corespunzător de votanţi, dinainte pregătiţi.
Metoda 5: buletine de acasă.
Cum funcţionează: fiecare votant care „trebuie” vine de acasă cu unul sau două buletine de vot, în alb, primite înainte de a intra ăn secţia de votare. Aplicarea aces-tei metode se face fie cu ajutorul complicităţii întregii comisii, fie cu cel al preşedintelui de comisie, care ori se fac că nu văd introducerea a mai multor buletine în urnă, ori la final, când şi dacă se descoperă mai multe buletine în urnă decât numărul de votanţi care s-au prezentat la vot, nu ia nicio măsură, neputând determina cărui can-didat i-au revenit buletinele suplimentare.