AFIR recomandă soli­citanților de fonduri nerambursabile acordate prin PNDR 2020 să folosească la depunere cea mai recentă versiune a Cererii de Finanțare și a Cererii de Plată, disponibile pe pagina oficială a Agenției. Recomandarea din partea AFIR are drept scop evitarea unor erori tehnice la încărcarea Cererii de Finanțare în sistemul informatic de depunere al AFIR. Astfel, AFIR îi sfătuiește pe cei care depun proiecte să completeze mai întâi toate documentele anexe la Cererea de Finanțare și, ulterior, chiar înainte de a depune proiectul, să descarce și să completeze Cererea de Finanțare. În cazul în care nu se utilizează ultima versiune a Cererii de Finanțare, pot apărea neconcordanțe cu aplicațiile disponibile și proiectul să fie respins de sistemul electronic de depunere. Recomandarea folosirii ultimei versiuni disponibile este valabilă și pentru completarea Cererii de Plată, tocmai pentru a evita eventuale erori de ordin tehnic și pentru a scurta timpul de încărcare a Cererii în sistem. Începând cu 28 aprilie 2016, AFIR primește proiecte de investiții în cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor aferentă anului 2016, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

 

Condiții obligatorii pentru solicitarea SCZ

Federația Oierilor de Munte din România atrage atenția tuturor crescătorilor de ovine că, pentru a putea primi Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), trebuie să respecte câteva condiții. Astfel FOMR îi sfătuiește pe oieri și asociaţiile care deţin contracte pentru pășuni că trebuie urgent să se adreseze DSVSA-urilor judeţene sau medicilor veterinari concesionari, pentru a-și face „Cod de exploataţie pe pășune”, provizoriu pentru perioada pășunatului. De asemenea, membrii asociațiilor care au peste 150 ovine, trebuie să verifice turmele cu atenţie, iar pentru animalele care se încadrează în standardele de rasă prin aprecierea greutăţii corporale, trebuie să solicite, urgent, la Oficiile judeţene de zootehnie, din fiecare judeţ, bonitarea și autorizarea berbecilor. Totodată, aceștia trebuie și să se adreseze unei asociaţii acreditate pentru COP, pentru a depune cererea de intrare în Control Oficial și în Registrul de rasă. FOMR îi avertizează pe oieri că, dacă nu iau aceste măsuri, nu vor putea solicita SCZ pentru acest an.

 

Au început plățile pentru înverzire

APIA informează că, începând cu data de 12.05.2016, a demarat autorizarea la plată a schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), precum și pentru submăsurile compensatorii din PNDR aferente Măsurii 13. Numărul total de fermieri pentru care au fost emise deja ordinele de plată este de 532.362 fermieri. Suma totală autorizată după data de 12.05.2016 este de 944,2 milioane lei (212,89 milioane euro) și este compusă din: 685,25 milioane lei (155,17 milioane euro) din bugetul U.E. — F.E.G.A. 13,33 milioane lei (2,97 milioane euro) din bugetul național, respectiv 245,64 milioane lei (54,8 milioane euro) din bugetul U.E. — F.E.A.D.R.

Numărul total de beneficiari plătiți începând cu data de 08.04.2016 și până în prezent este de 756.210 beneficiari.

În ce privește Campania de primire a cererilor unice de plată 2016, au fost depuse un număr de 754.151 cereri, pentru o suprafață de 6.035.690 hectare.  Perioada de depunere fără penalizări a cererilor de plată va continua până la data de 31 mai 2016.

Având în vedere modificarea prevederilor regulamentare, precum și cele ale O.U.G. 3/2015, cererile unice de plată pot fi depuse fără penalizări de întârziere până la data de 31 mai 2016. După această dată, se pot depune cereri unice de plată cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Solicitările depuse după data de 27 iunie 2016 nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.

”Regulamentar, suntem în interiorul termenelor de plăți pentru că, prin Regulamentul 1306/2013, data de 30 iunie este cea până la care statele membre asigură finanțarea. Nu mergem pe principiul datei respective. Managementul este îndreptat spre a face plățile cât mai rapid în sensul de a-și atinge  fermierii scopurile. Măcar să se alimenteze campania, cumva începută, de primăvară”, a spus directorul APIA. 

 

Plățile pentru zootehnie
vor începe în curând

”Suntem în plină procesare pe captarea datelor în modulele de zootehnie. La sfârșitul acestei săptămâni vom avea toate datele în sistem. Este o mare realizare și cel mai important lucru pentru plățile în zootehnie. După această etapă, dosarele fermierilor vor urma controlul administrativ și autorizarea la plată, declară șeful APIA”, pentru Agroinfo.

Șeful APIA a mai adăugat că, la această oră, nu se știe care este cuantumul ajutorului național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) și nici cuantumul sprijinului cuplat (SCZ) la bovine, caprine și ovine.

”Nu vreau să avansez cifre și date la ora aceasta. Dacă cifra este mai mare, oamenii vor avea dezamăgirea că primesc mai puțin. Am obiceiul sănătos ca, atunci când am hotărârea de Guvern, pot să dau cifra corectă și concretă. Ca să nu creăm dezinformare”, spune Faur.

 

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, în câteva rânduri, că sprijinul cuplat la bovine ar putea fi dublat, pentru că numărul animalelor eligibile este mic. Astfel, pentru vacile de lapte, sprijinul cuplat ar putea ajunge la aproximativ 500 euro/cap de animal/an, iar pentru vitele de carne la circa 600 euro/cap de animal/an. Cât privește sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, șeful de la Agricultură a afirmat că acesta este 16 euro/cap de animal/an.